Διακομματική συμφωνία ως προς την διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, καταγράφηκε στην Βουλή, όπου ετέθη το ζήτημα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα οι γενικοί διευθυντές του ΠαΣοΚ κ. Ρ. Σπυρόπουλος και της ΝΔ κ. Αθ. Σκορδάς, των κομμάτων δηλαδή που αντλούν πάνω από το 70% της κρατικής επιχορήγησης, συνέκλιναν στο ότι πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα των χρεών από δάνεια που οφείλουν στις τράπεζες τα δυο κόμματα, ύψους 244,2 εκ. ευρώ, με διαμεσολάβηση του Δημοσίου.

Λίγες ημέρες μετά την δήλωση του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτση ότι υπάρχει «πρόβλημα αρχής, δεοντολογίας και συμπόρευσης με το αίσθημα του κοινωνικού συνόλου», όσον αφορά το ζήτημα της κρατική χρηματοδότησης προς τα κόμματα, η συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνει τον βασικό «καμβά» των θέσεων των πολιτικών κομμάτων με τον οποίο προσέρχονται στην σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει εν μέσω κρίσης.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠαΣοΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης μιλώντας στην ίδια επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, «σε μια νορμάλ περίοδο που μία χώρα έχει έσοδα και έναν υγιή προϋπολογισμό δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα (από την κρατική χρηματοδότηση), όμως εδώ έχουμε μία χώρα και μια κυβέρνηση που προσπαθεί περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους, μειώνοντας μισθούς και με σειρά άλλων επιβαρύνσεων, να αυξήσει τα έσοδά της και να μειώσει το έλλειμμα και από αυτή την αύξηση των εσόδων τα κόμματα παίρνουν ένα κομμάτι, που σηματοδοτεί μία εξασθένιση της προσπάθειας που γίνεται».

Ωστόσο, παρά την πίεση που υπάρχει για μείωση των χρημάτων που λαμβάνουν τα κόμματα από τον κρατικό κορβανά, ο γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ κ. Σπυρόπουλος πρότεινε «να μείνει το υφιστάμενο ποσοστό αλλά να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα», καθώς η επιχορήγηση που λαμβάνουν υπολογίζεται επί των προϋπολογιζόμενων εσόδων.

Επίσης πρότεινε τα κόμματα να μην χρηματοδοτούνται από νομικά, αλλά από φυσικά πρόσωπα αλλά με ορισμένο όριο για τις ανώνυμες εταιρίες και τις επώνυμες προσφορές.

Ο υπερδανεισμός των κομμάτων

Όσον αφορά το μείζον θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων, ο κ. Σπυρόπουλος εισηγήθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας, όπως είπε, «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης». Μάλιστα πρότεινε να μπει το ελληνικό δημόσιο ως ενδιάμεσος -όχι όμως και ως εγγυητής- προκειμένου να βεβαιώσει τις εμπλεκόμενες τράπεζες πως για όσα χρόνια χρειαστεί θα παίρνουν τα χρήματα τους». Τονίζεται ότι τόσο το ΠαΣοΚ, όσο και η ΝΔ έχουν λάβει δάνεια έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων με βάση τα ποσοστά που είχαν το 2009.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Σκορδάς συμφωνώντας με την πρόταση Σπυρόπουλου αποδίδοντας τον εκτροχιασμό των κομματικών χρεών στην εκτόξευση των επιτοκίων από 2% το 2010, σε 8,65% το 2011.

Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση είπε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η λειτουργία των κομμάτων λαμβανομένων υπ’ όψιν τριών κριτηρίων: την πανελλήνια έκφραση των κομματικών σχηματισμών, την ιστορικότητα και την απήχησή τους, την διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών τους, όπως είπε. Πάντως σχολιάζοντας την συνάρτηση της χρηματοδότησης με τα δημόσια έσοδα, δήλωσε ότι είναι ένα κριτήριο που μπορεί να επανεξετασθεί, όμως σημείωσε ότι «το ποσοστό 1 τοις χιλίοις δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας» και πρότεινε «κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών προς τα κόμματα», όπως και να τεθούν περιορισμοί για να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάρτηση από δωρητές.

ΚΚΕ: «Δεν δίνουμε ονόματα»

Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σπ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις και ελέγχους στην λειτουργία του και επανέλαβε ότι τα έσοδά του προέρχονται από συνδρομές μελών που είναι υποχρεωτικές, όπως και ενισχύσεις φίλων και οπαδών. Πάντως δήλωσε ότι «το ΚΚΕ δεν έδωσε ποτέ και δεν θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων ή οπαδών οι οποίοι ενισχύουν οικονομικά το κόμμα». «Ονόματα στις υπηρεσίες ασφαλείας δεν πρόκειται να δώσουμε», τόνισε με έμφαση.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο αρμόδιος εκπρόσωπος κ. Κ. Σκανδαλάκης δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσα, τάσσεται έτοιμος για μείωση της χρηματοδότησης επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η μείωση αυτή να μην πάει στα ελλείμματα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς», ενώ ζήτησε να τεθούν αυστηροί κανόνες αναφορικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση. Όσον αφορά την δανειοδότηση των κομμάτων τάχθηκε υπέρ μιας συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων, τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο αποπληρωμής.

Να επανεξεταστεί από μηδενική βάση το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων ζήτησε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων κ. Αν. Κρομμύδας διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για τυχόν χρηματοδότηση αποκλειστικά από ιδιώτες.

Ντόρα: «Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο»

Την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων «ως ελάχιστο δείγμα για την αποκατάσταση της σχέσης κομμάτων – πολιτών», ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αναφερθείσα στα χρέη τους προς τις τράπεζες δήλωσε ότι είναι «το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις δανείζουν αυτούς που τους διορίζουν σε βάρος των μετόχων και των εργαζομένων».