Μια συµµορία τοκογλύφων, εκβιαστών και τραµπούκων που δρούσε κάτω από τη µύτη της Δικαιοσύνης, των πολιτικών, αλλά και των αστυνοµικών αρχών ήταν η µαφία της Θεσσαλονίκης.

Δικηγόρος-τηλεοπτικό πρόσωπο και δηµοσιογράφος υπεράνω υποψίας, επικεφαλής υπηρεσίας ελεγκτικού µηχανισµού επιχειρηµατιών (ΣΔΟΕ), διευθυντές τραπεζών και ηθοποιός που έγινε γνωστός παίζοντας τον ρόλο του «σκληρού», πρώην αστυνοµικός και υπάλληλοι ακόµη και γνωστών ζαχαροπλαστείων είναι ο «αφρός» της εγκληµατικής οργάνωσης 300 προσώπων, η οποία καλείται να λογοδοτήσει στα ανακριτικά γραφεία για βαριά κακουργήµατα. Παρ’ ότι η δράση της, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Καµόρα – σιωπή, φοβέρα και απειλή –, καταγράφεται ότι άρχισε το 2003, η τραγωδία κορυφώνεται µέσα στο 2010, όταν η οικονοµική κρίση πλήττει µεγάλους και µικρούς επιχειρηµατίες…

Μεταξύ των κατηγορουµένων για εγκληµατική οργάνωση, εκβιασµούς και κατά συρροήν τοκογλυφία βρίσκονται και πολλά γνωστά σε εµάς πρόσωπα από άλλα σκάνδαλα. Οπως ο αρχηγός Μάρκος Καραµπέρης, τον οποίο έχουµε συναντήσει και στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αλλά και ο 54χρονος επιχειρηµατίας Δηµήτρης Λαµπάκης.

Θύµατα της εγκληµατικής οργάνωσης που δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι επιχειρηµατίες που τα «δίνουν» όλα για να δανειστούν ακόµη και 5.000 ευρώ, καθώς είναι «ανοιχτοί» στις τράπεζες µε δάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Κ. Λ., ιδιοκτήτρια εργοστασίου, η οποία για να δανειστεί 50.000 ευρώ µε επιτόκιο 10%, «κατέθεσε» λόγω έλειψης ρευστού κοσµήµατα αξίας 500.000 ευρώ! Τελικά όταν δεν µπόρεσε να ξεπληρώσει το δάνειο, εκχώρησε στον κατηγορούµενο Δ. Λαµπάκη, µέλος της δεύτερης οργάνωσης, το εργοστάσιό της για παραγωγή σφολιάτας!

Από τις καταγεγραµµένες συνοµιλίες ένα άλλο µέλος της συµµορίας, ο 56χρονος δηµοσιογράφος Γιώργος Φερέτης, εµφανίζεται να εισέπραττε για το κύκλωµα αλλά να έχει και τον επίσηµο ρόλο του πληροφοριοδότη λόγω της ιδιότητάς του. Συγκεκριµένα του ζητούσαν επίµονα να αποκαλύψει το περιεχόµενο σηµειώµατος του αυτόχειρα διότι το κύκλωµα είχε θορυβηθεί.

Η κατάθεση-σοκ που τους ξεσκέπασε

Απειλές κατά της ζωής των θυµάτων και εκβιασµοί, αγοραίες εκφράσεις που παγώνουν το αίµα αναδεικνύονται µέσα από τους διαλόγους των µελών της συµµορίας. «Το Βήµα» αποκαλύπτει σήµερα τους διαλόγους όπως αναδεικνύονται από την κατάθεση του αστυνοµικού που ξεσκέπασε το κύκλωµα. Πρόκειται για τον Α. Μ. που υπηρετεί στο Τµήµα ∆ίωξης Εκβιαστών της ∆ιεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Αφού πε ριγράφει τους βασικούς κατηγορουµένους της υπόθεσης, αποκαλύπτει τους ανατριχιαστικούς διαλόγους. Ακόµη και για 1.000 ευρώ οι απειλές είναι πρωτοφανείς. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασµα από τη συνοµιλία του Μ. Καραµπέρη µε τρίτο πρόσωπο, τον Κ., τον οποίο εκβιάζει και επιχειρεί να εκφοβίσει: «Τα 2.000 θέλω, Δηµήτρη. Μη µε βάλεις 1.000. Ο λουλουδάς µας είναι ο µ…ς, ο λουλουδάς µε τα χόρτα που θα τον θάψω µια µέρα κάτω απ’ τα χόρτα και δεν θα τον βρίσκουνε… Αυτός νοµίζει ότι είναι ο Ζαγοράκης, ε, χε, εγώ πυροβολώ, έλα…». Στη συνέχεια παίρνει το ακουστικό η Ελένη Μπουρδά, κατηγορούµενη και αυτή, και έντροµο το θύµα τής ζητάει τον αριθµό του λογαριασµού της για να καταθέσει τα χρήµατα που χρωστάει στο κύκλωµα…

