Την παράταση του βίου της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου ζητεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης με συνέντευξή του στο «Βήμα», όπου τονίζει την ανάγκη να ψηφίσει η παρούσα Βουλή τα νέα μέτρα. Θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μετά τις 8 Απριλίου, επιτίθεται με σφοδρότητα στην Αριστερά, την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει έναν τρίτο γύρο, και μιλάει για «αποκομμουνιστικοποίηση» της χώρας.

Κύριε πρόεδρε, αυτές τις ημέρες εξελίσσεται με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη μια υπόθεση με ένα κύκλωμα τοκογλύφων, εκβιαστών κ.λπ. Φέρεται να εμπλέκεται υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον ΛΑΟΣ. Δεν έχει ανάμειξη το κόμμα;

«Ζήτησα από τους υποψηφίους περιφερειάρχες να βρουν και να προτείνουν σε τοπικό επίπεδο υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ενας από αυτούς που προσέτρεξε σε τοπικό επίπεδο, και μάλιστα με σύσταση εκδότου εφημερίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν ένας επιχειρηματίας. Οπως είπαμε για όλους, έτσι και αυτός, έφερε ένα ποινικό μητρώο λευκό. Από ‘κεί και πέρα τον βάλαμε. Δεν ήταν μέλος του κόμματός μας… Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένος. Απλά, σε αυτό το «άνοιγμα» που κάναμε σε ανθρώπους από άλλα κόμματα, πήραμε πληροφορίες από τη ΝΔ, μας είπαν ότι είναι ένας ενεργός πολίτης και τον βάλαμε στην Ημαθία».

Η σχέση του με τον βουλευτή σας, τον κ. Βελόπουλο;
«Δεν νομίζω να έχουν κάποια ειδική σχέση. Απλώς στον Βελόπουλο τον πρότειναν και μας τον έφερε. Απαξ και είχε λευκό ποινικό μητρώο, τον πήραμε. Αν ήταν μέλος του κόμματος, θα είχε «εξαφανιστεί». Βεβαίως, θα είχε διαγραφεί».

Προ ημερών αναδείχθηκε εικόνα διάλυσης στη Βουλή. Μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να προχωρήσει η κυβέρνηση των τριών εταίρων;
«Δεν είναι θέμα αν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση των τριών εταίρων. Είναι θέμα αν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα και να νικήσει τα εμπόδια που έχει μπροστά της. Πολύ φοβούμαι πως όχι. Σας θυμίζω τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχα θέσει πριν από ενάμιση χρόνο. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν να υπάρχει ασφαλής ηγεσία στο ΠαΣοΚ πριν έλθει η τρόικα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει πρόεδρο το ΠαΣοΚ…».

Ποια θεωρείτε «ασφαλή» ηγεσία;
«Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι, αλλά να υπάρχει. Σήμερα δεν έχουν πρόεδρο και έχουν έναν διαγκωνισμό, από τον οποίο βγαίνουν κουτουράδες. Ολα αυτά δημιουργούν ένα περίεργο σχήμα που φάνηκε στην προ ημερών ψηφοφορία. Λέω λοιπόν ότι έχω δύο παρτενέρ: ο ένας είναι «χύμα» γιατί δεν υπάρχει ηγεσία και από την άλλη πλευρά ακούω στους διαδρόμους της Βουλής ότι «είναι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στη ΝΔ»».

Μιλάτε συχνά για μικρό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο για πολλούς σημαίνει παράταση του κυβερνητικού βίου. Οπως κινούνται τα κόμματα, μπορούν να επέλθουν αποτελέσματα;
«Βεβαίως. Αν σοβαρευτεί το σύστημα. Είναι απαραίτητο να σώσουμε την Ελλάδα. Και να κάνουμε ένα σχήμα «σφικτό», όπως το είχα ονειρευτεί εγώ, με δέκα υπουργούς και τους δύο αντιπροέδρους. Και αν θέλουν και μένα, δεν έχω αντίρρηση να μπω, για να μη νομίσουν ότι θέλω να ξεφύγω. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχε τρεις αντιπροέδρους, τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων».

Αρα ο χρόνος των εκλογών δεν θα είναι η 8η Απριλίου που ζητεί ο κ. Σαμαράς, αλλά Μάιος, φθινόπωρο ή πιο πέρα;
«Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ διπλωματική γλώσσα. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 300 της Βουλής, όλοι, το σύνολο εννοώ, έχει «βραχεί». Αν φάει και μερικές σταγόνες βροχής ακόμα, δεν αλλάζει τίποτα. Η νέα Βουλή όμως, η οποία θα προκύψει και η οποία θα αποτελείται κατά τα 2/3 από καινούργια πρόσωπα, δεν θα έχει να ψηφίσει απολύτως τίποτα από αυτά τα αναγκαία που πρέπει να ψηφιστούν τώρα. Αρα λοιπόν η παρούσα Βουλή θα πρέπει να τα ψηφίσει αυτά τα «δυσκοίλια» μέτρα. Να καθαρίσουμε ανομήματα, λάθη, πελατειακές σχέσεις τριών δεκαετιών και μετά να έλθει η νέα κυβέρνηση, που προφανώς θα είναι αυτή που όλοι λένε, να αναλάβει τις ευθύνες της διεκπεραίωσης του υπόλοιπου έργου. Γιατί τόση βιασύνη; Τι θα αλλάξει;».

