Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο κινείται η Αθήνα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου, η οποία έχει βρεθεί με μία «καυτή πατάτα» στα χέρια σε περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να αγνοήσει το θέμα. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει να φανεί εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζει ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αδιαλλαξία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Την ίδια στιγμή πάντως, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διαβλέπουν ότι δημιουργούνται ρωγμές στην ακραία στάση που ακολουθεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ιδιαίτερα από τα μέλη του αλβανικού κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Οι Αλβανοί της πΓΔΜ έχουν αρχίσει να κουράζονται από τον διαφαινόμενο αποκλεισμό τους από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την αξιοποίηση του αδιεξόδου από τον Νίκολα Γκρούεφσκι για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Επιπλέον, εκτιμούν ότι αν η χώρα δεν ενταχθεί κάποια στιγμή σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προάσπιση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων και σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου (στοιχείο που κατεγράφη και στην τελευταία Εκθεση Προόδου της Κομισιόν).

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Αμυνας της πΓΔΜ Φατμίρ Μπεσίμι. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Μπεσίμι έχει εδώ και αρκετούς μήνες εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα με σκοπό να υπογραφεί το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εμφανίζεται διαλλακτικός σε συνομιλίες του με έλληνες αξιωματούχους, κάτι που έχει επισημανθεί και γραπτώς προς τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται διστακτικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πιθανότατα για εσωκομματικούς λόγους όπως εκτιμούν γνώστες του παρασκηνίου.

Η αξιοποίηση πιθανών ανοιγμάτων χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς ο Γκρούεφσκι επιμένει στην εθνικιστική ρητορική και στην καταγγελία της Ελλάδος για άκαμπτη στάση. Ενδεικτική ήταν η αποφυγή της καταδίκης των προσβλητικών για την Ελλάδα εκδηλώσεων στο καρναβάλι της πόλης Βέβτσανι, με θέμα την αναπαράσταση της «κηδείας της Ελλάδος», που είχε ως αποτέλεσμα την επίδοση διαβήματος στο σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών από την έλληνα πρέσβη στα Σκόπια κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός επενδύει στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία παρεμποδίζοντας την πρόσκληση ένταξης της πΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνει ένα από τα γνωστά του… σόου όταν θα βρεθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις 25 Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο της πορείας του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη (Membership Action Plan – MAP).

Το κρίσιμο πεδίο μάχης θα είναι όμως η Σύνοδος του Σικάγου. Κατ’ αρχήν, δεν προβλέπεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό να τεθεί το ζήτημα της αλλαγής των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Βουκουρέστι από χώρες όπως η Τουρκία, η Σλοβενία ή ο Καναδάς. Η Αθήνα εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση των Αμερικανών που με δημόσιες δηλώσεις επαναλαμβάνουν ότι η λύση του ζητήματος της ονομασίας είναι απαραίτητα για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά επ’ αυτού ήταν τα λόγια του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος από τα Σκόπια όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι είπε: «Εχουμε επαναλάβει φορές μετά το Βουκουρέστι ότι η «Μακεδονία» θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία μόλις οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η «Μακεδονία», βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό θα οδηγούσε σε λήψη της σχετικής απόφασης (σσ. για ένταξη της πΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ με συναίνεση, κ
άτι που είναι η βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».