Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, με αντικείμενο τα επεισόδια στο κέντρο της κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της Κυριακής. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παπουτσής συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι την Κυριακή επικράτησε η ανευθυνότητα στη σκέψη και τη δράση ορισμένων και υπογράμμισε πως αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί γιατί η χώρα μας, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης περνούν δύσκολες στιγμές, ενώ και το Κέντρο της Αθήνας έχει επιβαρυνθεί.

«Η χώρα πρέπει να σταθεί όρθια, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και αν δεν συνεισφέρουμε όλοι με κάθε τρόπο αυτό δεν θα το πετύχουμε, προς δόξα εκείνων που επιχειρούν να γονατίσουν την Ελλάδα και να μας αφήσουν έξω από την ΕΕ και το ευρωπαϊκό νόμισμα» υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η κατάσταση στις επόμενες μέρες θα είναι μια κατάσταση που χρειάζεται πολλές αντοχές από την κοινωνία και πάνω από όλα υπευθυνότητα από όλους, θεσμικούς, πολιτειακούς παράγοντες, αλλά πάνω από όλα από κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η διάταξη των δυνάμεων ήταν επαρκής και η προσπάθεια που έγινε ήταν υπεράνθρωπη, επέμεινε ωστόσο ότι ποτέ σε μια χώρα δεν αρκούν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για το εάν θα αλλάξει η στάση της Αστυνομίας και εάν περιμένει ότι θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα, ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη και δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και τόνισε ότι «οι θυσίες του λαού και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δημιουργούν το πεδίο για έντονες κοινωνικές συγκρούσεις». «Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους», επανέλαβε.

Ακόμη, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι «όλοι εκείνοι που καταδικάζουν ή σχολιάζουν τις καταστροφές εκ των υστέρων, καλά θα κάνουν να απευθύνουν μηνύματα προληπτικά».

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι θα ήταν πολύ ευτυχής αν άκουγε «όλους εκείνους που έσπευσαν ακόμα και πριν τελειώσουν οι επιχειρήσεις και οι συγκρούσεις, να καταδικάσουν, να είχαν προβλέψει και να είχαν ζητήσει από όλους αυτοσυγκράτηση».

Ερωτηθείς σε ποιους αναφέρεται, είπε ότι αναφέρεται σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες που αρθρώνουν δημόσια λόγοι και διαμορφώνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την κοινωνική συνείδηση των πολιτών.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι από το βήμα της Βουλής ακούστηκαν διάφορες εκφράσεις οι οποίες, όπως εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, «έριχναν λάδι στη φωτιά».

Σε ό,τι αφορά στη στάση της Αστυνομίας ανέφεραν ότι βασικό δόγμα και πολιτική δέσμευση για τη δράση της παραμένει το μη αστυνομικό κράτος.

«Αν αυτό το δόγμα και η δέσμευση αλλάξουν τότε μπορεί να αλλάξει και η τακτική της Αστυνομίας» ανέφεραν, χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές άφησαν ταυτόχρονα αιχμές κατά ορισμένων ΜΜΕ ότι εδώ και καιρό στοχοποιούν τον αρχηγό της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι αν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ήταν διαφορετικό πρόσωπο ενδεχομένως και η στάση των προαναφερθέντων να ήταν διαφορετική.