Σε πλήρη σύμπνοια για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου του δημοσίου, εμφανίστηκαν πριν από λίγη ώρα οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος, στις διαδοχικές τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Το ζήτημα αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τους περισσότερους βουλευτές του ΠαΣοΚ, εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του προγραμματος που θα συνοδεύσει την ολοκήρωση του PSI και την δανειακή σύμβαση, όμως όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αυτό είναι και ένα από τα καυτά σημεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι επιμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με – «πραγματικές κοινές μετοχές» και συμπλήρωσεότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιες θυσίες οι έλληνες πολίτες και να μην αναλάβουν το βάρος οι τραπεζίτες.

Λίγη ώρα αργότερα, εκτενέστερη και λεπτομερής ήτανη σχετική αναφορά του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος τόνισε ότι συζήτησε νωρίτερα για το θέμα αυτό με τον κ. Παπανδρέου και τον πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι:

– Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα σημείο στο οποίο διεξάγεται μία πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτεση με την τρόικα. «Σε συμφωνία με την κυβέρνηση σε προηγούμενη διαπραγμάτευση η τρόικα ζήτησε να γίνει μέσω κοινών μετοχών», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει τις κοινές μετοχές».
Στο πλαίσιο αηυτό υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν παίζει η λύση των προνομιούχων μετοχών» και ότι «σε αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ καθαρή η γραμμή του ΥΠΟΙΚ».

Ο ελληνικός λαός στηρίζει τις τράπεζες με 40 δισ. και ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει την προσδοκία να ανανακτήσει αυτά τα λεφτά», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι «θα ήμασταν ευτυχεις η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει από το EFSF».

Περιγράφοντας πάντως το περίγραμμα της διαφαινόμενης λύσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του το Δημόσιο θα είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου, συμπλήρωσε όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο θα ασκεί τα δικαιώματα του το δημόσιο θα ρυθμιστεί με νόμο, με βάση τους κανόνες του τραπεζικού μάνατζμεντ. «Θέλουμε οι ιδιώτες να αποκτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χαρτιοφυλακίου αυτού, τα χρήματα αυτά θα μας τα επιστρέψει η αγορά, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως προς το ποιος θα αποφασίσει εν τέλει για το ζήτημα αυτό, ο κ.Βενιζέλος είπε: «Από κοινού εμείς, οι εταίροι και η τρόικα» και παρέπεμψε στην συνάντηση της Παρασκευής των πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ.Παπαδήμο. «Για το θέμα αυτό καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ώστε ολοι μαζί να πείσουμε τους εταίρους μας ότι αυτή είναι η σωστή λύση. Στην σύσκεψη των αρχηγών είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν άλλα επιψχειρήματα. Πρέπει όμως να πείσουμε και τους πιστωτές. Σε αυτήν τη λεπτή φάση απαιτείται σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία και έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη», υπογγράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμπλήρωσε δε ότι το ίδιο συμβαίνει και σε πάρα πολλά άλλα θέματα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τις επόμενες τρεις ημέρες. Μίλησε ειδικότερα για το ασφαλιστικό, τις επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά θέματα, τα δημοσιονομικά μεγέθη, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι έχουν έλθει και πάλι και είναι γνωστά σε όλους του υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς τα επι μέρους μνημόνια που αφορούν δεσμεύσεις αφενός προς την ΕΕ και την ΕΚΤ και αφετέρου προς το ΔΝΤ. «Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτεηυσης, κανείς δεν πρέπει να τρέφει ψαευδαισθήσεις», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε χαρακτηριστικά: «τελείωσαν τα καλαμπούρια».