Η αναμονή της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα φέρνει στο επίκεντρο αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ.

Στις 18:00 έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Διαβάστε την επιστολή παραίτησής της

Την απόφασή του να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα ανακοίνωσε νωρίτερα και βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης, ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης. Στην επιστολή του ο κ.Μιχελογιαννάκης αναφέρει δέκα σημεία με τα οποία διαφωνεί και επισημαίνει ότι βάζει πάνω από όλα τη συνείδησή του, τη σωτηρία τους ελληνικού κράτους, τη σωτηρία των Ελλήνων πολιτών, της Δημοκρατίας και τέλος της δημοκρατικής παράταξης.

Αναφέρει ότι δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και παρακαλεί το κόμμα του, «την ύστατη στιγμή να σταθεί όρθιο στις αρχές, στην ιδεολογία του και στο στόχο του, που πιστεύω να είναι η αξιοπρεπής Ελλάδα και η δίκαιη κοινωνία».

Διευκρινίζει, δε, ότι η απόφασή του αυτή δεν αλλάζει ακόμη κι αν μπει ή όχι κομματική πειθαρχία. «Οι 28.000 πολίτες που με ψήφισαν, απαιτούν όχι να φυγομαχήσω, όχι να γυρίσω στο σπίτι μου, αλλά ιδίως αυτές τις ώρες να συνεχίσω να παλεύω μέσα από το κοινοβούλιο για τη σωτηρία μας» αναφέρει στη δήλωσή του.

Σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, η οποία δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση στην επικείμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Π.Στασινός, διαφωνώντας με τα νέα μέτρα.Τη βουλευτική έδρα του κ. Στασινού θα καταλάβει ο μηχανικός Χρήστος Γκόγκας. Πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ήταν ο νυν δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει το αξίωμα του στην αυτοδιοίκηση. Ο κ. Γκόγκας, που ήταν ο επόμενος, εφέρετο να αμφιταλαντευόταν, αλλά τελικώς επείσθη και αποδέχτηκε να αναλάβει βουλευτικά καθήκοντα. Ο νέος βουλευτής θα ορκιστεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του
Κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης σε δηλώσεις του είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα.

«Έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω μέτρα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα την μείωση του κατώτερου μισθού, διότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν σχετίζονται με το πρόβλημά μας αλλά επιπλέον θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας μας» είπε. Τόνισε, επίσης, ότι αν το νομοσχέδιο έλθει με ένα άρθρο ή ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν πρόκειται να το ψηφίσει καθώς θεωρεί πως είναι «θέμα συνείδησης».

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζη δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής αναφέρει: «Η ηθική αλλά και η πολιτική λογική μου, μου υποδεικνύουν πλέον ότι ο δρόμος που ακολουθούμε οδηγεί σε αδιέξοδο, φορτώνει στους πολίτες, και μάλιστα στους πιο ευάλωτους καθώς και στους νέους, την επί χρόνια αποτυχία του πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές εγκαίρως».

Προσθέτει, δε, ότι «η ηθική και πολιτική μου ακεραιότητα δεν μου επιτρέπουν να ψηφίσω το νέο μνημόνιο, προϊόν της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος» ενώ επισημαίνει πως «οι δημοκρατικές πεποιθήσεις μου, δεν μου επιτρέπουν να λειτουργώ παρά τη βούληση των συμπολιτών μου και τη λαϊκή εντολή που έχω λάβει». «Η απόφασή μου αυτή θα κριθεί από τον λαό της Ξάνθης και από την ιστορία» καταλήγει ο κ. Τσετίν.