Μπορoύν να αντέξουν οι φιλίες στην πολιτική; Ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Α. Λοβέρδος κήρυξαν ανακωχή την ώρα που τα νερά πλημμύριζαν τα στεγανά του καραβιού. Μένει να φανεί αν η συμμαχία των δύο πιο δημοφιλών στελεχών του ΠαΣοΚ αρκεί για να σώσει το ΠαΣοΚ από την καταστροφή. Από τη στιγμή που αποφάσισαν να πορευτούν ξανά μαζί οι κκ. Βενιζέλος και Λοβέρδος έχουν γίνει αχώριστοι. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τετάρτη στο ραντεβού που είχε κλείσει ο υπουργός Υγείας με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, στο γραφείο του κ. Λοβέρδου βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αιφνιδιάστηκε βλέποντας τον κ. Βενιζέλο και έφυγε από τη συνάντηση. Η συζήτηση Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη συνεχίστηκε τηλεφωνικώς αλλά δεν είχε αίσια κατάληξη.

Ως την προπερασμένη Πέμπτη, μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή όπου καταψηφίστηκε η ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και την πρόταση του κ. Κ. Σκανδαλίδη για επίσπευση των διαδικασιών στο ΠαΣοΚ, ο κ. Λοβέρδος συμβουλευόταν μόνο τις δημοσκοπήσεις. Ορισμένα στελέχη από το επιτελείο του αλλά και βουλευτές όπως οι κκ. Μ. Ανδρουλάκης και Δ. Κρεμαστινός τον παρότρυναν να τα βρει με τον κ. Βενιζέλο χάριν της ενότητας του ΠαΣοΚ. «Αυτά θα τα πουν οι δημοσκοπήσεις» απαντούσε επίμονα ο κ. Λοβέρδος. Στους συνομιλητές του έλεγε ότι αν προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον κ. Βενιζέλο προφανώς και θα είναι υποψήφιος, αλλά αν είναι να γίνει μάχη στήθος με στήθος θα υποχωρήσει.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν το ΠαΣοΚ να βυθίζεται καθημερινά και ο κ. Λοβέρδος συνειδητοποίησε την απόσταση που προκαλούσαν οι εσωκομματικές εντάσεις στην κοινωνία: «Με σταματούσαν περαστικοί στον δρόμο και με ρωτούσαν αν θα χρεοκοπήσει η χώρα, πώς θα πληρώσουν τα χαράτσια, πού θα βρουν δουλειά… Στο τέλος με ρωτούσαν αφηρημένα, καθώς απομακρύνονταν, αν θα είμαι υποψήφιος στο ΠαΣοΚ. Δεν έδιναν δεκάρα για την… «καριέρα» μου» ομολογεί με ισχυρή δόση αυτοκριτικής ο κ. Λοβέρδος.
Εκείνη την Πέμπτη, πολύ νωρίς το πρωί, τηλεφώνησε στον κ. Σκανδαλίδη και του ζήτησε να συναντηθούν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντιπρότεινε ένα ραντεβού μαζί με τον κ. Βενιζέλο στο γραφείο του στη Σίνα. Στη συνάντηση αυτή λύθηκε ο «κόμπος» στη σχέση των δύο πολιτικών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με δέος το ενδεχόμενο μιας μετωπικής σύγκρουσης. Ο κ. Βενιζέλος, παρ’ ότι απέφευγε να αναφερθεί στο θέμα αυτό, έδινε την εντύπωση στους συνομιλητές του ότι θεωρούσε τη στάση του κ. Λοβέρδου περίπου ως αδελφοκτονία. Αλλά και ο υπουργός Υγείας ομολογούσε ότι αισθανόταν άβολα στην ιδέα και μόνο του μεταξύ τους εμφυλίου.
Η γνωριμία τους ξεκίνησε το 1974 στη Νομική Θεσσαλονίκης. Ο κ. Λοβέρδος ήταν οργανωμένος στην Πανσπουδαστική και έναν χρόνο μεγαλύτερος, οπότε θα ήταν δύσκολο να προσέξει έναν πρωτοετή, αν εκείνο το ακαδημαϊκό έτος δεν είχε ξεκινήσει με μια κατάληψη που είχε κακοφορμίσει. «Επειτα από τόσο καιρό δεν νομίζετε ότι θα πρέπει να σταματήσει η κατάληψη για να πάρουμε και εμείς μια γεύση της νομικής επιστήμης;» έθεσε το ερώτημα στους συμφοιτητές του ο κ. Βενιζέλος συμβάλλοντας στη λήξη της κατάληψης.
Οι δυο τους όμως δεν έκαναν παρέα στη Θεσσαλονίκη. Φίλοι έγιναν σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα. Στο ενδιάμεσο διάστημα καταλυτικό ρόλο στη ζωή τους έπαιξε ο Δημήτρης Τσάτσος. Ο κ. Βενιζέλος από μαθητής του μετατράπηκε σε έναν από τους στενότερους φίλους του διαπρεπούς νομικού. Ο κ. Λοβέρδος τους πρωτοσυνάντησε το 1993, η φιλία όμως με τον κ. Βενιζέλο χτίστηκε ουσιαστικά το 1993, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εκτοτε η στάση τους ήταν κοινή σε διάφορα θέματα, όπως π.χ. η αντίθεση στην πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα πανεπιστήμια. Στη μάχη για την ηγεσία του ΠαΣοΚ το 2007 ο κ. Λοβέρδος ήταν από τους πρώτους που συντάχτηκαν με τον κ. Βενιζέλο.
Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο, στον ανασχηματισμό οι φιλοδοξίες τους τούς έφεραν σε τροχιά σύγκρουσης. Το υπουργείο Οικονομικών αποτελούσε κρυφό πόθο του κ. Λοβέρδου και σύντομα αντηλλάγησαν τα πρώτα πυρά στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη δημόσια αναφορά του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών στο ενδεχόμενο ενός selective default. Προτού κλείσει η πληγή, ήρθε η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα και η διακοπή των διαπραγματεύσεων για την 6η δόση του δανείου η οποία προκάλεσε τη δηκτική φράση του κ. Λοβέρδου για την μπλόφα και την έλλειψη καλού χαρτιού. Η συμμαχία με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Ι. Ραγκούση φάνηκε να δίνει τη χαριστική βολή στη φιλία των δύο πολιτικών.
Οι τρεις υπουργοί δεν κατάφεραν να υπερβούν την προσωπική τους ατζέντα και η συμμαχία ξέφτισε. Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος δεν εγκατέλειψε το σχέδιο δημιουργίας ενός πόλου ανανέωσης στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ τον οποίο δεν θέλει να ονομάσει όμιλο. Το θέμα αυτό το συζήτησε και με τον κ. Βενιζέλο την περασμένη Τετάρτη. «Είναι δικαίωμά σου να το κάνεις» του απάντησε εκείνος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