Στον αέρα βρίσκεται το νέο μνημόνιο και η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας έπειτα από τη δραματική, μαραθώνια σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Η συμφωνία με την τρόικα δεν έκλεισε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μεταβαίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup «μετέωρος» κατά την έκφραση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα.

Χθες το βράδυ οι υπογραφές των αρχηγών δεν μπήκαν κάτω από το κείμενο της συμφωνίας, το γεγονός αυτό έχει ερμηνευτεί από τον διεθνή Τύπο ως ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και συνοδεύεται από ιδιαιτέρως καυστικά και επικριτικά σχόλια.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι πιο βαρύ από κάθε άλλη φορά και θεωρείται ότι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ενδεικτικό του κλοιού δυσαρέσκειας που περιβάλλει την Ελλάδα είναι ότι χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβανόμενος την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τους κ.κ. Λ. Παπαδήμο και Ευ. Βενιζέλο, έσπευσε να αναγγείλει την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να μην βρεθεί να πιέζεται για την αναβολή του. Αν συνέβαινε αυτό η Ελλάδα θα έμπαινε σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό.

Οι ελπίδες της κυβέρνησης είναι πλέον να κλείσει η συμφωνία στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σε αντίθετη περίπτωση τινάζεται στον αέρα το PSI (η επίσημη πρόσκληση των ιδιωτών αναμενόταν να γίνει τη Δευτέρα) και η νέα δανειακή σύμβαση. Πάντως, τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να συζητήσει για το ελληνικό θέμα αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς η εμπλοκή με την τρόικα για την κάλυψη του ποσού που θα καλύψει το πλαφόν το οποίο ζητεί η ΝΔ στις επικουρικές συντάξεις, δεν αφορά στην ουσία μόνο ένα ποσό 300 εκ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί επισφαλή μια σειρά άλλων δαπανών (π.χ. φάρμακα, Άμυνα, εργατικές εστίες, κα.) οπότε όταν τέθηκε θέμα να αφαιρεθεί από το λογαριασμό ένα σίγουρο ποσό αντέδρασε έντονα.

Αγριος καυγάς Βενιζέλου _ Σαμαρά

Ιδιαιτέρως νευρικό περιγράφουν τον κ. Αντ. Σαμαρά, στελέχη του ΠαΣοΚ που ήταν παρόντα χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανοιγόκλεινε τους φακέλους του, βημάτιζε νευρικά πάνω κάτω στην αίθουσα έλεγε ότι δεν μπορούσε να γυρίσει στο κόμμα του με μια τέτοια συμφωνία και απειλούσε ότι θα αποχωρήσει από τη σύσκεψη. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης υποστήριζε όλες τις ενστάσεις του κ. Σαμαρά, σε σημείο να σκεφτούν ορισμένοι ότι οι δύο συντηρητικοί αρχηγοί βρίσκονταν σε συνεννόηση.

Κάποια στιγμή ο κ. Σαμαράς έθεσε ξανά το ζήτημα της αξιοποίησης κοινωνικού πόρου για να καλυφθούν οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις. Η πρόταση αυτή είχε ήδη απορριφθεί από την τρόικα και οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Κουτρουμάνης πρόσθεσαν ότι δεν είναι μπορεί το κράτος να παρέμβει στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και ότι αν είναι να διατεθεί κάπου κοινωνικός πόρος είναι προτιμότερο να γίνει για τις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ.

Ο κ. Σαμαράς επέμενε στις προτάσεις του, οπότε ο κ. Βενιζέλος εξερράγη: «Τι είναι αυτά που κάνεις; Με τις εμμονές σου και τη διαπραγμάτευση που κάνεις στέλνεις τη χώρα στη χρεοκοπία!», φέρεται να του είπε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

«Ποιός είσαι εσύ που μιλάς; Με τη διαπραγμάτευση που έκανες δεν μπορούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα», απάντησε ο κ. Σαμαράς.

«Τι είναι αυτά τώρα; Την ώρα που η χώρα κινδυνεύει…», παρενέβη και ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.

Προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να αποχωρήσει από την αίθουσα της σύσκεψης.

Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου κυκλοφόρησε μια άλλη εκδοχή του διαλόγου με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος κατά τους συνεργάτες του είναι ο πραγματικός διάλογος.

Σύμφωνα με αυτούς ο διάλογος αφορούσε την εξεύρεση 600 εκ. ευρώ από περικοπές δαπανών για να κλείσει το πρόγραμμα, τα οποία η τρόικα θεωρούσε ότι έπρεπε να προέρχονται από συντάξεις.

