από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 
 

Σεισμός

Οι 48 ώρες που θα κρίνουν την τύχη της Ελλάδας - Πολιτική, οικονομία, κοινωνία, κομμάτια και θρύψαλα
Σεισμός
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στο χείλος του γκρεμού η χώρα, καθώς σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση με δεκάδες βουλευτές να απειλούν ότι θα την καταψηφίσουν, ενώ παράλληλα έχουν προαναγγελθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς. Επώδυνη η συμφωνία αλλά μονόδρομος, δηλώνει ο κ. Παπαδήμος.

Ρήγματα τα οποία απειλούν με κατάρρευση όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας προκαλούν οι οδυνηρές απαιτήσεις του νέου μνημονίου, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισ. ευρώ και να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Ο ΛΑΟΣ αποχώρησε από την κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται πλέον από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ. Εξι υπουργοί και υφυπουργοί παραιτήθηκαν και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων δοκιμάζονται από σεισμικές δονήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό τους. Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή είναι ιστορικά κρίσιμη καθώς θα καθορίσει τον προσανατολισμό της χώρας, αν δηλαδή θα παραμείνει στο ευρώ ή αν θα ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στη δραχμή. Οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε βίαιο μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος υπό την πίεση των κοινωνικών εντάσεων.Χθες ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία με την τρόικα αλλά όχι το PSI, το οποίο ακόμη συναντά εμπόδια για την ολοκλήρωσή του. Ξεκίνησε έτσι ένα 48ωρο ενδεχόμενων ρήξεων και αβεβαιότητας για την εξέλιξη της ψηφοφορίας εντός της Βουλής - η αποδοχή των μέτρων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου - αλλά και την κατάσταση πολιορκίας που θα υπάρχει έξω από αυτή.
Στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ υπολόγιζαν ότι τα μέτρα θα συγκέντρωναν 180 - 200 ψήφους, ανέμεναν δηλαδή σημαντικές απώλειες. Χθες, ο κ. Αντ. Σαμαράς στην ΚΟ όχι μόνο έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά ξεκαθάρισε ότι όποιος δεν βουλευτής ή πολιτευτής δεν στηρίξει τα νέα μέτρα θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων. Λίγο αργότερα ο κ. Γ. Παπανδρέου, πιεζόμενος από μεγάλο κομμάτι της δικής του ΚΟ, έθεσε και εκείνος θέμα κομματικής πειθαρχίας και ζήτησε από όσους βουλευτές έχουν πραγματικό πρόβλημα συνείδησης να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα. Αυτή η σκληρή κομματική πειθαρχία θα περιορίσει τις διαρροές χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ορισμένοι να επιχειρήσουν ηρωική έξοδο.
Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι η τοποθέτηση του κ. Τ. Γιαννίτση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου εγκρίθηκε ομοφώνως το νέο πακέτο μέτρων. «Αν επιβάλλοντας τέτοια επαχθή μέτρα πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση τότε τα ονόματα του Παπαδήμου, του Βενιζέλου και των αρχηγών που στήριξαν την κυβέρνηση θα μείνουν στην Ιστορία. Αν αποτύχουμε, τα ονόματα όλων μας θα γραφτούν με μαύρο μελάνι» φέρεται να είπε.


Οι ενδοιασμοί Παπουτσή
Αν τα πράγματα εντός Βουλής φαίνεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, η κατάσταση στους δρόμους όπου τα κόμματα της Αριστεράς και οι αγανακτισμένοι πολίτες έχουν δώσει αντιμνημονιακό ραντεβού ενδέχεται να οδηγήσει σε έκρηξη. Αυτόν τον κίνδυνο της κοινωνικής ανάφλεξης επισήμανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος ζήτησε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο για θέματα της αρμοδιότητάς του λέγοντας ότι από τη συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί η παραμονή του στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν υπέβαλε παραίτηση μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο νωρίτερα είχε ζητήσει να καταγραφούν στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου οι ενστάσεις του για τα μέτρα περιορισμού του εργασιακού κόστους στον ιδιωτικό τομέα προειδοποιώντας ότι θα καταπέσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος του απάντησε ότι τα μέτρα θα γίνουν δεκτά εξαιτίας του εξαιρετικού και προσωρινού χαρακτήρα τους. «Πού τη βρίσκεις την προσωρινότητα;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο κ. Παπουτσής προκαλώντας ερωτήματα για τη μελλοντική στάση του. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε παραιτηθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την οποία τον συνδέει μακρά πολιτική φιλία, τα κυβερνητικά στελέχη του ΛΑΟΣ (Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης, Α. Ροντούλης και Γ. Γεωργίου) ενώ την προηγούμενη ημέρα υπέβαλε την παραίτησή του ο Ι. Κουτσούκος.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία να τον αντιπροσωπεύει περισσότερο. Ο ανασχηματισμός έχει προεξοφληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και το πιθανότερο είναι να γίνει μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου. Θα επιλέξει ο κ. Παπαδήμος μια κυβέρνηση τεχνοκρατών όπως ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, θα προσανατολιστεί σε ένα μεικτό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών, όπως έχει προτείνει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ή θα διατηρήσει το σημερινό σχήμα με κάποιες διορθωτικές αλλαγές; Τι στάση θα κρατήσουν σε αυτόν τον ανασχηματισμό τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση; Τον Νοέμβριο, τα βέτο και οι πιέσεις από τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οδήγησαν εκτός κυβέρνησης όλες τις επιλογές του κ. Παπαδήμου πλην του κ. Τ. Γιαννίτση και κατέληξαν σε ένα από τα πιο πολυμελή σχήματα των τελευταίων ετών.


Η αντιπάθεια των ξένων
Το πολιτικό πρόβλημα απειλεί να ρίξει τη χώρα σε ξέρα. Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν χάσει σε τέτοιο βαθμό την υπομονή και την εμπιστοσύνη τους στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων ώστε πλέον δεν διστάζουν να προσβάλλουν τους υπουργούς και να μιλούν με απαξιωτικό ύφος για τους Ελληνες. Οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Ζαννιάς έχουν πικρή εμπειρία από τις συνεδριάσεις του Eurogroup όπου έχουν επανειλημμένως ακούσει τη φράση «δεν σας εμπιστευόμαστε».
Και άλλοι υπουργοί όμως συνάντησαν ανάλογη αντιμετώπιση από τους ομολόγους τους. Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης διηγείται πως βρέθηκε σε μια ιδιωτική συνάντηση με υπουργό ισχυρής χώρας της ΕΕ, ο οποίος όταν άρχισε να του μιλά για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τον διέκοψε με μια περιφρονητική κίνηση των χεριών του και του είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να ακούσει επειδή δεν πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει. Ακόμη και οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) μεταφέρουν την εικόνα ενός «γελοίου πολιτικού συστήματος» στους εκτός Ελλάδας συνομιλητές τους.
Πώς θα αντιστραφεί αυτό το κλίμα; Οι συνθήκες που δημιουργούνται στη χώρα εκκολάπτουν τον σπόρο του εθνικού διχασμού. Από τη μια πλευρά η Αριστερά και διάφορες υπερσυντηρητικές και ακροδεξιές ομάδες προπαγανδίζουν την επιστροφή στη δραχμή. Από την άλλη πλευρά, η προσήλωση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας συνεπάγεται μέτρα που γονατίζουν τα νοικοκυριά, εκτοξεύουν στη στρατόσφαιρα την ανεργία, θολώνουν τις προοπτικές της νέας γενιάς. Αυτή «η γενιά της τρόικας» παραμένει αχαρτογράφητη αυτή τη στιγμή αλλά αν δεν ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατραπεί σε μια αποθήκη πυρίτιδας για τα κόμματα της μεταπολίτευσης.
Την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση ότι το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για τους Ελληνες. «Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία. Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια».


Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας
Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε με λεπτομέρειες τα δεινά της χρεοκοπίας: στάση πληρωμών από το κράτος, κλειστά σχολεία και νοσοκομεία, ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα, κ.ά., μαζικά λουκέτα σε επιχειρήσεις. Η μείωση των εισοδημάτων, όμως, στερεί ήδη από όλο και περισσότερους πολίτες τα αγαθά αυτά, οπότε η γραμμή που χωρίζει τη σημερινή κατάσταση από την άτακτη χρεοκοπία γίνεται δυσδιάκριτη. Σήμερα η Βουλή αναμένεται να πολιορκηθεί, ενδεχομένως βιαίως, από όσους βλέπουν να ανατρέπεται εξίσου βίαια ο τρόπος της ζωής τους.
Ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το τσουνάμι που έρχεται. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα. Στο ΠαΣοΚ το κενό ηγεσίας οδηγεί σε ελεύθερη πτώση τα ποσοστά του κόμματος ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει χαθεί κάθε αίσθηση πειθαρχίας. Ο κάθε βουλευτής πράττει ό,τι του λέει η συνείδησή του και η ανάγκη του χωρίς να υπάρχει καθοδήγηση. Την Παρασκευή, εν μέσω παραιτήσεων και δηλώσεων καταψήφισης των μέτρων, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε στο γραφείο του στην οδό Ζαλοκώστα τους κκ. Α. Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Παπουτσή και την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης ζητούσε από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ ψήφο εθνικής ευθύνης, αλλά οι βουλευτές διερωτώνταν πού βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αντί να συγκρατήσει ενωμένο το κόμμα έχει επιλέξει μια προσωπική αφήγηση της προηγούμενης διετίας η οποία δεν διευρύνει το ακροατήριό του.


Οι ισορροπίες του κ. Σαμαρά
Ο κ. Αντ. Σαμαράς έκανε με τον δικό του αμφίσημο τρόπο σημαντική υπέρβαση συμφωνώντας με τα νέα μέτρα και αποφασίζοντας να αγνοήσει τη σκληρή αντιμνημονιακή πτέρυγα της ΝΔ. Βασικός στόχος του τώρα είναι να εξασφαλίσει τη συνοχή της ΚΟ, πολλά μέλη της οποίας δυσανασχετούν με τη στάση που τηρεί. Ταυτοχρόνως, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, θα πρέπει να συμβιβάσει τις αποκλίνουσες τάσεις μεταξύ των μετριοπαθών στελεχών και της λαϊκής Δεξιάς. Επιπλέον θα χρειαστεί να πείσει την κομματική βάση του, η οποία είχε επενδύσει στο αντιμνημονιακό χρηματιστήριο, ότι η προοπτική της εξουσίας περνά μέσα από την υλοποίηση της συμφωνίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ακόμη και αν οι διαρροές της ΝΔ στη Βουλή ελαχιστοποιηθούν, το επόμενο διάστημα θεωρείται βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί η ενότητα και της συντηρητικής παράταξης, παρ' ότι δεν υπάρχει το στοιχείο της ιδεολογικής ασυμβατότητας με τη φιλοσοφία των μέτρων, όπως συμβαίνει στο ΠαΣοΚ.
Ο κ. Παπαδήμος, στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο φρόντισε να δώσει επιχειρήματα σε όσους θέλουν να στηρίξουν αυτή την ύστατη προσπάθεια. «Εχουμε κορυφαία ιστορική ευθύνη» επισήμανε. Θα είναι τεράστια αδικία για την Ελλάδα, πρόσθεσε, «να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί από ένα ακόμα λάθος σε εθνική απομόνωση και εθνική ταπείνωση».Αγώνας δρόμου
Το χρονοδιάγραμμα  του PSI
Αγώνα δρόμου με τον χρόνο θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του PSI. Καταληκτική ημερομηνία είναι η Τρίτη 27η Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά τη λήξη του ομολόγου ύψους 14,5 δισ. ευρώ της 20ής Μαρτίου, καθώς οι όροι έκδοσης του τίτλου προβλέπουν το περιθώριο αυτό για την εξόφλησή του.
Ως τότε και ξεκινώντας αντίστροφα θα χρειαστεί η εβδομάδα πριν (Δευτέρα 19 - Παρασκευή 23 Μαρτίου) για τον διακανονισμό του ομολόγου. Αν συμπεριληφθούν ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), τότε θα χρειαστεί μία εβδομάδα (Δευτέρα 12 - Παρασκευή 16 Μαρτίου) για τη γενική συνέλευση των ομολογιούχων, η οποία θα αποφασίσει την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ιδιωτών κατόχων του τίτλου.
Για να γίνει αυτό όμως, σημαίνει ότι το προηγούμενο διάστημα των προσφορών, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο εβδομάδων (Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου - Παρασκευή 9 Μαρτίου), θα πρέπει να έχει προσέλθει σε εθελοντική βάση ένα ποσοστό της τάξεως του 75%-80% των ομολογιούχων, το οποίο θα συγκαλέσει τη γενική συνέλευση και θα επιβάλει τις ρήτρες.
Αρα το PSI μπορεί αρχίσει να τρέχει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ως τότε όμως θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί οι τελικοί όροι των νέων ομολόγων, η Βουλή να έχει ψηφίσει τις ρήτρες και φυσικά τη συμφωνία, να έχει εγκριθεί από το Eurogroup και το ΔΝΤ το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάγγελμα Παπαδήμου: Πρέπει να διορθώσουμε όλα όσα κάναμε λάθος 
Ολο το νέο Μνημόνιο 
«Οχι» από Λούκα, παραιτήθηκαν Πέμη Ζούνη και Δ. Βαρβαρίγος 
Β. Παπανδρέου: «Μεγαλύτερο λάθος να συνεχίσουμε μια λάθος πολιτική» 
Ντόρα: «Ψηφίζουμε με πόνο ψυχής» 
«Αντάρτες» βουλευτές αψήφησαν την κομματική πειθαρχία Σαμαρά 
Ευ. Βενιζέλος: «Τελείωσε η πλάκα. Τώρα παίζεται η μοίρα της χώρας» 
Κρίσιμη μάχη σε συνθήκες αποσύνθεσης 
Γ. Παπανδρέου: Με κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία του Μνημονίου 
Παραιτήθηκαν Ξενογιαννακοπούλου και υπουργοί του ΛΑΟΣ 
ΠαΣοΚ: ενός νέου μνημονίου παραιτήσεις βουλευτών έπονται 
«Ηφαίστειο» τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση 
Υπουργικό: Εγκρίθηκε ομόφωνα η νέα δανειακή σύμβαση 
«Ναι» στο Μνημόνιο από 199 βουλευτές και «όχι» από 74  
Μάχη για το «ΝΑΙ» στη Βουλή 
 
 
σχόλια (26)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σεισμός, σεισμός... | 12/02/2012 21:36
  ...Σοσιαλισμός
  Stelios
  απάντηση12
   
   
  Α-Ω | 12/02/2012 14:40
  που αρχιζει το σωστο και τελειωνει το λαθος?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση01
   
   
  Apli prosarmogi | 12/02/2012 13:54
  Patriotes mi ta dramatopiite.Aplos einai to mnimonio prosarmogi sta voreioevropaika dedomena. 12 misthous to hrono douleia toulahiston apo ta 16-67. Afta zoume tosa hronia emeis edo sto exoteriko pou zoume. Meta merika hronia tha ehete prosarmostei me fysika teleios allagi sto tropo zois. Allios dimopsifisma jia exodo apo evro kai enosi an ginete.
  apo souidia.
  απάντηση21
   
   
  Και ομως ειναι συγκλονιστικα απλο | 12/02/2012 13:33
  Και ομως ειναι συγκλονιστικα απλο: Θα πληρωσουμε τα Ομολογα που εχουν στα χερια τους τα hedge funds οχι στην ονομαστικη τους αξια αλλα στην αξια κτησης (και μαλιστα στην χαμηλοτερη τελευταια) (ομολογα πολλων δισ Ευρω αγοραστηκαν μεχρι και στο 20% της αξιας τους) , οσο δηλαδη τα πληρωσαν συν το επιτοκιο που πληρωνει το EFSF , ετσι και τους κερδοσκοπους τους σπαμε τα μουτρα τωρα ΚΑΙ στο μελλον , και δεν ειναι πτωχευτικο γεγονος , αν εχουν αντιρηση να πανε σε οποιο Δικαστηριο θελουν , καθως αν πανε δεν προκειται για αρνηση πληρωμης -τους πληρωνουμε , τωρα και cash - αφου δεν μπορουν να αποδειξουν πως δεν προκαλεσαν την αυξηση των επιτοκιων δανεισμου. Τωρα ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ (να ακουσουμε και τις αντιρρησεις , παντως δεν θα υπαρχουν -εκτος οικονομολογικου τυπου - γιατι οποιος εχει αντιρηση σε κατι τετποιο θα βγει στην σεντρα , και θα πεσουν να τον φανε πολλοι , παρα πολλοι... Νομικη βαση ? Του Σολομωντα (Σολομωντεια λυση -για το εβραικο Δικαιο, και Σαυλωκ -του Σαιξπηρ για το Αγγλικο Δικαιο) και οι κερδοσκοποι και ολο αυτο το σαπιο συστημα χωρις λαλια. Αρα : Ζητουμε την στηριξη των εταιρων εκβιαστικα , να αποδεχτουν πληρωμες των ομολογων στις χαμηλοτερες τιμες που εχει πιασει καθε ομολογο καθε κατοχου του (συν το επιτοκιο του EFSF -νομιμο κερδος) για τα μη μεταβιβασθεντα ομολογα κουρεμα , ετσι οι κερδοσκοποι που προκαλεσαν την πτωση της αξιας των ομολογων θα γινουν το μαυρο προβατο διεθνως ΚΑΙ ασ στραφουν εναντιον τους νομικα οι συνεπεις επενδυτες για το κουρεμα που θα υποστουν , αυτο θα ειναι το Τελος τετοιων πρακτικων. "Τα συμφέροντα των δανειστών των τοκογλυφικών δανείων και των κεφαλαιούχων που εποφθαλμιούν τον εθνικό μας πλούτο, δεν μπορεί με κανένα κανόνα δικαίου να τίθενται σε προτεραιότητα έναντι των καθημερινών στοιχειωδών αναγκών του λαού."
  Γιαννης Σ.
  απάντηση12
   
