«Το PSI πρέπει να λυθεί ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Αν όχι, χάσαμε το τρένο…» επισημαίνει ο κ. Λ. Παπαδήμος στους πολιτικούς αρχηγούς και στους υπουργούς. Οπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους και για το νέο μνημόνιο ως την ερχόμενη Τετάρτη, τότε δεν επαρκεί ο χρόνος ώστε να υπάρξει εγκαίρως χρηματοδότηση για το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ραντεβού της Ελλάδας με τη χρεοκοπία. Ο Πρωθυπουργός έχει έναν μετρημένο τρόπο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αφήνει μουδιασμένους τους συνομιλητές του. «Τα πράγματα είναι οριακά. Είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα» επαναλάμβαναν σοκαρισμένοι, ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το αδιέξοδο στο οποίο φέρνουν οι απαιτήσεις της τρόικας τα κόμματα διεφάνη στη σύσκεψη που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος. «Η κατάργηση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού, είναι μέτρο νεοφιλελεύθερης λογικής. Θίγει ιδεολογικά τον πυρήνα της παράταξής μας» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Η ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ γνωρίζει ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα το ψηφίσουν αρκετοί βουλευτές. Στη ΝΔ, η ΚΟ έχει συνταχθεί πίσω από την άρνηση της ηγεσίας να αποδεχθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να συναντήσει και ο ίδιος την τρόικα προκειμένου να ενισχυθεί το βέτο του Πρωθυπουργού για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, δεν αποκλείεται να ζητήσει τη συνδρομή του κ. Αντ. Σαμαρά.

Θέλουμε καθαρή δέσμευση
Αν παρ’ όλα αυτά η τρόικα δεν υποχωρήσει, το πολιτικό σύστημα θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Οι δανειστές ζητούν πιεστικά τις υπογραφές των αρχηγών και ειδικά του κ. Σαμαρά. «Αυτή τη φορά θα υπογράψει το μνημόνιο. Θέλουμε καθαρή δέσμευση, δεν θα δεχθούμε επιστολές» επιμένουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα, αλλά ο κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε στη Βουλή ότι αρκεί ο λόγος της τιμής του και ότι υπογραφή ευτελισμού δεν πρόκειται να βάλει.

Η ανάγκη να μη χρεοκοπήσει η χώρα όμως έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή ως τις 13 Φεβρουαρίου. Επειτα ξεκινά η μάχη για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία ενδέχεται να δοθεί σε δύο δόσεις με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Μαρτίου. Αν συμβεί αυτό, τότε η πληρωμή του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου μπαίνει σε μια επισφαλή ζώνη, που φέρνει πιο κοντά στον ορίζοντα τη χρεοκοπία και τις εκλογές.

Ο κ. Παπαδήμος καλείται να διατηρήσει αυτή την εύθραυστη ισορροπία ενώ βρίσκεται υπό διπλή πίεση. Θα πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις σε ένα κλίμα αμφισβήτησης του κύρους του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή έδειξε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν είναι ο μαέστρος της ορχήστρας. Οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ειδικά του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, έχουν το δικό τους βιολί και τίποτε δεν αποκλείει να τιναχτούν όλα στον αέρα ακόμη και από ένα ατύχημα ή μια παρεξήγηση. Θα καταφέρουν οι αρχηγοί να καταστείλουν την ανταρσία στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους;

Τα πιο δύσκολα έρχονται
Το δεκασέλιδο κείμενο που έδωσε την Πέμπτη ο κ. Παπαδήμος στους υπουργούς περιελάμβανε δέκα μέτρα, τα οποία αποτελούν υποχρεώσεις από το πρώτο μνημόνιο. Αυτό εξηγεί εν μέρει την ακαμψία της τρόικας, αλλά και την επισήμανση του Πρωθυπουργού στους υπουργούς ότι «τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα και τα κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη».

Ο κ. Παπαδήμος επιχειρεί να λύσει το πολιτικό πρόβλημα μέσω συνεννοήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και της υιοθέτησης αυστηρής ατζέντας στις συσκέψεις με τους υπουργούς. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, θα προτιμούσε να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό και μάλιστα αμέσως προκειμένου να στείλει σαφές μήνυμα στο εσωτερικό ότι οι υπουργοί αξιολογούνται και στο εξωτερικό ότι μπορεί να επιβάλει πειθαρχία στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Οι κκ. Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχουν δώσει πολλές αφορμές αλλά η καθυστέρηση που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις τού δένει τα χέρια.

Το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επείγεται να λύσει το θέμα της αλλαγής των Συνθηκών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καθώς και το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, ο έλληνας πρωθυπουργός έλαβε διαβεβαιώσεις ότι αμέσως μετά θα τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα το PSI και η δανειακή σύμβαση. Πάντως τις προηγούμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις κινδύνευσαν να καταρρεύσουν τουλάχιστον δύο φορές.

Στα πρόθυρα εγκεφαλικού
Τη μία από αυτές ο κ. Βενιζέλος ευρισκόμενος στη Βουλή ενημέρωσε τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που τον αναζήτησαν για να λύσουν κάποιο εσωκομματικό πρόβλημα ότι «κοντέψαμε με τον Ζαννιά να πάθουμε πέντε εγκεφαλικά. Λίγο έλειψε να τιναχθούν τα πάντα στον αέρα, σωθήκαμε στο παρά πέντε». Ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζαννιάς βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπου το κλίμα για την Ελλάδα έχει γίνει τόσο βαρύ ώστε να διατυπώνονται στις συνεδριάσεις κοινοτικών οργάνων απόψεις για εγκατάλειψη της Ελλάδας στη μοίρα της.