Αποκαλυπτική είναι και η συνοµιλία του Μ. Καραµπέρη µε το µέλος της οργάνωσης Β. Χατζηιγνατιάδη , που έχει ρόλο εισπράκτορα. Σε πολλές συνοµιλίες, όπως καταθέτει ο αστυνοµικός, αποκαλείται και «Γιάννης» ή «Βούζας». Ο σύνδεσµός του µε τον Μ. Καραµπέρη φαίνεται και από τον διάλογο που ακολουθεί:

Καρ.: «Ε, εντάξει τα λεφτά; Τα πήρες;».

Χατζ.: «Ναι, τα 20. Είκοσι µέτρησα. Είναι 500άρια και 200άρια…». Σε άλλη συνοµιλία του Β. Χατζηιγνατιάδη µε τον Μ. Καραµπέρη αναφέρονται τα εξής:

Καρ.: «Πήγαινε έτσι, όπως είσαι. Πήγαινε στον µ…α τον ανθοπώλη, µ’ ακούς;».

Χατζ.: «Οχι µε είπε. Είπε θα µε βάλει λεφτά και µε έβαλε ένα 400άρι και τρελάθηκα. Και ούτε τηλέφωνο µε παίρνει το αρ…».

Καρ: «Αλλο ενάµισι χιλιάρικο χρωστάει. Πήγαινε εκεί και πες τον θα τον πάρω σπίτι. Να έρθει εκεί που είσαι και θα µε πάρετε τηλέφωνο θα τον γ… Θα πεις εγώ δεν φεύγω από εδώ. Θέλω άλλο ενάµισι χιλιάρικο. Αντε γ… πες, ειδάλλως θα είµαι εκεί οκτώ η ώρα αύριο και θα καθίσω στο ταµείο. Τέτοια εντολή έχω, κατάλαβες, πες του…».

«Να πάρω τα λεφτά, αλλιώς…»

Η Μαρία Γκαλιάνη συµµετέχει επίσης στην εγκληµατική οργάνωση του Μ. Καραµπέρη. Σε συνοµιλία µαζί του τον ενηµερώνει για είσπραξη 5.000 ευρώ που έχει να κάνει. Θα τα εισπράξει από τον Ι. Β. Ο Μ. Καραµπέρης της δίνει οδηγίες: «Πάρ’ τον σε δύο ώρες τον Β. και συνεννοήσου. Αν σε πει γκουχ-µουχ, πες εντάξει, κύριε Ηλία. Εντεκα η ώρα θα είµαι στο γραφείο σας. Μου είπε ο κ. Μάρκος να πάρω τα λεφτά αλλιώς δεν φεύγω… Ετσι όπως τα λέω να τα πεις…».

Σε άλλη συνοµιλία η Μ. Γκαλιάνη τον ενηµερώνει ότι εισέπραξε δίγραµµη επιταγή 4.920 ευρώ. Της δίνει εντολή να παραµείνει στον χώρο εργασίας του οφειλέτη και να εισπράξει και άλλα 2.000 ευρώ: «Τώρα εσύ δεν φεύγεις από εκεί αν δε πάρεις και τα άλλα 2.000. Εντάξει; ∆εν φεύγεις. Εκεί αράζεις. Πες αράζω εδώ, δεν φεύγω, έτσι είπε ο κ. Μάρκος ». Ο αστυνοµικός καταθέτει επίσης ότι σύµφωνα µε καταγγελία του επιχειρηµατία Μ. Μ. ο απότακτος αστυνοµικός Ευστρ. Κωνσταντινίδης, µέλος του κυκλώµατος, τον απείλησε µε πιστόλι για να αναιρέσει κατάθεσή του στην αστυνοµία!

Πλήρωσε το κύκλωµα µε τη ζωή του

εν έχει τέλος η καταγραφή των ιστοριών των θυµάτων έτσι όπως τις καταγράφουν οι δικογραφίες, µε κορυφαία ασφαλώς την αυτοκτονία του 45χρονου επιχειρηµατία Λ.Μ., ο οποίος πλήρωσε το κύκλωµα µε τη ζωή του! Στις 29 Ιουνίου 2011 δεν µπόρεσε να πληρώσει τα χρέη του στον αρχηγό Μ. Καραµπέρη και στον επικεφαλής της τέταρτης οργάνωσης Κ. Μελέτη. Είχε δανειστεί 450.000 ευρώ από τον Καραµπέρη και 100.000 από τον Μελέτη. Πήδηξε από το µπαλκόνι του σπιτιού του βάζοντας τέλος στον προσωπικό του εφιάλτη. Λίγο αργότερα ο 53χρονος ασφαλιστής Ν.Μ. πήδηξε από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας του λόγω χρεών που δεν µπορούσε να εξυπηρετήσει. Ευτυχώς σώθηκε…

Και για τόκο… ξύλο

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση πάντως είναι εκείνη του 37χρονου εµπόρου Ι.Σ., µε τις καταγγελίες του οποίου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της εγκληµατικής οργάνωσης. Αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια και από τις τέσσερις οργανώσεις (παρακλάδια της βασικής «Καµόρα») και, όπως αναφέρει στη συγκλονιστική του κατάθεση, πλήρωσε τα τοκογλυφικά δάνεια µε ξυλοδαρµούς, απειλές, εκβίαση, ακόµη και κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων. Σύµφωνα µε το διαβιβαστικό της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πρωτοπήγε εκεί στις 31 Μαΐου 2011 και κατέθεσε πώς άρχισε η περιπέτειά του στα τέλη του 2009!

Πρωτοδανείστηκε από τον ∆. Λαµπάκη και η δράση της µαφίας τού απέσπασε τελικά το 15 στρεµµάτων κτήµα του στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Σύµφωνα µε την κατάθεσή του, στα τέλη του 2009 έδωσε στον Λαµπάκη επιταγές ύψους 650.000 ευρώ και εκείνος του έδωσε 400.000 µετρητά. Εκβιαζόταν µε τηλεφωνικές απειλές, διά ζώσης από τον Λαµπάκη, από ρώσους µπράβους κ.ά. Ο ίδιος έδωσε στοιχεία και για τον γνωστό γιατρό Β. Πρίντζιο, από τα βασικά µέλη της τρίτης οργάνωσης. Ο συγκεκριµένος, σύµφωνα µε την κατάθεση του επιχειρηµατία, δεν δίστασε να δώσει εξιτήριο σε θύµα που νοσηλευόταν από χτυπήµατα µπράβων. Σύµφωνα µε τις καταγγελίες, ο γιατρός συµµετείχε και στην ολιγόωρη απαγωγή του θύµατος!

Ο 63χρονος επιχειρηµατίας Γ.Ρ. ζήτησε επίσης προστασία από την Αστυνοµία για τους εκβιασµούς που δεχόταν. Απευθύνθηκε στο κύκλωµα, και ιδιαίτερα στην πρώτη οργάνωση, µέσω προσώπου που γνώριζε µόνο το µικρό του όνοµα, του Βασίλη … Πήγε στον Καραµπέρη και δα νείστηκε 5.000 ευρώ δίνοντας επιταγές αξίας 9.000 ευρώ! Οταν ο Καραµπέρης τον εκβίασε, αναγκάστηκε να δεχθεί την κατάσχεση προϊόντων αξίας 70.000 ευρώ. Στις αρχές του 2004 τρία άτοµα πήγαν στον χώρο της δουλειάς του, απείλησαν την κόρη του, ενώ την ίδια ώρα κουκουλοφόρος απαιτούσε την αποπληρωµή του χρέους…

Με το πιστόλι στον κρόταφο

Ο αδίστακτος τρόπος µε τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωµα περιγράφεται ανάγλυφα και από τον επιχειρηµατία Μ.Μ. που είχε δανειστεί από τον Καραµπέρη το 2009 ποσό ύψους 40.000 ευρώ! Του επέστρεψε τις 80.000 και χρωστούσε ήδη άλλες 80.000 που αντιστοιχούσαν σε αρχικό κεφάλαιο και τόκους. Κινδύνευσε να χάσει όχι µόνο το σπίτι του αλλά και τη ζωή του, όταν έγινε γνωστό ότι είχε καταγγείλει στις Αρχές λεπτοµέρειες για την πρώτη οργάνωση. Σύµφωνα µε την κατάθεσή του, ο Καραµπέρης τον κάλεσε να βρουν µια λύση στο γραφείο του παρουσία του απότακτου αστυνοµικού και µπράβου του Ευστρ. Κωνσταντινίδη. Παρών ήταν και ο Λαµπάκης. Βάζοντάς του ένα πιστόλι στον κρόταφο τον ανάγκασε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση µε την οποία αναιρούσε όσα κατήγγειλε.

ΚΑΙΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣΑΠΟ ΤΟΝΥΠΑΡΧΗΓΟ Δ. ΛΑΜΠΑΚΗ
Στο κάδρο µε αρχηγό κόµµατος

Καδραρισµένη φωτογραφία αρχηγού πολιτικού κόµµατος να συντρώγει σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης µε τον 54χρονο επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Λαµπάκη και τον 58χρονο Μάρκο Καραµπέρη, βασικούς κατηγορουµένους για τη «µαφία της Θεσσαλονίκης», ανακάλυψαν οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε κατ’ οίκον έρευνα που πραγµατοποίησαν τις τελευταίες ηµέρες! Στη φωτογραφία, που κοσµούσε το σαλόνι εµπλεκοµένου στο κύκλωµα, φαίνεται να είναι παρών βουλευτής του ιδίου κόµµατος, αλλά και ένας ακόµη εκ των κατηγορουµένων για συµµετοχή στην ίδια υπόθεση. Η φωτογραφία αυτή δεν συµπεριελήφθη στη δικογραφία της υπόθεσης και αφέθηκε στη θέση της. Ωστόσο αναδεικνύει τον ρόλο και τις διασυνδέσεις του δεύτερου πρωταγωνιστή της «µαφίας του Θερµαϊκού» ∆ηµήτρη Λαµπάκη.

Ο Λαµπάκης, που γεννήθηκε στις Σέρρες, εθεωρείτο από αξιωµατικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ένας από τους πιο δραστήριους τοκογλύφους της περιοχής. Ο Λαµπάκης είχε αρχικά κατάστηµα µε µπουγάτσες στην περιοχή του Εύοσµου και στη συνέχεια απέκτησε και άλλα καταστήµατα µε γλυκίσµατα της Θεσσαλονίκης. Τα έσοδά του από τις «σαλονικιώτικες µπουγάτσες» ήταν τεράστια και επενδύθηκαν λίγα χρόνια αργότερα στην αγορά νυχτερινών κέντρων, ένα εκ των οποίων µε στριπτίζ στο κέντρο της πόλης.

Οπως αναφέρουν υψηλόβαθµοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., «αρχικά ο Λαµπάκης δεν είχε ασχοληθεί µε τοκογλυφίες και δεν έδειχνε διάθεση να έχει τέτοιου είδους δραστηριότητα. Ωστόσο πριν από µερικά χρόνια δάνεισε µε µεγάλο τόκο χρήµατα σε έναν άλλον επιχειρηµατία της νύχτας και αυτό φαίνεται ότι του καλάρεσε και τον παρέσυρε. Πλέον, µετά τον Καραµπέρη, µε τον οποίο είχε προσωπικές επαφές, ήταν ο άνθρωπος που φαίνεται να είχε την πιο σηµαντική τοκογλυφική δραστηριότητα. Συνολικά έχουµε εντοπίσει 14 ιδιώτες που ήσαν µέλη του τοκογλυφικού του κυκλώµατος. Ανακαλύψαµε στοιχεία για 68 περιπτώσεις τοκογλυφίας από τον Λαµπάκη, µε έσοδα πολλών εκατοµµυρίων ευρώ. ∆άνειζε πολλούς ιδιοκτήτες εταιρειών, ανάµεσά τους µία µε σφολιάτες στη Θεσσαλονίκη, και όταν δεν είχαν χρήµατα να πληρώσουν τους εξοντωτικούς τόκους, τους υφάρπαζε τις επιχειρήσεις ή τον µηχανολογικό εξοπλισµό τους».

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Λαµπάκης έπαιζε µεγάλα χρηµατικά ποσά στο καζίνο των Σκοπίων, ενώ είχε και αυτός επαφές µε πολιτικά πρόσωπα…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