Εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νέου μνημονίου. Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα με τον κ. Βενιζέλο να χτυπά το χέρι στο έδρανο και να απαιτεί με έντονα φορτισμένο ύφος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη να ζητήσει συγγνώμη για τα περί «μείζονος συνταγματικού πραξικοπήματος» που είπε σχετικά με την κατεπείγουσα διαδικασία για την ψήφιση του σημαντικού αυτού νομοσχεδίου.

«Το Σύνταγμά μας προβλέπει ρητά την διαδικασία του κατεπείγοντος», απάντησε ο κ. Βενιζέλος σε όσους άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντάς τους ότι «αν δεν αποδεχθούμε τους όρους, δεν θα έχουμε χρηματοδότηση». Χαρακτήρισε δε υποκριτική την άποψη που κατέθεσαν κατά της κατεπείγουσας διαδικασίας. Ενώ φανερά οργισμένος απευθύνθηκε στον κ. Λαφαζάνη και του είπε: «Πείτε την θέση σας ότι ΄΄δεν θέλω η Ελλάδα να πάρει τα λεφτά, θέλω να οδηγηθεί στην πτώχευση΄΄», ενώ χαρακτήρισε «θράσος κοινοβουλευτικό το να μιλάτε για πραξικόπημα». Μάλιστα σε ασυνήθιστα για τον ίδιο έντονο ύφος αξίωσε από τον κ. Λαφαζάνη να ζητήσει συγγνώμη.

«Είστε εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της Ελλάδας της πτώχευσης και της Ελλάδας της ταπείνωσης και της εξαθλίωσης», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Εδώ γράφουμε τη μοίρα της χώρας και δεν θα κρυφτείτε πίσω από νομοτεχνικά τερτίπια ευτελούς χαρακτήρα. Να πείτε την θέση σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου»!

«Θα μας κλείσετε και φυλακή;», ακούστηκε να λέει ο κ. Λαφαζάνης, ενώ ο κ. Βενιζέλος του είπε: «Εσείς θα μας κλείσετε φυλακή. Ευτυχώς δεν έχετε την εξουσία. Να ζητήσετε συγγνώμη! Τελείωσε η πλάκα! Παίζουμε με την μοίρα της χώρας».

«Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε και την ελευθερία του λόγου εδώ μέσα», αντέδρασε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος του είπε ότι «δεν ζητώ καμία συγγνώμη», επισημαίνοντάς του: «Χάσατε την ψυχραιμία σας γιατί δεν είπατε ούτε ένα επιχείρημα. Παραφέρεστε».

«Δεν θα κάνετε πολιτική στις πλάτες του ελληνικού λαού», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος, ενώ εγκάλεσε την πρόεδρο της επιτροπής κυρία Βάσω Παπανδρέου επειδή δεν ανακάλεσε στην τάξη τον κ. Λαφαζάνη όταν μίλησε για «μείζον πραξικόπημα».

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε διευκρινίσει ότι αν δεν ψηφιστεί το νέο πακέτο –PSI, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, νέα δανειακή σύμβαση- «η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, σε αδιέξοδο». Αναφερθείς στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί Κυριακή βράδυ, ώστε την Τρίτη το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να διαπιστώσουν «ότι έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας», την Τετάρτη να υπάρξει η έγκρισή τους και την Παρασκευή να γίνει η επίσημη δημόσια προσφορά για το PSI.

«Πρέπει να σώσουμε τα λίγα κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν μείνει και πρέπει η Βουλή να μας δώσει την δυνατότητα να πάμε να υπερασπίσουμε τη χώρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, διότι, όπως είπε αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό «θα οδηγηθούμε σε ασύνταχτη χρεοκοπία -διότι και η συντεταγμένη χρεοκοπία απαιτεί χρηματοδότηση και πρόγραμμα με πολύ χειρότερους όρους». Έτσι, κατέληξε, ότι «οι λόγοι για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα είναι λόγοι εθνικά υπαρξιακοί, βαθύτατα πολιτικοί, ιστορικοί». «Όποιος έχει άλλη πρόταση να την πει εξηγώντας τις επιπτώσεις.