Η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ένα ποσό 200-300 εκ από την παρέμβαση στα επικουρικά ταμεία που ούτως ή άλλως έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν με κατάρρευση και αδυναμία καταβολής συντάξεων αν δεν γίνουν μικρές περικοπές.

Στο σχέδιο του μνημονίου η τρόικα επέμενε το σύνολο των 625εκ. ευρώ να προέρχονται από συντάξεις. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος έπεισαν την τρόικα να καλυφθούν μόνο τα 300 εκ. από συντάξεις και τα υπόλοιπα 325 εκ. ευρώ από άλλες πηγές π.χ. μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και δαπανών του ΠΔΕ.

Μόλις ανακοινώθηκε αυτό ο κ. Σαμαράς είπε : Ωραία ας τους πούμε ότι από άμυνα και ΠΔΕ θα βρούμε και αλλά 200 δηλαδή 525. Αυτό όμως σήμαινε συνολική περικοπή από άμυνα και επενδύσεις 1225 εκ. ευρώ, γιατί είχε προηγηθεί περικοπή άλλων 425 εκ. από άμυνα και 600 εκ. από ΠΔΕ με απόλυτη άρνηση της τρόικας να θεωρήσει αξιόπιστες τις περικοπές αυτές χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα.

Περικόπτονται δε κονδύλια επενδύσεων την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και ενώ είναι γνωστή η αδυναμία επιβίωσης πέραν του εξαμήνου πολλών επικουρικών ταμείων, τα όποια νομικά δεν μπορούν να επιχορηγηθούν απο το κράτος, αν δεν γίνει η σχετική μεταρρύθμιση.

Ο πραγματικός διάλογος σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου είχε ως εξής.
Αντ. Σαμαράς: «Ας τους πούμε τώρα ότι θα κόψουμε ακόμη περισσότερα από άμυνα και επενδύσεις και βλέπουμε».

Ευ. Βενιζέλος: «’Ετσι γινόντουσαν οι προϋπολογισμοί ως τώρα και καταστρέψαμε την Ελλάδα με το έλλειμμα και το χρέος».

Αντ. Σαμαράς: «Μου λες ότι καταστρέφω την Ελλάδα; ».

Ευ. Βενιζέλος: «Λέω οτι πρέπει να λέμε σοβαρά, ειλικρινή και υπεύθυνα πράγματα για τις περικοπές δαπανών και τον προϋπολογισμό. Μάλιστα μίλησα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη».

Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών επισημαίνουν ότι στη τελική συμφωνία προβλέπεται περικοπή 300 εκ. ευρώ από συντάξεις και 325 εκ. ευρώ που θα προσδιοριστούν επακριβώς σε δυο εβδομάδες «χωρίς γενικολογίες περί ΠΔΕ και άμυνας».

Η στάση του κ. Σαμαρά και η επιμονή του στις επικουρικές συντάξεις έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων και αρκετοί αναρωτιούνται αν έχει αλλάξει στάση για τις εκλογές.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη σύγκληση του Ευρωκοινοβουλίου σε ειδική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί το πρόγραμμα που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα, ζητεί με επιστολή του από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποτα.

Ο κ. Σβόμποτα, ο οποίος είχε επισκεφθεί προσφάτως την Αθήνα και είχε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο να είναι και εκείνος παρών στη συνεδρίαση, ζητεί να κληθούν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα κ. Ματίας Μορς και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Κλ. Μαζούχ για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

«Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σβόμποτα, «πιστεύει ότι η τρόικα έχει υιοθετήσει μια στάση ιδελογικού τιμωρού στο ελληνικό πρόβλημα χρέους η οποία αποτελεί τεράστια προδοσία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της αλληλεγγύης που είναι θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης. Επιπλέον θα πρέπει επειγόντως να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που σχεδίασαν και επέβαλαν στην Ελλάδα αυτό το τοξικό μίγμα των υφεσιακών και κοινωνικά καταστρεπτικών πολιτικών».

«Ελπίζω», καταλήγει», «ότι τόσο εσείς όσο και ο κ. Ολι Ρεν θα παραστείστε στη συζήτηση αυτή προκειμένου να απαντήσετε σε ερωτήματα για τους όρους του ελληνικού προγράμματος, την εξουσιοδότηση που δόθηκε στους αξιωματούχους αυτούς και η οικονομική βάση της συνταγής που εφαρμόζουν».

Το μεσημέρι της Πέμπτης η Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να καλέσει την τρόικα σε ανοιχτή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων. Η πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι για την Δευτέρα αλλά δεν είναι σίγουρο αν υπάρχει ο χρόνος για την κλήση της τρόικας.