Στη γραμμή πως το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το κομματικό, θα πορευθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς, ενόψει και των σκληρών διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και πλέον αρχίζει και παγιώνεται η εικόνα στην ηγετική ομάδα, πως δεν μπορούν να αντέξουν όλες οι «κόκκινες γραμμές» της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναισθανόμενος, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις που έχει με τακτικούς συνομιλητές του, την κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα, δεν έχει διάθεση να πυροδοτήσει εντάσεις.

Παρά τα όσα κυκλοφορούν για τη στάση της Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου και τα σενάρια περί αποχώρησης του κόμματός του από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς δεν έχει διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα στον Πρωθυπουργό.

Υπό την παραδοχή πολλών ηγετικών στελεχών της ΝΔ, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα συνεννόησης, ο κ. Σαμαράς δεν θα μποϋκοτάρει μια ενδεχόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον κ. Παπαδήμο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα απαντήσει θετικά σε ενδεχόμενο αίτημα για να υπάρξει από κοινού συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι είναι επιφυλακτικοί στην ηγετική ομάδα για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, καθώς μία τέτοια προοπτική θα αμφισβητούσε επί της ουσίας την συμφωνία των αρχηγών.

Ο κ. Σαμαράς, αναγνωρίζοντας ότι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα θα κριθεί το μέλλον της χώρας και η πορεία της εντός της ευρωζώνης, αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση, αν και η στάση του θα εξαρτηθεί από την ατζέντα που θα έχει.
Δύσκολο κρας τεστ
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά περιμένουν ότι σε μια τέτοια συνάντηση, ο κ. Παπαδήμος θα φέρει στο τραπέζι όλα τα «καυτά θέματα» και θα επιδιωχθεί συμφωνία, πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις με την τρόικα.

Η συνάντηση με την τρόικα θα είναι ένα ακόμα δύσκολο κρας τεστ για τη αντοχή της Ν. Δ. στις πιέσεις και κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει για μια ακόμη φορά, όπως έπραξε και προχθές με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ότι στηρίζει ουσιαστικά την κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς όμως μείζονες εκπτώσεις στη μέχρι σήμερα πολιτική του.

Βέβαια, όπως παραδέχονται πολύ έμπειρα στελέχη, η τελική στάση της Ν.Δ. θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από το βαθμό πίεσης της τρόικας.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς κλείνει τα αυτιά στις…«γαλάζιες σειρήνες του λαϊκισμού» και αποφεύγει να συμφωνήσει με τα αντιμνημονιακά κελεύσματα της λαϊκής δεξιάς.

Και όπως κατέγραψε και το Βήμα της Κυριακής έχει αποφασίσει ότι πρέπει να στηριχθεί, στην παρούσα δύσκολη χρονική περίοδο, η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα μέτρα που αυτή καλείται να λάβει.

Μάλιστα, στην ηγετική ομάδα φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στην άποψη, πως το κόμμα δεν πληρώνει κάποιο υψηλό τίμημα για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και εντοπίζουν τις απώλειες στο ΠαΣοΚ και στο ΛΑΟΣ. Το ζητούμενο είναι πως θα προσπαθήσει η Ν.Δ. να εξισορροπήσει από τους κινδύνους που απορρέουν από τον κυβερνητισμό.
Με στόχο την αυτοδυναμία
Περίπου 27 μήνες μετά την μεγάλη ήττα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του 2009 στη Ν.Δ. είναι η πρώτη φορά που πιστεύουν ότι η επιστροφή στην εξουσία δεν είναι μια ουτοπία αλλά ένα ενδεχόμενο που όσο περνά ο καιρός θα γίνεται βεβαιότητα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue (δημοσιεύτηκε προχθές στην Καθημερινή) που δείχνει υψηλό και αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Ν.Δ., αν και χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, έχει φέρει αυτοπεποίθηση στον κ. Αντ. Σαμαρά και στην ηγετική ομάδα.

Στην ηγετική ομάδα, όπου θεωρούν πως σταδιακά εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο, εκτιμούν πως το ΠαΣοΚ θα μετρήσει πολύ μεγάλες απώλειες, αλλά διευκρινίζουν πως το ποσοστό του θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα της διαδοχής και το πώς θα κινηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Βέβαια, για τη Ν.Δ, ο δρόμος δεν είναι…«στρωμένος με τριαντάφυλλα», αλλά σίγουρα το κλίμα αντιστρέφεται και όπως λένε συνομιλητές του κ. Σαμαρά, οι πολίτες πλέον δεν αποστρέφουν το βλέμμα τους από τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις του κόμματος.

Σιγά-σιγά, το επιτελείο του κ. Σαμαρά, με βάσει διάφορα περιστατικά, μιλά για ανατροπή του σκηνικού, αφού οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η κατάσταση άλλαξε και η ΝΔ κερδίζει καθαρά την πρώτη θέση, την ώρα που το ΠαΣοΚ γνωρίζει ραγδαία πτώση σε όλα τα μεγέθη.

Για να επιτευχθεί όμως η αυτοδυναμία που έχει ως στόχο ο κ. Σαμαράς, θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση της συσπείρωσης των στελεχών, μελών και φίλων της Ν.Δ.

Πάντως η αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί λένε στη Ν.Δ. εάν καταφέρει ο κ. Σαμαράς να «χρεώσει» τα επώδυνα μέτρα στην αποτυχία της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ και παράλληλα πιστωθεί την ουσιαστική του συμβολή στην αποτροπή της τρόικας από τη λήψη πρόσθετων επώδυνων μέτρων.