«Σέβομαι την απόφαση της Βουλής, αλλά είμαι ανυποχώρητος στις απόψεις μου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με την καταψήφιση της ρύθμισης για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Οπως μάλιστα είπε, θα την καταθέσει εκ νέου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τις επόμενες ημέρες. Στην πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή μετά το πολιτικό πλήγμα που υπέστη στην κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης, ο κ. Λοβέρδος δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι που του πέταξαν οι βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν την επίμαχη διάταξη, διαμηνύοντας ότι: «Μου λέγανε να υποχωρήσω και ότι θα χαθεί η ψηφοφορία. Αν όμως έπαιρνα πίσω τα μέτρα μου από το 2009, αυτήν τη στιγμή δεν θα υπήρχα! Ετσι, δεν θα μπορούσε να σταθεί κανένας υπουργός εδώ».

Μάλιστα σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε ότι «η δημαγωγία δεν είναι για μένα δύσκολος αντίπαλος» και τράβηξε διαχωριστική γραμμή σε σχέση «με τη συμπεριφορά των πελατειακών υπουργών που έχουν περάσει στο παρελθόν από αυτό το υπουργείο», συσσωρεύοντας τον χώρο της υγείας με τεράστια προβλήματα, ανεπάρκειες και χρέη σε βάθος χρόνου.

«Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που βούλιαξαν την πατρίδα, την κριτική της δημαγωγίας δεν την ακούμε», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι «σε όποιους μου λένε ότι έπρεπε να κάνω λιγότερο βίαια βήματα τους απαντώ ότι δεν είχα τον χρόνο».

«Μπερδέψατε τα ακροατήρια. Εδώ δεν είναι συνέδριο ή Κ.Ο. του ΠαΣοΚ για να κάνετε τον προσωπικό σας απολογισμό», του είπε δηκτικά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρίστατο στη συζήτηση της επερώτησης του κόμματός της για την πολιτική περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίας υγείας και πρόνοιας.

«Οταν κάτι το φέρνω στη Βουλή είμαι σίγουρος γιατί το κάνω»

Αμφισβητώντας ευθέως το σκεπτικό όσων υποστήριξαν ότι η ρύθμιση για τα φαρμακεία ήλθε την τελευταία στιγμή δίχως να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα να τη μελετήσουν και να τοποθετηθούν με άνεση στο θέμα, ανέφερε: «Είπαν ότι τάχα η ρύθμιση ήλθε τελευταία στιγμή, ενώ είχε συζητηθεί το θέμα εξαντλητικά στη Βουλή», ενώ μέμφθηκε εμμέσως το ΚΚΕ που υπέβαλε το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας. «Κάνατε ονομαστική ψηφοφορία απέναντι σε μια ρύθμιση που επιχειρούσε να άρει τις γραφειοκρατικές και δυστροπικές συμπεριφορές κάποιων φαρμακευτικών συλλόγων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και δήλωσε σχετικά με την επιμονή του να τεθεί σε ψηφοφορία η διάταξη: «Οταν κάτι το φέρνω, το φέρνω γιατί είμαι σίγουρος γιατί το κάνω. Σέβομαι την απόφαση της Βουλής αλλά είμαι ανυποχώρητος στις απόψεις μου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε.


Χωρίς ανάπτυξη, το ΕΣΥ κινδυνεύει το 2013

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι αν δεν υπάρξει άμεσα αναπτυξιακή «ρότα», τότε το ΕΣΥ το 2013 «δεν θα μπορέσει να κρατήσει τις υποδομές του ανοιχτές».

Οσον αφορά την κριτική που δέχεται είπε ότι «δεν είμαι ένας υπουργός που ανέλαβε, παρέλαβε και κάποια χρήματα για να τα μοιράσει, για να κάνει πελατειακά κάτι καλύτερο, για να προσλάβει κτλ. Παρέλαβα υπουργείο με παροξυσμένες δαπάνες με εντολή να συνεφέρω τα οικονομικά του ώστε να μην παραμείνει μαύρη τρύπα. Έκανα τη δουλειά μου με πίστη στις απόψεις μου και με ακρίβεια στις προβλέψεις που έγιναν», συμπλήρωσε.

Και προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση από του χρόνου να υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης που να μπορεί να αντλήσει χρήματα του φορολογουμένου για να περιορίσει τη σπατάλη και τη διαφθορά».