«Να πάρουν την ευθύνη οι πολιτικοί αρχηγοί. Ή συμφωνούν και φέρνουμε το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών στην Ολομέλεια ή εγώ δεν θα πάρω την ευθύνη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην Βουλή.

Επισήμανε μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην ψήφισή του, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, τα οποία έχουν ζητήσει την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου πριν έλθει στην Ολομέλεια. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αν δεν δοθεί «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, δεν θα το φέρει.

Ετσι, όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο μπαίνει στον «πάγο» -μέχρι νεωτέρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν έκρυψε την δυσφορία του για την στάση που τήρησαν τα κόμματα αποχωρώντας από την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την συνοχή της κυβέρνησης, διευκρίνισε, σε ότι αφορά το νομοθέτημα για τα ναρκωτικά, ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και δεν πάρω το ΄΄πράσινο φως΄΄ από τον Πρωθυπουργό, δεν θα το φέρω στην Ολομέλεια, διότι δεν θέλω να ξαναδώ αυτή την εικόνα που είδα στην Βουλή».

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το κόμμα του από την κυβέρνηση στην περίπτωση που επιμείνει ο κ. Παπαϊωάννου.


Μ. Παπαϊωάννου: «Δεν λέει αλήθεια ο Σαμαράς»

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι προφανής ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ να αξιώνουν από τον υπουργό να αποσύρει διατάξεις του νομοσχεδίου, επιλέγοντας μάλιστα να αποχωρήσουν, δημιουργώντας ρήγμα στην κυβέρνηση. Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή διαψεύδοντας τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ότι υπήρξε απόφαση κατά την συνάντηση των τριών αρχηγών υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο, όπου υπήρξε απόφαση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις φυλακές.

Ο υπουργός είπε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και τον ρώτησε σχετικά: «Οπως μου επιβεβαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι αληθές αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς ότι δηλαδή υπήρξε απόφαση των πολιτικών αρχηγών να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών».

«Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε», φέρεται να τον διαβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα ο κ. Παπαϊωάννου, διέψευσε ότι υπάρχει θέμα δυσφορίας του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου προς το πρόσωπό του.

Αναφορικά με τις ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ για την διάταξη που αφορά την μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα για όσους διευκολύνουν την είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα, είπε ότι είναι ανοιχτός στο να βρεθεί κοινός τόπος με τα υπόλοιπα κόμματα.

Εξήγησε δε, ότι η σχετική ρύθμιση έγινε μετά από επίμονες παραινέσεις των δικαστών της Θράκης και της Κέρκυρας, όπου δέχονται τον κύριο όγκο λαθρομεταναστών, ώστε να εκδικάζονται άμεσα οι υποθέσεις όσων συλλαμβάνονται για την παράνομη διακίνησή τους. «Αν δεν το θέλουν, σκασίλα μου», είπε δηκτικά ο κ. Παπαϊωάννου.