   
  και πάλι από την αρχή | 12/02/2012 13:24
  Τα μέτρα -δύσκολα ή εύκολα-θα περάσουν.Το πρόβλημα όμως,θα αρχίσει πάλι απο την επομένη. Οι ''εταίροι' μας θα ζητήσουν την υπογραφή και των κομμάτων της Αριστεράς,αλλιώς....πάπαλα. Το έχω δει το έργο.Ο Γκουσγκούνης το είχε πει: 'Ή θα κάτσεις να σε ....με την θέληση σου...ή θα σε βιάσω!Διάλεξε.
  Τσε
  απάντηση02
   
   
  ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΔΕΑ; | 12/02/2012 12:55
  Νίκος Χειλάς. Στό Βήμα, Καθεστώς έκτακτης ανάγκης. «Αυτοί που προτίθενται λοιπόν, τη νύχτα της Κυριακής, να πουν «ναι» στο δεύτερο μνημόνιο, θα πρέπει να ξέρουν, ότι έτσι υπονομεύουν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ………… Το δεύτερο μνημόνιο διασπά όμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η εφαρμογή του μετατρέπει την Ελλάδα, από ισότιμο μέλος της, σε «παρακατιανό», με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα στο δημοσιονομικό τομέα. Κι αυτό είναι βέβαια η αρχή. Η Πορτογαλία περιμένει ήδη στη σειρά, για να πάρει, μαζί με τη «βοήθεια» και τον ανάλογο θεσμικό υποβιβασμό. ………………… Το αποτέλεσμα θα είναι ένα διαρκές καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Και μια «Ευρώπη των πολλών ανισοτήτων», στην οποία ένα μέρος των κρατών-μελών της, όπως η Ελλάδα, θα αποτελούν ένα είδος προτεκτοράτου των Βρυξελλών, ή, για την ακρίβεια, τριτοκοσμικούς θύλακες στον καθαυτό πυρήνα της, την ευρωζώνη.»
  stef
  απάντηση13
   
   
  300 prodotes | 12/02/2012 12:48
  stis thermopiles i 300 polemisan kai thisiastikan gia to kalo tis tote elladas ,kai tote ipirxan prodotes ,efialtes ,protino i vouleftes na legonde apo simera efiltes ,kalitera nekroi allaperifanoi para proskinimeni !!zito i ellada
  leonidas
  απάντηση35
   
   
   
  Οχι στο χειλος του γκρεμου... | 12/02/2012 12:47
  αλλα ειμαστε πλεον σε ελευθερη πτωση. Αυτοι που δεν το εχουν ακομη καταλαβει θα τους βρειτε σημερα στο κεντρο της Αθηνας και μερικων αλλων πολεων παρεα με τους μιζερους κοκκινους του ΚΚΕ και το Τσιπρικο στρατο να πετουν πετρες και να υπερασπιζοναται τα κεκτημενα τους που ειναι κτισμενα στα δανεικα απο τους ευρωπαιους!
  Σισυφος
  απάντηση38
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ | 12/02/2012 12:18
  ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΟΥΜΕ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΝΥΦΗ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΕΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ;ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
  ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
  απάντηση41
   
