Σε «crash test» για την κυβέρνηση Παπαδήμου ενδέχεται να εξελιχθεί η ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης περί αποσυμφόρησης των φυλακών, καθώς τα δυο εκ των τριών κομμάτων που συνεργάζονται εμφανίζονται έτοιμα να καταψηφίσουν. Η επίμαχη τροπολογία η οποία κατατέθηκε βελτιωμένη από τον κ. Μ. Παπαϊωάννου στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, τα οποία ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να την πάρει πίσω.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας στη Βουλή κατά την συζήτηση επί της εκθέσεως της Διακομματικής Επιτροπής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, «προειδοποίησα τον κ. υπουργό να μην φέρει την τροπολογία ως έχει». «Θα φέρει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και μεταξύ αυτών τη ΝΔ, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση», πρόσθεσε αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση του κόμματος να καταψηφίσει την ερχόμενη Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012, που θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο. Κάλεσε δε τον κ. Παπαϊωάννου να την αποσύρει. Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας, διαμηνύοντας μάλιστα ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει όλο το νομοσχέδιο για λόγους αρχής. «Δεν μπορεί αυτή η τροπολογία να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή», δήλωσε συγκεκριμένα επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να περάσει».

Το σκεπτικό που διατυπώνεται από τη ΝΔ είναι ότι με την ρύθμιση Παπαϊωάννου «όποιος έχει ποινή δέκα ετών κι έχει εκτίσει το 1/3 αυτής πραγματικά -και εδώ τίθεται το ερώτημα εάν το »πραγματικά» σημαίνει και το χρόνο εργασίας, ως υπολογίζεται, που σημαίνει ότι τα τρία χρόνια μπορεί να είναι και λιγότερο από δυο- αρκεί να κάνει μια αίτηση στον εισαγγελέα, να χαιρετίσει δια χειραψίας τον διευθυντή των φυλακών και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία». Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Δένδιας παρότι ο υπουργός εξαίρεσε κάποια αδικήματα, ωστόσο δεν εξαίρεσε περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, παιδικής πορνογραφίας κλπ.

Αντίστοιχο σκεπτικό διατυπώνει και ο ΛΑΟΣ αφού όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης «δεν είμαστε υπέρ της άποψης να βγαίνουν οι εγκληματίες έξω επειδή υπάρχει συμφόρηση στις φυλακές», καθώς «με αυτό τον τρόπο βγάζουμε άκριτα κόσμο έξω», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλά αδικήματα που μπορούν να εξαιρεθούν από την ρύθμιση όπως τα αδικήματα περί ναρκωτικών, περί δουλεμπόρων κλπ.

Σημειώνεται πάντως ότι η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης κατατέθηκε βελτιωμένη ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά τουλάχιστον για 1.500 περιπτώσεις κρατουμένων, καθώς θα αποσυμφορήσει τις φυλακές της χώρας που είναι χωρητικότητας 9.700 θέσεων, αλλά βρίσκονται σε αυτές 12.586 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57,4%).

Η βασική τροποποίηση που έγινε στην αρχική τροπολογία, είναι ότι στις εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί αποφυλακίσεων εκτός από κάποια οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), προστέθηκαν και τα εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.ά. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αφορά δύο κατηγορίες: εκείνους που ήδη έχουν καταδικαστεί και αυτούς που δεν έχουν φυλακισθεί ακόμα, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Γ. Πεταλωτής: «Μην σπέρνετε τον πανικό»

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτής σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Δένδια ζήτησε «να μη σπέρνουμε πανικό και να μην προκαταλαμβάνουμε συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν», προτρέποντας μάλιστα «να είμαστε ψύχραιμοι και να μην απορρίπτουμε εκ των προτέρων τροπολογίες που έχουν συγκεκριμένη στόχευση και συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας».

Όπως τόνισε, απαντώντας στις επικριτικές βολές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, «δεν ήρθαμε να πούμε ότι αποσυμφορούμε τις φυλακές και λύνουμε το πρόβλημα με μια τροπολογία όπου συλλήβδην, μαζικά και χωρίς στοχοθέτηση αφήνουμε κάποιους να βγαίνουν έξω». «Κάνουμε αποσυμφόρηση με συγκεκριμένες δικλείδες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι εκείνο που προέχει είναι ο εξορθολογισμός των ποινών που επιχειρείται με το νέο ποινικό κώδικα που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να περνάμε προς τα έξω την εντύπωση ότι αφήνουμε έξω ναρκωτικά, πορνογραφία κλπ.» και τόνισε ότι στην Ολομέλεια «θα έχουμε χρόνο και κάθε πρόσφορο τρόπο για να βρούμε μια καλύτερη λύση», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το περιθώριο βελτιώσεων.