«Δεν θα μπορέσω να ψηφίσω αύριο. Αυτά τα μέτρα δεν μας βγάζουν από την ύφεση και θα μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία πολύ σύντομα. Ακόμα και με το PSI, το χρέος μας δεν θα είναι διαχειρίσιμο» δήλωσε η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το νέο μνημόνιο, είπε ότι «ακόμα και στο παρά πέντε υπάρχει διαπραγματευτική εναλλακτική», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν κατόρθωσε να συντάξει ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης».

«Το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που είχαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2011 φτάνει να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Τα υπόλοιπα έτσι κι αλλιώς πάνε στις αποπληρωμές των τοκοχρεωλυσίων», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών με πρόταση να καταθέσουμε το δικό μας σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο και με δέσμευση για την εφαρμογή των μέτρων.

Μάλιστα η κυρία Κατσέλη εντόπισε «μεγάλο πρόβλημα αντισυνταγματικότητας για τη μείωση του κατώτατου μισθού», ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος να πάμε σε ατομικές συμβάσεις μετά το πέρας του τριμήνου της μετενέργειας».

Όπως είπε, «το χειρότερο είναι η διάταξη που καταργεί ακόμη και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο μέλλον» και ότι «από τον Ιούλιο και μετά είναι η κυβέρνηση αυτή που θα νομοθετήσει ένα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους». «Ουσιαστικά έχουμε την κατάργηση της έννοιας τη συλλογικής σύμβασης εργασίας», υπογράμμισε η κυρία Κατσέλη, δηλώνοντας: «Μας οδηγούν μαθηματικά σε μια πολύ βαθιά ύφεση».

Παραιτήσεις

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, δύο ακόμα βουλευτές του ΠαΣοΚ ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση.

Σε ομιλία της στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ το Σάββατο η Πέμη Ζούνη χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει. «Μετά απο δυόμισι χρόνια προσπαθειών, δεν υπηρέτησα την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Η κυρία Ζούνη εκλεγόταν στην Α’ Αθηνών. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Άννα Βαγενά.

Επιστολή με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠαΣοΚ Δημήτρης Βαρβαρίγος.