Υπογράφουν 62 επιχειρηματίες και επιστήμονες
Παρέμβαση υπέρ Παπαδήμου

«Κείμενο κοινωνικής παρέμβασης» υπογράφουν 62 επιχειρηματίες, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί με το οποίο ζητούν την «ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών» για την ανάκαμψη της οικονομίας, την εξυγίανση της πολιτικής ζωής και της λειτουργίας του κράτους. Οι επιχειρηματίες στο κείμενό τους που παρουσιάζει σήμερα πρώτο «Tο Βήμα» εκφράζουν την πεποίθηση ότι «η νέα κυβερνητική περίοδος που εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό προσφέρεται για το γύρισμα της σελίδας και την υιοθέτηση σύγχρονων και εποικοδομητικών αντιλήψεων».

Οι υπογράφοντες την κοινή παρέμβαση ζητούν ριζικές αλλαγές στην πολιτική ζωή και στην κρατική διαχείριση «σύμφωνα με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πρότυπο βασισμένο στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές». Συγκεκριμένα, προκρίνουν την ενεργητική επιδίωξη των παρακάτω στόχων:

«(α) Υιοθέτηση ενός σύγχρονου οικονομικού προτύπου της χώρας, που να βασίζεται στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό, στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας και του ρόλου του κράτους, σε ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη δημιουργία ισχυρής, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Παιδείας βασισμένης στη δημιουργία προτύπων και στην επιβράβευση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην έμφαση στο πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο, στον ποιοτικό τουρισμό και στη σύνδεσή του με τον πολιτισμό, σε μια ισχυρή εθνική ναυτιλία και, τέλος, σε μια ανταγωνιστική γεωργία.

(β) Θέσπιση σύγχρονων κανόνων εκπαίδευσης, σχεδιασμού, δράσης και συμπεριφοράς όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων λειτουργών και εισαγωγή των αρχών της επιβράβευσης και του ότι το Κράτος πρέπει να πάψει να αυτοεξαιρείται των κανόνων που επιβάλλει στην κοινωνία και στην οικονομία και να δίνει το άνωθεν καλό παράδειγμα, αντί για το κακό.

(γ) Συστηματική και ουσιαστική διαβούλευση με την κυβέρνηση για κάθε σημαντικό θέμα, για κάθε αλλαγή πορείας, για κάθε εξαίρεση από τον κανόνα.

(δ) Πειστική και αποτελεσματική διαφάνεια στον ευρύτερο χώρο του Δημοσίου, σε αντίθεση με τη “διαφανοφάνεια” που προκαλεί σύγχυση και χρησιμοποιείται πολλάκις ως εργαλείο απόκρυψης της παραβίασης της νομιμότητας.

(ε) Πάταξη της διαφθοράς με σύγχρονες πρακτικές βασισμένες σε επιτυχείς διεθνείς εφαρμογές».

Οι υπογράφοντες

Αναστασόπουλος Σίμος (ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ ΑΕ), Ανδρεάδης Ανδρέας (πρόεδρος ΣΕΤΕ), Ανδρεάδης Σταύρος (επίτιμος πρόεδρος ΣΕΤΕ), Αντωνιάδης Βασίλης (BCG), Βαράγκη Ελένη, Βιδάλης Ευθύμιος, Βλαστός Δημήτρης (Ιδρυμα Μποδοσάκη), Βογιατζόγλου Νίκος (Voyatzoglou Systems), Βορδώνης Εμμανουήλ (καθηγητής), Γερουλάνος Στέφανος (καθηγητής), Γεωργόπουλος Λεωνίδας (Κυριακίδης, Γεωργόπουλος), Γκατένιο Μωρίς (επιχειρηματίας), Γκιγκιλίνης Αλέξανδρος (εφοπλιστής), Γκορμεζάνο Μωρίς (επίτιμος πρόξενος Μονακό), Γραμματίδης Γιάννος (πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου), Δαυίδ Χάρης (3Ε), Εξαρχος Τάσος (Scavolini), Ζέπος Δημήτρης (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ζέπος Κώστας (πρέσβης επί τιμή), Καινούργιος Χρήστος (Διαδικασία ΑΕ), Μπέλλες Αριστείδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νηρεύς ΑΕ), Μπενόπουλος Γιάννος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Coffee Connection ΑΒΕΕ), Μπήτρος Παναγιώτης (καθηγητής Πανεπ. Αθηνών), Μπρισκόλας Γιώργος (Εurocent), Μωυσής Ραφαήλ, Ντόκος Θάνος (γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ), Πανέττας Μάρκος, Παπαδόπουλος Ιωάννης (γιατρός), Παπαϊωάννου Χρήστος (εκδότης περιοδ. Επιλογή), Παπαλεξόπουλος Θεόδωρος, Παπασταύρου Παναγιώτης, Προκοπάκης Ηρακλής, Ρούμπας Θωμάς (όμιλος Dionic), Ρωμνιός Νίκος, Σακελλαρίδη Χριστίνα, Σαρακάκης Γιάννης (Αφοί Σαρακάκη), Σιώτης Ιων (δ/ντής Δημόκριτος), Σούφλης Ιωάννης (ηλεκτρολ. μηχανικός), Στασινόπουλος Νίκος (Βιοχάλκο), Σταυρίδης Στέλιος (όμιλος Ideales – διευθύνων σύμβουλος), Τσαχαγέας Γιάννης, Τσέτη Ιουλία (διευθύνουσα σύμβουλος Uni-Pharma S.A.), Τσουτρέλης Χαράλαμπος, Φραγκάκης Νίκος, Φραγκούλης Σπύρος (δικηγόρος), Φουρλής Βασίλης (Ομιλος Φουρλή), Ψάλτης Μάριος (PWC).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