Μια πρωτοβουλία επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος έρχεται να συναντήσει την πολιτική, τον καιρό της κρίσης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δεν προβάλλει τον αντιμνημονιακό λόγο και αναδεικνύει ως μείζον την ενότητα «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων στη σωτηρία της χώρας.

Στόχος τους είναι να ανοίξουν μια μεγάλη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, επιλέγοντας να παραμερίσουν τις γκρίνιες για το παρελθόν ή τις ευθύνες για όσα έγιναν, ως μη σημαντικά αυτή την ώρα του «κινδύνου».

Προτάσσουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τόπο και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Σε αυτή τη «γραμμή» συσπειρώθηκαν 18 άνθρωποι των γραμμάτων , της Τέχνης και της επιστήμης, συγκρότησαν μια επιτροπή και προαναγγέλλουν μια δημόσια παρέμβαση υπό τον τίτλο «Για την Ελλάδα, τώρα!».
Οι περισσότεροι κινούνται πολιτικά στον λεγόμενο ευρύτερο προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό χώρο και είναι γνωστές προσωπικότητες στον τομέα δραστηριότητάς τους – πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, νομικοί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, φιλόλογοι κ.ά.
Την Επιτροπή πρωτοβουλίας απαρτίζουν οι κ.κ. Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, Νάσος Βαγενάς, φιλόλογος -ποιητής, Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, λογοτέχνης, Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, Ορέστης Καλογήρου, φυσικός, Αντώνης Μανιτάκης, νομικός, Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος, Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος, Νίκος Μουζέλης, κοινωνιολόγος, Ανδρέας Παππάς, επιμελητής εκδόσεων/μεταφραστής, Κων. Παπαγεωργίου, νομικός, Παύλος Σούρλας, νομικός, Σταύρος Τσακυράκης, νομικός, Λουκάς Τσούκαλης, οικονομολόγος, Κίμων Χατζημπίρος, οικολόγος και η κυρία Βάσω Κιντή, φιλόσοφος.
Οι «18» υπογράφουν μια πρόσκληση σε ανοιχτή δημόσια εκδήλωση με θέμα «Για την Ελλάδα, τώρα! », στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (οδός Σταδίου 13), στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 2012 . Η πρόσκληση αναφέρει:
«Τους αμέσως προσεχείς μήνες, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει ό,τι κέρδισε με κόπο και θυσίες όλων των μεταπολεμικών γενιών. Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι ώρα για απολογισμούς ούτε για απόδοση ευθυνών. Φρονούμε, αντίθετα, ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης έχουν δώσει δείγματα ευθύνης και ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό, οι υπογράφοντες τους ζητήσαμε, παραμερίζοντας για λίγο όσα τους χωρίζουν, να αναδείξουν κυρίως αυτά που τους ενώνουν και έχει ανάγκη ο τόπος. Για την Ελλάδα, τώρα!».

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος . Ομιλητές θα είναι η υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκάς Τσούκαλης και ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο «Βήμα» η πανεπιστημιακός κυρία Βάσω Κιντή, η οποία πρόσφατα αποχώρησε από τη Δημοκρατική Αριστερά, «όσοι μετέχουμε σε αυτή την Πρωτοβουλία, θεωρούμε ότι το σημαντικό σήμερα είναι να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα».
Την επιλογή να κληθούν να μιλήσουν το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης την εξηγεί ως εξής: «Η ιδέα ήταν να επιλέγουν πολιτικά στελέχη που έδειξαν μια συνεπή στάση απέναντι στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και σαφή προσανατολισμό στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και οι δυο , τόσο η κυρία Διαμαντοπούλου, όσο και ο κ. Χατζηδάκης έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης, στους τομείς που ανέλαβαν έδειξαν αίσθημα ευθύνης απέναντι στα προβλήματα που ετίθεντο κάθε φορά».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αυτή πρωτοβουλία να λάβει μορφή πολιτικής κίνησης ή κόμματος σημειώνει:
« Προς το παρόν υπάρχει ανάγκη να φανεί ότι υπάρχουν μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τόσο στην κοινωνία, όσο και στους πολιτικούς χώρους. Γιατί ο δημόσιος χώρος κατακλύζεται από εύκολες συνθηματολογίες. Στο μέτρο των δυνάμεών μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει η χώρα».