   
  Δεν φταίνε οι ξένοι | 12/02/2012 12:17
  «Η διαφορά μεταξύ βλακείας και ευφυΐας είναι ότι η ευφυΐα έχει τα όρια της - Άλμπερτ Αϊνστάιν». Οι εταίροι μας δίνουν τη δυνατότητα να μας χαρίσουν 100 δις χρέους με νέα δάνειο 130 δις και οι πολιτικοί μας χρειάστηκαν βδομάδες να αποφασίσουν αν θα τα δεχτούν ή αν θα πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και στο χάος?. Δυσκολεύονται να αποφασίζουν το αυτονόητο, γιατί στην ουσία δεν διαπραγματεύονται τη σωτηρία της πατρίδας, αλλά τη δική τους. Σκέπτονται μόνο πως θα καταφέρουν να πάνε στις κάλπες με τις λιγότερες περικοπές στον τομέα τους, έτσι ώστε να εκλεγούν και να εξασφαλίσουν την καρέκλα τους. Πολλά χρόνια τώρα εκλέγουμε ανθρώπους ανεπάγγελτους να μας κυβερνάνε και για αυτό φταίμε όλοι μας. Αν δεν καταλάβουμε πως φτάσαμε εδώ, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σωθούμε. Ο πραγματικός μηχανισμός παραγωγής ελλειμμάτων παραμένει αλώβητος και αντί να περικόπτουν το σπάταλο κράτος και τις δαπάνες, εξοντώνουν τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχει ήδη υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και όλες τις απολύσεις. Όσον αφορά το σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, υπάρχει η επιλογή της Ευρώπης και η επιλογή της Β. Κορέας. Οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται πως θέλουν να είναι στη Ευρώπη. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι δεν φταίνε οι ευρωπαίοι που οι πολιτικοί μας διόρισαν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στο δημόσιο προκειμένου να εξασφαλίζουν την εκλογή τους. Δεν φταίνε οι ευρωπαίοι που δεν κάναμε καμία ιδιωτικοποίηση. Δεν φταίνε οι ευρωπαίοι που δίναμε συντάξεις σε περισσότερους από 60 χιλιάδες νεκρούς, με απώλεια 2 δις ευρώ το χρόνο, δηλαδή σχεδόν 1% του ΑΕΠ. Δεν φταίνε οι ευρωπαίοι που οι φαρμακοποιοί και γιατροί εξαπατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με εικονικές συνταγογραφήσεις και φανταστικές διαγνώσεις που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δεν φταίνε οι ευρωπαίοι που έχουμε 4 φορές περισσότερους δασκάλους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι οποίοι μάλιστα αρνούνται να αξιολογηθούν. Δεν φταίνε οι ευρωπαίοι που έχουμε 10 φορές μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα κόμματα στην Ελλάδα σε σχέση με Γαλλία και Γερμανία. Δεν
  Διονύσης Πράμας
  απάντηση32
   
