Μετά από 7 ώρες και 40 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν ο υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος, και οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης. Στο Μαξίμου βρίσκονται και οι κκ Βενιζέλος, Κουτρουμάνης οι οποίοι ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, Ρεν, Γιούνγκερ και Λαγκάρντ σε μία προσπάθεια άμβλησης των σκληρών μέτρων του νέου μνημονίου.

Λϊγο πριν τη μία το πρωί της Πέμπτης έφτασαν τα κορυφαία στελέχη της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση, πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να μην συμμετέχει στη συνάντηση πριν διαβάσει το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τα γραφεία του κόμματός του στο Νέο Κόσμο προς το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Τα στενά περιθώρια είναι σαν τα στενά παπούτσια. Βιάζεσαι να απαλλαγείς όσο πιο γρήγορα από αυτά». Ακολούθως, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθειές προθέσεις τους».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η επισήμανση προς τους τρεις αρχηγούς ότι: «έχοντας λάβει υπόψη τα παραπάνω θα υποστηρίξω τα μέτρα που προτείνονται και δεν θα ακολουθήσω πολιτικές αντίθετες από αυτά». Η επισήμανση αυτή δεν υπάρχει στο ελληνικό κείμενο κάτι που θα αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Το αγγλικό κείμενο

«Τhis letter, memorandum and attachments have been reviewed by leaders of the coalition parties supporting the government. They support the objectives and policies and have indicated that they will not pursue policies that are inconsistent with them». Η ελληνική μετάφραση: «Η επιστολή αυτή, το μνημόνιο και τα συνημμένα επιθεωρήθηκαν από τουςηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση. Υποστηρίζουν τους στόχους και τις πολιτικές και δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που δεν είναι συνεπείς με αυτούς».

Τα επιτελεία των τριών κομμάτων είχαν πυρετώδεις συσκέψεις τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να μελετήσουν το κείμενο και να αποφασίσουν τις τελικές θέσεις τους.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων βρίσκονται σε αναταραχή, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα έρθουν τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή. Πολλά είναι τα στελέχη των κομμάτων που αντιδρούν στο «ναι» σε νέα σκληρά μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σε μια διετή σκληρή λιτότητα.

Χαμένοι στη μετάφραση στη Νέα Δημοκρατία

Στις 20.00 αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι η ελληνική μετάφραση δεν έχει καμία σχέση με το αγγλικό πρωτότυπο κείμενο και αυτό δείχνει την προχειρότητα της όλης διαδικασίας.

Νέο Μνημόνιο

Το κείμενο περιέχει και νέα στοιχεία όπως π.χ. την πρόβλεψη ότι το θέμα των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγμάτευσης προκειμένου να φτάσουν στα επίπεδα των ανταγωνιστικών χωρών.

Κατά την εκτίμηση των στελεχών του ΠαΣοΚ το θέμα αυτό θα τροφοδοτεί πολιτικές εντάσεις όλο το 2012.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις προτείνεται η μείωση κατά 15% μεσοσταθμικά στις επικουρικές αλλά πιάνει και ορισμένες κύριες συντάξεις κυρίως στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. Ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22%.

Επίσης, ζητείται άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και 15.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα εντός του 2012.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές.