Το πάγωμα των μισθών για μία τριετία φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση αρκεί να συμφωνήσουν σ΄ αυτό και οι κοινωνικοί εταίροι. Η απαίτηση της τρόικας για μείωση του μισθολογικού κόστους με τη μείωση του βασικού μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και από ένα μέρος της τρόικας.

Όπως «Το Βήμα», πληροφορείται στην τελευταία συνάντηση που είχε η τρόικα με τον κ. Κουτρουμάνη, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της τρόικας, τότε θα «εξοικονομηθούν» περί τα 10 δισ. ευρώ τα οποία θα αφαιρεθούν όμως από την πραγματική οικονομία, επιτείνοντας έτσι την ύφεση. Με τον τρόπο αυτό, όπως ειπώθηκε από τον υπουργό προς την τρόικα, δεν καταπολεμείται ούτε η φοροδιαφυγή ούτε μειώνονται τα κέρδη των εταιριών, δημιουργεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.

Ο πλέον αποτελεσματικότερος τρόπος προκρίνεται τώρα να είναι η πρόταση που κατέθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι (φτάνει να υπάρξει συμφωνία μαζί τους) για τριετές πάγωμα των μισθών. Η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει σταθερό εργασιακό περιβάλλον, θα υπάρξει εργασιακή ειρήνη και θα μπορούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε σύσκεψη, την Πέμπτη και εν συνεχεία να διαπραγματευθεί μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ τη συμφωνία αυτή με την τρόικα. Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται το ΛΑΟΣ απάντησε θετικά στην πρόταση του υπουργού με την προϋπόθεση ότι θα προσέλθει και η ΝΔ. Η ΝΔ θα ανταπορκιθεί στην πρόσκληση του υπουργού, αλλά δεν πρόκειται, όπως όλα να δείχνουν να συμμετάσχει στις διπραγματεύσεις με την τρόικα

Ο κ. Κουτρουμάνης βρέθηκε στη Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον Χιλιανό κ. Σαμοβία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας με τον οποίο συζήτησε τρόπους τεχνικής υποστήριξης της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εμφανίσθηκε πρόθυμος να βοηθήσει παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικά προγράμματα. Συμφωνήθηκε να έρθει στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο του Οργανισμού, ώστε να παράσχει βοήθεια για την καλύτερη και αποδοτικότερη απορρόφηση πόρων από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για δράσεις κατά της ανεργίας και της προστασίας των ευπαθών ομάδων.