Το ενδεχόμενο να έρθει στην περιοχή για συνομιλίες με την ελληνική και σκοπιανή κυβέρνηση εξετάζει ο Μάθιου Νίμιτς. Η κίνηση Νίμιτς, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, δείχνει την πρόθεση του διεθνούς παράγοντα να πιέσει για λύση στο θέμα της ονομασίας, ει δυνατόν πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον πρέσβη κ. Αδ. Βασιλάκη και τον Ζόραν Γιόλεφσκι. Οι συναντήσεις πρόκειται να επαναληφθούν και την Τρίτη, αλλά θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται επίσης να υπάρξει τριμερής συνάντηση.

Οπως εξήγησε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς ο κ. Βασιλάκης, η συζήτηση δεν συμπεριέλαβε την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη στάση της Ελλάδος στο Βουκουρέστι. «Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν επηρεάζει και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Αν μη τι άλλο, το Δικαστήριο κάλεσε τα μέρη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, ώστε να φτάσουμε σε κάποια λύση. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε με τον κ. Νίμιτς» είπε.

Ο κ. Βασιλάκης επανέλαβε τη σταθερή βούληση της ελληνικής πλευράς να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας και επεσήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του σκοπιανού Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία κατηγορεί την Αθήνα για σκλήρυνση θέσεων, δεν βοηθούν. Σύμφωνα με τον έλληνα πρέσβη, ο κ. Νίμιτς είναι απολύτως ενήμερος για τις θέσεις και δηλώσεις Γκρούεφσκι – με ό,τι και να σημαίνει αυτό. Επιθυμεί όμως να έλθει στην περιοχή και πιθανές ημερομηνίες θα συζητηθούν στις σημερινές συναντήσεις του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ με τους δύο διαπραγματευτές.