Σε ρύθμιση των αγορών «για να μη βρεθούμε στο έλεος των κερδοσκόπων» κάλεσε ο Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κόστα Ρίκα.

«Αν η Ελλάδα υπήρξε θύμα ενός καπιταλισμού πελατειακού τύπου, όπου τόσο το κράτος όσο και η αγορά χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών, η Ευρώπη είναι σήμερα θύμα μιας μυωπικής αντίδρασης απέναντι στην κρίση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε την πεποίθηση του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. «Οι περισσότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπως σήμερα η Ελλάδα και αλλά ευρωπαϊκά κράτη, πέρασαν μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Πέρασαν μεγάλες οικονομικές κρίσεις παρότι ήσαν πλούσιες. Πλούσιες σε φυσικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ο πλούτος αυτός συχνά έγινε λάφυρο των λίγων και ισχυρών, ήταν στο έλεος εξαρτήσεων και εξωθεσμικών επεμβάσεων. Γι’ αυτό και οι κρίσεις αυτές είναι όχι μόνο οικονομικές αλλά κατεξοχήν πολιτικές» ανεφερε.

«Η εμπειρία μας στην Ελλάδα ήταν παρόμοια. Μια συντηρητική κυβέρνηση κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία μας. Διόγκωσε το δημόσιο χρέος και άφησε τη χωρά μη ανταγωνιστική, με ένα κολοσσιαίο έλλειμμα. Δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να αναγκαστούμε να δανειστούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.