Ξεκάθαρο µήνυµα προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηριχθεί για να πετύχει τους στόχους της στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. ∆ήµας. Με συνέντευξή του στο «Βήµα της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της Ν∆ υπογραµµίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για µικροπολιτικές τακτικές και σηµειώνει πως η έννοια του πολιτικού κόστους στη σηµερινή συγκυρία είναι πολυτέλεια που δεν υπάρχει. Εµφανίζεται πεπεισµένος ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη και δεν θα επιστρέψει στη δραχµή και υποστηρίζει ότι αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάει σε εκλογές τον Απρίλιο, αυτό σηµαίνει ότι θα έχει αποτύχει στο έργο της.

Με βάση την πολύχρονη πείρα σας, τις επαφές στο εξωτερικό και τις συνομιλίες σας, πόσο δραματική είναι η κατάσταση; Είναι ορατός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ; Φοβάστε επιστροφή στη δραχμή;

«Ούτε θα επιστρέψουµε στη δραχµή ούτε θα βγούµε από την ευρωζώνη. Βέβαια, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ζούµε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ. Πρέπει όµως να έχουµε εµπιστοσύνη στις δυνάµεις µας και να µην εγκαταλείψουµε την προσπάθεια. Από εµάς εξαρτάται. Η Ελλάδα ανήκει στην ενωµένη Ευρώπη και εκεί θα παραµείνει».

Με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία δεν θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου από τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή;

«Η κυβέρνηση έχει τη στήριξη των κοµµάτων που συµµετέχουν σε αυτή και την αποδοχή του ελληνικού λαού που επιθυµεί την εκπλήρωση των στόχων της. Εχει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σαφή αποστολή. Οφείλει να την εκπληρώσει για το καλό του τόπου».

Τι συνεπάγεται μια αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου για τη χώρα;

«∆εν µπορώ να αποδεχθώ ότι υπάρχει περίπτωση αποτυχίας. Κανείς δεν δικαιούται να µην κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση τους στόχους που ανέλαβε. Ολοι πλέον έχουν αντιληφθεί ποιο είναι το διακύβευµα».

Πολλοί έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις εκλογές και διαμορφώνουν τη στρατηγική τους αναλόγως. Υπάρχει πολυτέλεια για μικροπολιτικές τακτικές;

«Για µικροπολιτικές τακτικές όχι. ∆εν µπορεί όµως να περιµένει κανείς ότι θα συµφωνούµε σε όλα. Είµαστε τρία κόµµατα και σχεδόν 50 υπουργοί. Για αυτό χρειάζεται καλή προεργασία εκ µέρους των υπουργών και συνεργασία µε τα κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγµή η χώρα µας χρειάζεται κυβέρνηση που θα κινείται σε χαµηλούς τόνους και θα δίνει έµφαση στο αποτέλεσµα. Αυτό περιµένουν και οι εταίροι µας, αποτελέσµατα».

Είστε αντιπολίτευση ή συμπολίτευση; Νοείται στήριξη με αστερίσκους;

«Συµµετέχω στην κυβέρνηση και εργάζοµαι για να πετύχει. Αντί για πολλά και µεγάλα λόγια, καλύτερα να κάνει ο καθένας τη δουλειά του. Μόνο έτσι θα βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη θέση που είναι».

Είμαστε προ των πυλών της νέας δανειακής σύμβασης.

Θα ψηφίσει τα νέα μέτρα η ΝΔ ή φοβάστε το πολιτικό κόστος;

«Η ολοκλήρωση της δανειακής σύµβασης συµπεριλαµβάνεται στα καθήκοντα της κυβέρνησης και πρέπει να κυρωθεί εγκαίρως. Η έννοια του πολιτικού κόστους στη σηµερινή συγκυρία είναι πολυτέλεια που δεν υπάρχει».

Σε περίπτωση καθυστέρησης του PSI πρέπει να παραταθεί και πόσο ο κυβερνητικός βίος; Γιατί αυτή η εμμονή για εκλογές πριν από το Πάσχα;

«Το PSI δεν µπορεί να καθυστερήσει. ∆εν το αντέχει ο τόπος. Αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάει σε εκλογές τον Απρίλιο, αυτό σηµαίνει ότι θα έχει αποτύχει στο έργο της. Οι εκλογές τον Απρίλιο είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας της. Αν αποτύχει, που δεν το πιστεύω, µια αποτυχηµένη κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παραµείνει στην εξουσία».

Θεωρείτε ότι το υπάρχον σχήμα μπορεί να αποτελέ- σει πρόκριμα για κάτι ανάλογο μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ή θα προτιμήσετε και πάλι εκλογές;

«Οσο θα πλησιάζουµε στις εκλογές θα ενισχύεται το ρεύµα αυτοδυναµίας της Νέας ∆ηµοκρατίας. Και η αυτοδύναµη κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας θα κυβερνήσει επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ολοι µπορούν και πρέπει να προσφέρουν στη µεγάλη προσπάθεια της πατρίδας µας να βγει από την κρίση».

Είστε θετικός σε μια ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία και το Ισραήλ για τα ενεργειακά και πώς θα γίνει;

«Με την Τουρκία είµαστε γείτονες και έχουµε ήδη αξιόλογη ενεργειακή συνεργασία µε τους αγωγούς που συνδέουν τις δύο χώρες στη Θράκη. Είναι προς όφελος και των δύο χωρών η συνεργασία µε τους αγωγούς να συνεχισθεί, για τη µεταφορά υδρογονανθράκων από τη Ρωσία και την Κασπία προς την Ευρώπη. Οσο για το Ισραήλ και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο, οι ανακαλύψεις µεγάλων κοιτασµάτων δηµιουργούν σηµαντικές ευκαιρίες. Από πλευράς µας χρειάζεται καλός σχεδιασµός ώστε να αξιοποιήσουµε τη θέση της χώρας µας. Το υψηλό επίπεδο των πολιτικών µας σχέσεων µε το Ισραήλ και η αδελφική σχέση µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο».

Είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ; Φοβάστε πιέσεις για λύση, λόγω και της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Μάιο;

«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιµη και στηρίζει την ενεργοποίηση της διαπραγµατευτικής διαδικασίας. ∆εν φοβόµαστε τη λύση, την επιδιώκουµε. Θέλουµε να δούµε τη γειτονική χώρα να προχωράει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Στα χέρια του κ. Γκρούεφσκι είναι να βρεθεί λύση γρήγορα. Αντί να ψάχνει ή να φτιάχνει αφορµές για να κατηγορεί την Ελλάδα, καλύτερα να επικεντρωθεί στις διαπραγµατεύσεις ώστε να φτάσουµε σε λύση προς όφελος και των δύο χωρών».

Ποια θα είναι η θέση σας εφόσον τεθεί από την ΕΕ εμπάργκο στο Ιράν για την εξαγωγή πετρελαίου;

«Το θέµα αυτό επηρεάζει άµεσα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας µας και την εύρυθµη λειτουργία της οικονοµίας της. Στο Συµβούλιο της ΕΕ τον ∆εκέµβριο καταστήσαµε σαφείς τις επιφυλάξεις µας στους υπόλοιπους εταίρους, κερδίσαµε τη στήριξή τους και δώσαµε χρόνο στους αρµόδιους φορείς στην Ελλάδα να προχωρήσουν στον εναλλακτικό σχεδιασµό τους. Στη διαχείριση του θέµατος αυτού πρέπει να διασφαλισθεί ότι η Ελλάδα δεν θα στερείται επιλογών».

Οι δηλώσεις Γιλμάζ δηλητηριάζουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Πώς θα υπάρξει αποκατάσταση;

«Οσο το θέµα παραµένει αδιερεύνητο, δηλητηριάζει την κοινή γνώµη και τις προσπάθειες οικοδόµησης εµπιστοσύνης, όπως είπατε. Η σηµερινή τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει σηµαντικά βήµατα στη διερεύνηση αντίστοιχων υποθέσεων. Πρέπει να κάνει το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση. Αλλά και από την πλευρά µας, πρέπει να εξετάσουµε εκ νέου όλα τα σχετικά στοιχεία. Εχω ήδη ζητήσει τη συνεργασία των αρµοδίων υπηρεσιών, ώστε, έχοντας πλήρη εικόνα, να αποφασίσουµε τα επόµενα βήµατα».

Σας προβληματίζει η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία;

«Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει παραδοσιακά στενές, φιλικές σχέσεις µε τη Ρωσία. Μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχα, µόλις ανέλαβα τα καθήκοντά µου, ήταν µε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ, µε τον οποίο είχαµε πολύ εγκάρδια και εποικοδοµητική συνεργασία. Οσο για το θέµα των πρόσφατων αντιδράσεων στη Ρωσία, δεν θεωρώ ότι επηρεάζει το βαθύτατο και ευρύτατο πλέγµα των ελληνορωσικών σχέσεων».

Μόλις αναλάβατε, μιλήσατε για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Αλλαξε καθόλου το κλίμα;

«Ο σχηµατισµός της κυβέρνησης απέδειξε σε όλο τον κόσµο την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να αγωνισθούν για να βγει η χώρα από την κρίση. Το κλίµα είναι σίγουρα διαφορετικό, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόµη πολλά για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και κυρίως να µιλήσουµε µε τα έργα µας. Και πάνω από όλα πρέπει εµείς οι ίδιοι να σεβόµαστε τη χώρα µας. Γιατί πρώτοι εµείς, µε τις πράξεις και τα λόγια µας, διαµορφώνουµε την εικόνα της στο εξωτερικό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