«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά οι δυσκολίες βαρύνουν την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να ξανασυζητήσει με τους εταίρους της». Αυτό ανέφερε μετά το πέρας των πολύωρων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη σύσκεψη που ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου και έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό σημείο. «Έχουμε κάνει πολλά στη διαπραγμάτευση, έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Κι εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε», τόνισε η ίδια πηγή τα ξημερώματα της Κυριακής και εν όψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία έσει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε σε επί μέρους σημεία της συζήτησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι», προσθέτοντας πως «έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνει εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό».

Σύμφωνα με την ίδια κορυφαία κυβερνητική πηγή, το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα. «Αν εξαρτιούνταν μόνο από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα το βλέπουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αρκετά καλά και πάντως πολύ κοντά στα στοιχεία που έχει υπόψη της η Βουλή. Το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Επισήμανε δε ότι «η τρόικα ξέρει ότι αυτά που ζητούν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε συζητήσει επί τόσες μέρες στο έπακρο και όχι μόνο με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αλλά και με τους επικεφαλής Μπαρόζο, Ρομπόι, Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι, με τους πάντες που ήταν και παρόντες σήμερα στο τηλεφωνικό Eurogroup. Με όλους αυτούς έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για το συγκεκριμένο θέμα».

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγων μίλησε για «υπεράνθρωπη διαπραγμάτευση» και με βάση αυτό τόνισε ότι στην σύσκεψη της Κυριακής «πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί». Σημείωσε δε με νόημα ότι: «σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι αν θέλουν την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της τρόικας, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας. «Αυτή είναι μια σύνθετη επιστημονική, πολιτική και ιδεολογική συζήτηση που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο», είπε και συμπλήρωσε ότι στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. «Αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός», είπε η ίδια κυβερνητική πηγή. Προσέθεσε δε ότι τα κράτη-μέλη έχουν ορισμένες προτεραιότητες και ειδικότερα τα κράτη με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. «Ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεδομένης της κρισιμότητας της σύσκεψης της Κυριακής και των αποφάσεων που καλούνται να αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, από τα ίδια υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια σημειώνεται πως η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη αλλά είναι αναγκαία και ότι οι αρχηγοί θα συζητήσουν «όλο το πακέτο»: εργασιακά, δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά. Μίλησε δε για υπαρξιακά ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα. Άφησε δε να εννοηθεί ότι πριν την συνάντηση με τους αρχηγούς μπορεί να γίνει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.