   
  εξαθλιωμένος πλην τίμιος πολίτης | 12/02/2012 12:02
  Είτε πτωχεύσουμε είτε τηρηθεί το μνημόνιο αλλάζουν όλα. το θέμα είναι να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Έχουν και τα δίκια τους οι ευρωπαίοι αλλά και μια ακόρεστη δκαι ανεξήγητη δίψα για κέρδη. έτσι λοιπόν υπάρχει και καλή πλευρά στο μνημόνιο αλλά και καλή πλευρά στη πτώχευση με μια όμως διαφορά που είναι και ειδοποιός' να γίνουν αυτά με τον σωστό τρόπο. περίπτωση 1) καλό μνημόνιο. αν πετσοκόψουν τους μεγάλους μισθούς βάζοντας πλαφόν για όλους στα 3000ε δεν πα να είναι και ο πρόεδρος της δημοκρατίας, τότε πάμε καλά και σώζονται ευπαθείς ομάδες και νοικοκυρευόμαστε. να δοθεί έμφαση στο να γίνουμε αυτάρκεις, να παράγουμε αγαθά και να ανοίξουν εργοστάσια. λιγότερες εισαγωγές. ναι στην αποτρεπτική δύναμη του ευέλικτου οικονομικού ισχυρού στρατού, ναι στην οικολογία .ναι στα βιολογικά προϊόντα. Όχι στην υποθήκευση-δήμευση της Ελλάδας από ξένους. Επιτυχία, σε δέκα έτη, ανώδυνο ή οριακά επώδυνο. υποπερίπτωση 2) κακό μνημόνιο. οι πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι και οι φτωχοί και μεσαίοι γίνονται φτωχοί φτωχότεροι και χρεωμένοι αλλά κρατιούνται με νύχια και δόντια και πολλά δανεικά για τα επόμενα δέκα χρόνια.. αδυνατίζει η άμυνα της χώρας. τρώμε τα δανεικά και σε δέκα χρόνια το πολύ πτωχεύουμε και μας παίρνουν την μισή περιουσιακή Ελλάδα. Αποτυχία σε δέκα έτη, ανώδυνο αρχικά, πολύ επώδυνο μετά, οδηγεί στην περίπτωση 3) ή 4). περίπτωση 3) καλή πτώχευση. θα αναγκαστούμε να ζούμε με κουπόνια και λίγα λεφτά και λίγο ρεύμα για ένα χρόνο. Ναι στα καλά του καλού μνημονίου, να μην τα ξαναγράφω. Θα γίνουν της μόδας οι ανταλλαγές είδος με είδος ή με χρυσαφικά. Λίγα ευρώ, λίγες δραχμές, λίγο ψωμάκι. Κάτι θα γίνει. θα είναι παρόμοιο με το 1) αλλά πιο δύσκολο, θα κρατήσει όμως λιγότερο καιρό η ανόρθωση. Το αποτέλεσμα θα μας κάνει περήφανους για τα παιδιά μας και εύχομαι και τα εγγόνια μας. θα ζουν σε μια ελεύθερη Ελλάδα. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να περιέλθουν στο δημόσιο προσωρινά και οι περιουσίες των πλούσιων αλλά και οι καταθέσεις στους στο εξωτερικό όπως έγινε και στην Λιβύ
  εξαθλιωμένος πλην τίμιος πολίτης
  απάντηση10
   
   
  ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | 12/02/2012 11:59
  Σίγουρη καταστροφή είναι το νέο μνημόνιο. Όπως οι ταυρομάχοι στην αρένα τραυματίζουν και εξουθενώνουν τον ταύρο, πριν το τελικό κτύπημα. Η αβέβαια σωτηρία είναι η απόδραση με όποιους κινδύνους συνεπάγεται. Είμαστε καταδικασμένοι σε θάνατο. Οι επιλογές μας είναι πρώτον να υπομείνουμε την μοίρα μας, ελπίζοντας στην χάρη της τελευταίας στιγμής. Η να αποδράσουμε όσο είναι καιρός ακόμα, διακινδυνεύοντας.... ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ. ΑΜΕΣΗ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙ, ΣΥΝΤΟΜΑ, ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΥΣΗ, ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ.
  stef
  απάντηση32
   
   
  Ερχετε το τελοςσας | 12/02/2012 11:36
  ΣΕΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ!!!ερχετε το τελοσας προδοτες πολιτικοι.Τι επαθε ο κανταφι στην λυβηοι???Ετσι θα παθετε και σεις σε λιγο καιρο παρασιτα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση73
   
   
   
  να δηλώνουν που τα εχουν οσοι παιρνουν δημοσια θεση υπερ δραχμης | 12/02/2012 11:32
  και γιατι θρυψαλα αγαπητε αρθρογραφε ? Ολοι εμεις οι θεατρινοι των καναλιων που θελουμε 1000 δραχμες το ευρω ποιος ειπε οτι δεν επρεπε να εχουμε δηλώσει εαν βγαλαμε ή οχι χρηματα στο εξωτερικο γαι να τα ξαναφερουμε να ξελασπώσουμε . Απλα κανεις δεν μας ειπε οτι οσοι παιρνουν δημοσια θεση υπερ δραχμης να δηλωνουν που τα εχουν . Εαν μας το ελεγαν θα το δηλώναμε ευχαριστως .!
  anpa
  απάντηση23
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Όλοι στό κέντρο | 12/02/2012 11:04
  Νά φύγουν!
  Ανεξάρτητος Ελληνας
  απάντηση84
   
   
  ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ | 12/02/2012 10:57
  ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΛΟΓΩ.........ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ!!! ΕΛΕΟΣ. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ. ΕΙΣΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ....ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ!!! ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΟΡΘΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ....
  Βουλα Σιλαμη
  απάντηση87
   
   
  Μ;aταια.. | 12/02/2012 10:26
  Τώρα ό,τι και να κάνουν οι πολιτικοί της Ελλάδας μας, είναι πολύ αργά, γιατί μας είχανε καταδικάσει ήδη εδώ και πολλά χρόνια με τις νοοτροπίες τους και τις ασχήμιες τους. Τώρα μας θυμήθηκαν και το παίζουν πατριώτες στο κουφάρι μας; Παραιτήσεις δήθεν, αντιρρήσεις δήθεν, προσπαθούν να ηρωοποιήσουν τους θλιβερούς εαυτούς τους για τα ψηφάκια. Αν ήταν για τον λαό όλα αυτά, θα τα είχαν κάνει νωρίτερα τότε που έπρεπε, όχι στο και 5'. Κρίμα για εμάς, κρίμα για την πατρίδα μας, κρίμα για τα παιδιά μας. Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν Εφιάλτες!
  Lena
  απάντηση92
   
   
  Ρώσικη ρουλέτα...ή "κάρο" σε λασπόδρομο;... | 12/02/2012 10:13
  "(...) αν το περίστροφο είναι πολύ καλά συντηρημένο και κατά την περιστροφή του μύλου κρατείται αυτό απόλυτα οριζόντιο η θαλάμη με τη σφαίρα λόγω του βάρους της έχει ελάχιστες πιθανότητες να βρεθεί στο άνω μέρος βολής. Σ΄ αυτό έγκειται η αγωνία του θανάτου ως «παιγνίδι» που όπως και να έχει χαρακτηρίζεται εγκληματικό. Με δεδομένο το βάρος της σφαίρας οι πιθανότητες, εκ του αριθμού των θαλάμων π.χ. του εξάσφαιρου, μεταβάλλονται δραματικά. (...)" | | ...επειδή το "περίστροφο" που κρατάμε στα χέρια μας είναι ασυντήρητο και σκουριασμένο με τη σφαίρα μονίμως "σφηνωμένη" στο πάνω μέρος του μύλου, οι πιθανότητες να ξεφύγουμε από τον "ξαφνικό θάνατο" - πιέζοντας τη σκανδάλη - είναι μηδενικές. Άρα, δεν πιέζουμε τη σκανδάλη, ζευόμαστε το κάρο και τραβάμε μέσα από λασπόδρομους αδιαφορώντας για τα ...μαστίγια των "αφεντικών". Οι λασπόδρομοι κάπου τελειώνουν...αν δεν οδηγούν σε βαλτόνερα. Το βαρύ κάρο, οι λασπόδρομοι και τα βαλτόνερα είναι ..."παράδεισος" μπροστά στην κόλαση της πανικόβλητης κοινωνίας...
  Α.Λ.Π.
  απάντηση53
   
   
  Αν έχουμε κάνει σφάλματα σαν λαός επιθυμούμε να επανορθώσουμε. | 12/02/2012 10:10
  Ο δοτός πρωθυπουργός μιλάει για διάσωση των κεκτημένο των 30 τελευταίων ετών... δηλαδή να μείνουμε όπως είμαστε με τα λαμογια πολυτελείας στην εξουσία που κατέστρεψαν κάθε τι που χαρακτηρίζει ένα δημοκρατικό κράτος. Καλά κατάλαβα; Πάλι να μας μπερδέψουν προσπαθούν, αφήστε τα ψευτοδιλήμματα τους, μην τους πιστεύεται. Απαλλάχτε την χώρα σας από τα κόμματα, ζητήστε εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο απαλλαγμένο από φυγόδικα κόμματα. Αν έχουμε κάνει σφάλματα σαν λαός επιθυμούμε να επανορθώσουμε, να πληρώσουμε, αλλά αυτά που φταίξαμε εμείς και ΟΧΙ αυτά που μας φόρτωσαν. Μόνο έτσι θα απαλλαχτούμε από όλους αυτούς που εμποδίζουν το ελληνικό πνεύμα να μεγαλουργήσει και να δείξει για μια ακόμη φορά τι σημαίνει Ελλάδα.
  bulinos
  απάντηση62
   
-