Οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αναμένεται να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό μετά τις 21.00 της Τρίτης, για να δώσουν την τελική απάντηση στο νέο μνημόνιο.

Η τρόικα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις.

Πάντως στις 11.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπ. Οικονομικών επί της οδού Ζαλοκώστα των εκπροσώπων της τρόικα με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, και έως τις 3 τα ξημερώματα προηγήθηκε νέα συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους δύο υπουργούς.

Η χθεσινή μετάθεση των αποφάσεωνκατά μία ημέρα προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε δανειστές και εταίρους, που πιέζουν με κάθε τρόπο για να κλείσει η σημφωνία.

Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε στις 23.00 το βράδυ της Δευτέρας ότι τα μέτρα που μένουν να αποφασιστούν είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 3,3 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα.

Ως αργά χθες το βράδυ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόταν η περικοπή των υψηλών κύριων συντάξεων, ενώ είχε αποκλεισθεί η περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί) την οποία πρότεινε η τρόικα.

Παράλληλα οι περικοπές της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση δεν είχαν γίνει δεκτές από την τρόικα, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση είχει δεσμευτεί και στο παρελθόν για κάτι ανάλογο αλλά δεν το εφάρμοσε.

Οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί περικοπές της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέλθουν από τις παρακάτω μειώσεις: 1,07 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, 300 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες της Εθνικής Αμυνας, 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 200 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες Οργανισμών του Δημοσίου, 50 εκατ. ευρώ από τις εφημερίες ιατρών, 250 εκατ. ευρώ από τις γενικές δαπάνες υπουργείων, 40 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στο πολυτεκνικό επίδομα(υπό συζήτηση, δεν έχει αποφασιστεί).

Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι «ο χρόνος τελειώνει» και δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, άλλη αποστροφή του λόγους τους, όταν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται για τη στήριξη της Ελλάδας θα παραμένουν δεσμευμένα για να διοχευτεύονται κατευθείαν στην αποπληρωμή των τόκων.