«Θέμα απολύσεων δεν υπάρχει στην ατζέντα μας και την ατζέντα την διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός», δήλωσε στην Βουλή ο κ. Δ. Ρέππας, ενώ παράλληλα δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στον δημόσιο τομέα δεν ήταν αποτελεσματικό αγγίζοντας μάλιστα τα όρια του παραλόγου και του γελοίου και ως εκ τούτου «η πολιτική αυτή έκλεισε τον κύκλο της», όπως είπε.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επιχείρησε να μετριάσει τους φόβους και την ανασφάλεια που δημιουργείται από την συζήτηση περί απολύσεων στο Δημόσιο στο πλαίσιο της μείωσης κατά 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Έτσι υπογράμμισε ότι θέμα απολύσεων δεν τίθεται για την κυβέρνηση και τον ίδιο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός στο Δημόσιο από κοινού με τους εργαζομένους ώστε «να βοηθήσουμε τους πολίτες μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως και την οικονομία να απογειωθεί μέσω του αναπτυξιακού ρόλου του κράτους, τον οποίο δεν διαδραματίζει λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς».

Όσον αφορά την εφεδρεία ο κ. Ρέππας εμφανίστηκε αφοπλιστικός όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μέτρου την οποία αμφισβήτησε ευθέως. «Η πολιτική αυτή έχει κάνει τον κύκλο της», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «δεν περιμέναμε τίποτα σπουδαίο από δημοσιονομική άποψη, ενώ από την άλλη κινδυνεύαμε κιόλας από την λειτουργική κατάρρευση τμημάτων του δημοσίου», λόγω της απώλειας αξιόμαχου τμήματος υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

«Δεν μπορεί να δοθεί παράταση χρονική στην εφαρμογή του μέτρου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το αντίθετο θα αγγίξει «τα όρια του παράλογου και του γελοίου», με το να αποχωρούν από το Δημόσιο ικανοί και απαραίτητοι υπάλληλοι που πλησιάζουν στην σύνταξη, όταν σε άλλες χώρες συμβαίνει το αντίθετο. Έτσι αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα συνέχισης του μέτρου, τονίζοντας ότι «η συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία έφτασε στο όριό της», προσθέτοντας ότι για την απόδοση του μέτρου «δεν έχει ευθύνη κάποιος, είτε υπουργός είτε γενικός γραμματέας υπουργείου», ενώ άσκησε εμμέσως κριτική στην ΝΔ, πρόταση της οποίας ήταν η εργασιακή εφεδρεία, η οποία υιοθετήθηκε καθώς δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική πρόταση, όπως διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα ο αριθμός των 10.000 υπαλλήλων που τέθηκαν σε εφεδρεία αντιστοιχεί σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που τέθηκαν σε προσυνταξιακή διαθεσιμότητα και σε όσους είχαν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των οποίων ο αριθμός δεν είναι ακόμα γνωστός.

«Συνολικά στη δεύτερη κατηγορία εργάζονται περίπου 54-55.000 άτομα αλλά υπάρχει εκκρεμότητα γιατί κάποιοι οργανισμοί λόγω ασυνέπειας ή για άλλες επιλογές, δεν έχουν στείλει ακόμη τις σχετικές λίστες», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι σύντομα θα εφαρμοσθεί ο νόμος, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι «έχουν εξαιρέσει υπαλλήλους που έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά ακόμη δεν τις έχουμε εξακριβώσει».

Πάντως παρά την αναποτελεσματικότητα του μέτρου, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν ήταν μόνο το δημοσιονομικό κριτήριο για την επιλογή του μέτρου της εφεδρείας, αλλά «ήταν η ανάγκη για ένα πολιτικό μήνυμα και για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Πάντως από την πλευρά της ΝΔ οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος, Χρ. Ζώης άσκησαν κριτική για τον τρόπο που υλοποιήθηκε το μέτρο της εφεδρείας λέγοντας ότι η σχετική πρόταση του κ. Αντ. Σαμαρά «σήμαινε εφεδρεία ύστερα από ενδελεχή μελέτη για το ποιες θέσεις περισσεύουν, ενώ για να αποφευχθούν οι απολύσεις προέβλεπε να ισχύσει για όσους έχουν εξασφαλίσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα». «Τώρα συνέβη το αντίστροφο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφορικά με την παραδοχή του κ. Ρέππα ότι δεν απέδωσε το μέτρο της εφεδρείας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (Δημοκρατική Αριστερά) κ. Ν. Τσούκαλης δήλωσε ότι «η κυνική παραδοχή του κ. Ρέππα, ότι η εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο, επιβάλλει δημόσια απολογία ΠαΣοΚ και ΝΔ για το τεράστιο διοικητικό και κοινωνικό πρόβλημα που προκάλεσαν».