Μου ακούγεται και ως πρόταση για ολοκλήρωση της τετραετίας.
«Δεν ξέρω αν θα χρειαστεί να πάει τόσο πέρα, αλλά πρέπει να πάει πέρα από την 8η Απριλίου. Εχει ο κ. Σαμαράς τη δική του επιχειρηματολογία. Ή θα με πείσει ή θα τον πείσω. Θα πάμε να πάρουμε την ευθύνη «δυσκοίλιων» μέτρων και την άλλη μέρα θα πάμε μόνοι μας να παραδώσουμε την εξουσία στην Αριστερά για να χαλάσει ό,τι με θυσίες του ελληνικού λαού προσπαθούμε να κερδίσουμε;».

Τελευταία επικρίνετε έντονα την Αριστερά.
«Πιστεύω ότι θέλουν έναν «τρίτο γύρο»».

Πώς τον προσδιορίζετε;
«Κατ’ αρχάς, σας παραπέμπω στα αρχεία του ΚΚΕ για να δείτε το πρόγραμμά του. Μιλάει για κυβερνήσεις «χωρίς τη λειτουργία του Κοινοβουλίου». Εγώ ξέρω ότι αυτό είναι φασισμός. Πιστεύω ότι θέλουν να γίνει μια αναμπουμπούλα προκειμένου να βγουν κερδισμένοι».

Η λύση είναι ένα «αστικό μέτωπο» έναντι της Αριστεράς;
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει «αποκομμουνιστικοποίηση» της χώρας. Η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να κάνει το ΠΑΜΕ κουμάντο παντού; Κάνει κουμάντο στα ξενοδοχεία και τα κλείνει. Κάνει κουμάντο στα λιμάνια. Στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου έχει τοποθετήσει ένα κοντέινερ και έχει καταλάβει τον χώρο».

Θεωρείτε ότι πολλοί μέσα στη ΝΔ κινούνται με λογικές ΠΑΜΕ ή ΣΥΡΙΖΑ;
«Πιστεύω ότι ήταν μεγάλο λάθος όλη αυτή η ρητορική που ενίσχυσε το «κλίμα Τσίπρα». Περί αυτού πρόκειται. Ακουγα πριν από έναν μήνα περίπου «θορυβώδη» βουλευτή της ΝΔ ο οποίος έλεγε ότι θα πολιτευτώ με τον κ. Τσίπρα. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε κάποιοι της ΝΔ. Εμένα με ενδιαφέρει ότι η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια ήταν σύμμαχος του ΚΚΕ. Εβγαζε λεφτά από τα Ταμεία για να δώσει στο ΚΚΕ. Αναφέρομαι για τα λεφτά που δόθηκαν από τον κ. Σιούφα. Τα λεφτά που δόθηκαν χωρίς διαγωνισμό, αλλά με επιμήκυνση κάποιου διαγωνισμού για επιχειρήσεις του κόμματος. Δόθηκαν από τη ΝΔ, προκειμένου να έχει την ησυχία της. Αυτός ο φόβος του ΠΑΜΕ πρέπει να σταματήσει εδώ. Υπάρχει δημοκρατία και δεν πρέπει να έχουμε φοβικά σύνδρομα, ότι θα έλθει το ΠΑΜΕ να μας «κάνει ντα»».

Η δεξιά πολυκατοικία
Υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ

Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον κ. Σαμαρά;
«Θα μιλήσει το εκλογικό σώμα. Αν το εκλογικό σώμα πει συνεργασία, δεν μπορούμε παρά να κοιτάξουμε κατάματα, κατά πρόσωπο, τους ψηφοφόρους».

Η σχέση σας είναι καλύτερη;

«Με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια βατή σχέση».

Επικοινωνείτε;

«Με τον κ. Σαμαρά οι σχέσεις μας έχουν επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν από το ’93».

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

«Συνεπάγεται καλύτερο διάλογο».

Κοινή κάθοδο στις εκλογές;

«Αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν».

Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις;

«Είναι πράγματι πάρα πολύ καλές. Εχω ξεπεράσει το 12% και αυτό με ικανοποιεί. Είναι αποτέλεσμα από τις μετρήσεις τις οποίες κάνουμε εμείς. Δεν με απασχολούν αυτά που “μαγειρεύει” και φτιάχνει το σύστημα. Είμαι καλύτερα ή χειρότερα από πέρυσι; Στην κοινωνία, στο περιβάλλον που ζείτε, με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζαν τον Καρατζαφέρη πριν από έναν χρόνο ή δύο από ό,τι σήμερα; Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Η έγγραφη δέσμευσή σας έναντι των πιστωτών της τρόικας είναι δεδομένη;

«Είπα ξεκάθαρα. Εγώ δεν υπέγραψα στην τρόικα. Απηύθυνα μια ανοικτή επιστολή προς τον ελληνικό λαό και είπα τι θα κάνω. Τώρα είπα ότι δεν υπογράφω».

Σας ζητούν όμως υπογραφές…

«Ας ζητάει ό,τι θέλει. Εχει μπέσα ο Ελληνας. Θα το περάσουμε χωρίς υπογραφή. Εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να υπογράψω. Χωρίς αυτό να σημαίνει “τζάμπα μαγκιά”. Θα τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν γίνεται. Δεν τους δέχθηκα προ ημερών. Τους είπα ότι “από τη στιγμή που υπάρχει εξουσιοδότηση από τους τρεις μας στον Πρωθυπουργό, είναι περιττό να σας δω εγώ”. Θα δεχθούμε το “διαίρει και βασίλευε” που θέλουν αυτοί; Μια κουβέντα από όλους!».

Αν δεν μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα, μένετε ή φεύγετε από την κυβέρνηση;

«Αν δεν μικρύνουν οι αγκυλώσεις, θα καταστεί δύσκολη η παραμονή μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