Απαισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχούς έκβασης της συνάντησης του Green Tree, εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατήγγειλε την αδιάλλακτη στάση του Ντερβίς Έρογλου στα θέματα του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων.

Ο κ. Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη, όπου οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Κυριακή και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη.

Μιλώντας σε συγκέντρωση, που διοργάνωσε ο Τουρκοκυπριακός Δημοκρατικός Σύνδεσμος στο Λονδίνο, ο Δ.Χριστόφιας δήλωσε ότι ουσιαστικά δε γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Έρογλου.

Όπως ανέφερε, στην πρώτη συνάντηση του Green Tree, ενώπιον του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδέχθηκε ότι οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι βάση της λύσης θα ήταν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, ο Ντερβίς Έρογλου υπαναχώρησε από τη θέση αυτή.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη καλά προετοιμασμένος, με προσχέδιο και φακέλους και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε προσχέδιο, που είχε ζητηθεί από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν προέβη στην κατάλληλη προετοιμασία και ισχυρίστηκε ότι, αν τα προσχέδια ετοιμάζονταν και από τις δύο πλευρές, θα μπορούσε να γίνει αξιολόγηση και να δοθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα.

Επανέλαβε ότι επιθυμία του είναι λύση στη βάση «δύο ισότιμων κρατών, με εγγυήσεις από την Τουρκία».