«Θα υποχωρήσουμε σε όλα όμως με τίποτε στην εθνική μας υπερηφάνεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στην Βουλή αναφορικά με τις αξιώσεις της τρόϊκα για δέσμευση των ελληνικών κομμάτων ως προς την νέα δανειακή σύμβαση, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι δεν προτίθεται να υπογράψει. Όπως είπε αυτό πρέπει να το κάνει μόνον ο Πρωθυπουργός και οι εταίροι να δεχθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου τον λόγο της πολιτικής τους τιμής.

Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ρευστότητα της αγοράς, στην οποία όμως δεν προσήλθε να απαντήσει ο κ. Λ. Παπαδήμος λόγω κρίσιμων επαφών του με την τρόϊκα αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διατύπωσε την άποψη ότι «πρέπει να υπογραφεί αυτή η δανειακή σύμβαση από τον πρωθυπουργό γιατί αυτό που λέει η τρόικα για συνυπογραφή των πολιτικών αρχηγών, θα βρουν αντιστάσεις, μόνο και μόνο για λόγους αρχής». Και συμπλήρωσε: «Εμείς θα αναλάβουμε με το λόγο της πολιτικής μας τιμής αυτό που δεσμευόμαστε αλλά υπογραφή ευτελισμού μην περιμένουν κάποιοι».

Μάλιστα ερμηνεύοντας την πιεστική στάση των ευρωπαίων εταίρων εκτίμησε ότι μας τιμωρούν για να δείξουν και στους άλλους ευρωπαίους τι πρόκειται να πάθουν αν πράξουν ανάλογα με την Ελλάδα. Όπως έλεγε σε συζήτησή του με δημοσιογράφους για το αφόρητο πλαίσιο που θέτουν οι τροϊκανοί με το υπόμνημά τους, «μόνο πόσες φορές θα πάμε την ημέρα στην τουαλέτα δεν μας υποδεικνύουν».

Αναφερθείς εξάλλου στο PSI είπε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και ότι πρόκειται για μία διαπραγμάτευση που «δεν είναι περίπατος αλλά σκληρή προσπάθεια για να απαλείψουμε κάποιους σκληρούς και δεσμευτικούς όρους».

Πάγκαλος: «Δεν θα γίνουμε αντικείμενο σωφρονισμού»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε από την πλευρά του ότι «αντικείμενο σωφρονισμού δεν πρόκειται να γίνουμε» και σχετικά με το ερώτημα που διατυπώνουν οι πολίτες για το «πότε θα δούνε φως», σημείωσε ότι στο ερώτημα αυτό δεν θα μπορέσει να δοθεί έντιμη απάντηση «αν δεν υπογραφούν οι συμφωνίες για το PSI και τη νέα δανεική σύμβαση που θα προδιαγράψει την πορεία της χώρας έως το 2015 και θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο σταθερότητας».

Δήλωσε δε ότι «παρά τις συνθήκες πους επικρατούν δεν είναι νεκρή η ελληνική οικονομία, καθώς υπάρχουν άνθρωποι επιχειρηματίες που εφευρίσκουν, επενδύουν, εξάγουν και υπάρχουν τομείς που εμφανίζουν ένα δυναμισμό».