«Δεν είναι το χρέος το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το χρέος είναι μόνο το εργαλείο για την επιβολή ταξικών πολιτικών λιτότητας και την διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου και των δημοκρατικών κατακτήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η γερμανική Αριστερά (Die Linke) στο Βερολίνο.

Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα επελέγη ως πειραματόζωο σκληρών πολιτικών».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι «η συστημική κρίση του ευρώ, η αρχιτεκτονική στην οποία στηρίχτηκε το ενιαίο νόμισμα, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η λιτότητα, η άνιση διανομή του πλούτου, οι πολιτικές που ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια Μέρκελ-Σαρκοζί και βεβαίως ο καπιταλισμός» και απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί οποιαδήποτε λύση από τις αγορές.

«Η λύση θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη βοήθεια των λαών της Ευρώπης, θα κατατάξουν στην κατηγορία «σκουπίδια» τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές και θα βάλουν ΑΑΑ στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία: Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Απασχόληση», δήλωσε