Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από βουλευτής ανακοίνωσε στην κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, στέλεχος του γραφείου του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Νίκος Ζωίδης, για να την μεταβιβάσει στον πρόεδρο του Κινήματος. «Θα παραιτηθώ από βουλευτής αν ψηφιστεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο» δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠαΣοΚ.

Στο μεταξύ, κοινή δήλωση – παρέμβαση ότι δεν δέχονται την κατάργηση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, έκαναν 19 βουλευτές του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ καταθέτοντας παράλληλα και σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. «Οι νησιώτες Βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει», αναφέρουν σχετικά, τονίζοντας ότι «είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας», ενώ καλούν την Κομισιόν να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως επισημαίνουν, «η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι νησιώτες για κάθε υπηρεσία και εμπόρευμα». Και υπενθυμίζουν ότι «το ειδικό αυτό καθεστώς χρονολογείται από τη Συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ». «Είναι ευρωπαϊκό και ελληνικό κεκτημένο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, το οποίος «δεν αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης μεταχείρισης των νησιωτών, αλλά αντιθέτως, μέτρο που διασφαλίζει τη συνεισφορά χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις των Ελλήνων, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 101 § 4 του Συντάγματος».

Έτσι , ζητούν τη διατήρησή του «προκειμένου να μην πληγεί ανεπανόρθωτα το κόστος διαβίωσης, να μην εκμηδενιστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, και να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας».

Στην ερώτησή τους, εξάλλου, ζητούν να μάθουν το ακριβές δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται πως θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους αν εφαρμοστεί το μέτρο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, λαμβανομένης υπόψη και της επίπτωσης που θα έχει η ύφεση στο όποιο όφελος. .

Οι νησιώτες βουλευτές που υπογράφουν την δήλωση, είναι οι εξής:

Δωδεκανήσου: Ζωΐδης Νικόλαος (ΠΑ.ΣΟ.Κ)
Ιατρίδη Μίκα (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Κασσάρας Γεώργιος (ΠΑ.ΣΟ.Κ)
Κρεμαστινός Δημήτριος (ΠΑ.ΣΟ.Κ)

Ευβοίας (Σκύρος): Κεδίκογλου Συμεών (ΠΑ.ΣΟ.Κ)
Κεδίκογλου Σίμος (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Περλεπέ- Σηφουνάκη Αικατερίνη (ΠΑ.ΣΟ.Κ)

Κυκλάδων: Βρούτσης Ιωάννης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Παπαμανώλης Γεώργιος (ΠΑ.ΣΟ.Κ)
Ρήγας Παναγιώτης (ΠΑ.ΣΟ.Κ)

Λέσβου Γαληνός Σπυρίδων (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Μαγνησίας (Σποράδες): Ζήση Ροδούλα (ΠΑΣΟΚ)
Καρτάλης Κων/νος (ΠΑΣΟΚ)
Μαρκάκης Παύλος (ΛΑ.Ο.Σ)
Νάκος Αθανάσιος (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Σάμου: Βαρδίκος Πυθαγόρας (ΠΑΣΟΚ)

Χίου: Μουσουρούλης Κωστής (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Τσουρή Ελπίδα (ΠΑΣΟΚ)