ΚΚΕ: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ζήτησε η Κ.Ο. του ΚΚΕ κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νέου μνημονίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Αθ. Παφίλης διάβασε σχετική δήλωση καταδίκης «του νέου εγκληματικού μνημονίου που φέρνει η κυβέρνηση Παπαδήμου σφαγιάζοντας τα λαϊκά δικαιώματα, επιβάλλοντας στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες μόνιμη, βαθειά φτώχεια και εξαθλίωση, χρεοκοπία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να ψηφίσουν τα μέτρα που φτωχαίνουν τις λαϊκές οικογένειες». Όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στις συνθήκες αυτές η Κ.Ο. του κόμματος «θέτει ζήτημα αναντιστοιχίας, σύγκρουσης της κυβέρνησης με την θέληση και τα συμφέροντα του λαού», απαιτώντας την παραίτησή της και την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Επίσης, το ΚΚΕ απορρίπτει την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη προς επεξεργασία το σχετικό νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι «αποσκοπεί στον περιορισμό των αντιδράσεων και στην επιβολή της κομματικής πειθαρχίας για την υφαρπαγή της εξουσιοδότησης των βουλευτών και την ψήφιση αυτού του τερατουργήματος». Όπως τόνισε ο κ. Παφίλης, «κανένας δεν μπορεί να γίνει δήμιος του λαού», ενώ δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας την Κυριακή το βράδυ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μείζον πραξικόπημα»

Κατά της διαδικασίας του κατεπείγοντος τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «μείζον πραξικόπημα κατά του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και της Δημοκρατίας». Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης «πρόκειται για όνειδος για την ελληνική βουλή και για όλους τους βουλευτές που θα εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο που παρέλαβαν στις 2.30 τα ξημερώματα». «Το νέο μνημόνιο μας οδηγεί στην ασύνταχτη χρεοκοπία με τους όρους που βολεύει τους δανειστές μας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι «με τα ίδια επιχειρήματα φέρατε το μνημόνιο 1 και τώρα μας ζητάτε λευκή εξουσιοδότηση». «Δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση να φέρει τέτοια μέτρα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε κατά της διαδικασίας του κατεπείγοντος», κατέληξε.

Κατά της διαδικασίας του κατεπείγοντος τάχθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο κ. Ευ. Παπαχρήστος είπε ότι «σε λίγο τους αδιάβαστους στο σχολείο θα τους λένε βουλευτές». «Πάτε να δεσμεύσετε τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και δεν μπορείτε να την δεσμεύετε κατεπειγόντως. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας», τόνισε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Π. Κουρουμπλής.

ΝΔ: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Αργεντινή»

«Η θέση μας δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό. Αν απορρίψει η Βουλή την Κυριακή το βράδυ το νέο πρόγραμμα, από την Δευτέρα θα αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ. Δεν θα χρειαστούν πάνω από τρεις μέρες», είπε ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας. «Η κρίση κινδυνεύει να γίνει εθνική τραγωδία», είπε, επισημαίνοντας: «Φανταστείτε τον πανικό που θα συμβεί την επόμενη μέρα το πρωί. Το έχουμε ξαναζήσει στην Αργεντινή. Δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να γίνει δεύτερη Αργεντινή». Ενώ κατέληξε: «Το ωσανά, εφόσον πλειοψηφίσει το ΄΄όχι΄΄, θα γίνει αμέσως ΄΄σταύρωσον αυτόν΄΄». Όσον αφορά τον ΛΑΟΣ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία της Κυριακής οι βουλευτές του, καθώς ήδη τουλάχιστον δυο εξ αυτών, οι κκ. Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν το νέο μνημόνιο, «κόντρα» στην «γραμμή» του κ. Γ. Καρατζαφέρη που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα μέτρα.