Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να πιέσουν τους Έλληνες πολιτικούς να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην εκτροχιαστεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά. Αν δεν σημειώνεται πρόοδος, αυτό οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», επισήμανε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Είναι καθοριστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να επικοινωνήσουν με τα συγγενή πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να πείσουν τους αρχηγούς τους να δεσμευθούν στην εφαρμογή του πακέτου βοήθειας της ΕΕ», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας ότι «αλλιώς, μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι πολύ σκληρά, ο κ. Ρεν είπε ότι «πρέπει να δώσουμε περιθώριο στους Έλληνες να αλλάξουν την χώρα τους».

Ωστόσο, στη συνέχεια προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να εκπληρώσουν τους στόχους όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων. Η εμπειρία που έχουμε από τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο μας δείχνει ότι είναι καλύτερο οι σκληρές μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται με ταχύτητα παρά να πρέπει να πληρώνεις για τα λάθη του παρελθόντος για μεγάλο διάστημα».

Γαλλία: Δεν θα πληρώσουμε επιπλέον

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε την Παρασκευή ότι «η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον» για την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον, είναι σαφές, η Γαλλία το είπε, η Γερμανία το είπε και το σύνολο των χωρών που αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ελλάδα έχουν ορίσει έναν κανόνα, δεν μπορούμε να υπερβούμε αυτόν τον κανόνα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Η Γαλλία θα κάνει ακριβώς αυτό που είπε στη συμφωνία που έκανε με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε κάτι άλλο εκτός της αλληλεγγύης που συμφωνήθηκε και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα καταλήξουν με τους ιδιώτες πιστωτές της», πρόσθεσε.