Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου να εµπλέξει τον ∆ηµοσιογραφικό Οργανισµό Λαµπράκη (∆ΟΛ) στους ισχυρισµούς του ότι η κυβέρνηση υπονοµεύθηκε από µέσα ενηµέρωσης και συµφέροντα και δεν έπεσε εξαιτίας δικών του λαθών και αδυναµιών στη διαχείριση της κρίσης. Μέσα σε µόλις λίγες ώρες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης ανασκεύασε τους αρχικούς ισχυρισµούς του κ. Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να µπορέσει να δικαιολογήσει τις αρχικές ανακρίβειες και αναχρονισµούς, ενώ υπέπεσε εκ νέου σε αντιφάσεις. Τους ισχυρισµούς του κ. Παπανδρέου αντέκρουσε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία όµως έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Και τούτο διότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο επίµαχο ζήτηµα. Αρχικά το σενάριο περί εµπλοκής ∆ΟΛ διατυπώθηκε στο διευρυµένο Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε την Τρίτη 27 ∆εκεµβρίου 2011. Εκεί ο κ. Παπανδρέου µιλώντας στα στελέχη του κόµµατος επανέλαβε τις θέσεις του περί διαφάνειας λέγοντας «θέλουµε κανόνες, θέλουµε διαφάνεια, θέλουµε καθαρές σχέσεις» και ανέφερε ως παράδειγµα: «∆εν θα χρειαζόταν εγώ να ασχοληθώ µε το εάν ένας εκδότης θα έπαιρνε από την Εθνική Τράπεζα δάνειο. Με ρώτησε κάποιος αρµόδιος και του απάντησα “δεν χρειάζεται ούτε να µε ρωτάς. Αν το δικαιούται µε τραπεζικά κριτήρια, καλώς. Αν δεν το δικαιούται, δεν το δίνεις”, αλλά για µένα αυτό είναι το αυτονόητο, η επανάσταση του αυτονόητου».

Το ίδιο σενάριο επανέλαβε την περασµένη Τετάρτη στη νέα σύσκεψη του Πολιτικού Συµβουλίου. Σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τη φορά αυτή έκανε συγκεκριµένες τις αναφορές του. «Επρεπε να ονοµαστικοποιήσουµε τα συµφέροντα» είπε και κατονόµασε τον πρόεδρο του ∆ΟΛ και εκδότη του «Βήµατος» κ. Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος, όπως σηµείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. «Ο διευθύνων σύµβουλος της Εθνικής» είπε ο κ. Μπεγλίτης «ζήτησε τη γνώµη του πρωθυπουργού, ο οποίος τού απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή ο ∆ΟΛ δεν τους πληρούσε, δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε.

Υστερα από αυτό, σύµφωνα µε τα όσα µετέφερε ο κ. Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου είπε στο Πολιτικό Συµβούλιο ότι «άρχισε ευθεία υπονόµευση εκ µέρους των εντύπων και των ηλεκτρονικών εκδόσεων του ∆ΟΛ της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha Bank», η οποία αν πετύχαινε, όπως τόνισε, «θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονοµία». Βεβαίως ο κ. Μπεγλίτης χρειάστηκε να ανασκευάσει λίγες ώρες µετά τα όσα δήλωσε, ύστερα και από δηµοσίευµα της ηλεκτρονικής έκδοσης tovima.gr που έβαζε τα πράγµατα στη θέση τους. ∆ιότι αφενός το deal Εθνικής – Alpha είχε χαλάσει προτού δηµοσιοποιηθεί και αφετέρου το δάνειο που ζήτησε ο ∆ΟΛ ήταν περίπου ενάµιση µήνα µετά την αποτυχηµένη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Οπως είναι πλέον γνωστό, το ραντεβού που είχε συµφωνηθεί ανάµεσα στον πρόεδρο της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλο και στον διευθύνοντα σύµβουλο της Εθνικής κ. Απόστολο Ταµβακάκη το βράδυ της Πέµπτης 17 Φεβρουαρίου 2011 δεν πραγµατοποιήθηκε, µε αποτέλεσµα να υπάρξει το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου 2011 η δηµοσιοποίηση της πρότασης µονόπλευρα από την Εθνική και η διακοπή των συνοµιλιών.

Εκ των πραγµάτων δηλαδή ήταν αδύνατη η παρέµβαση των εφηµερίδων και των ηλεκτρονικών µέσων του ∆ΟΛ, τα οποία σε κάθε περίπτωση επιχειρηµατολογούσαν υπέρ της δηµιουργίας µεγαλύτερων και ισχυρότερων σχηµάτων στον τραπεζικό κλάδο. «Είναι λοιπόν αφελές να ισχυρίζεται κανείς ότι η συµφωνία χάλασε εξαιτίας του ∆ΟΛ. Οπως αφελές είναι να υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι µια κυβέρνηση, στη συγκεκριµένη περίπτωση η δική του, έπεσε για ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ!» ανέφερε το δηµοσίευµα του tovima.gr.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠαΣΟΚ εµφανίζεται να πραγµατοποιεί και ένα χρονικό άλµα. ∆ιότι το εν λόγω δάνειο ζητήθηκε από τον ∆ΟΛ στις 30 Μαρτίου 2011. ∆ηλαδή σχεδόν ενάµιση µήνα µετά το ναυάγιο του deal, όταν πλέον όλες οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών είχαν και αυτές ναυαγήσει και το deal είχε οριστικά «ταφεί».

Υστερα απ’ όλα αυτά ο κ. Μπεγλίτης µεσάνυχτα της περασµένης Τετάρτης προς Πέµπτη υποστήριξε ότι «η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε το δάνειο που ζήτησε ο ∆ΟΛ επειδή δεν πληρούσε τα εκ του νόµου τεκµήρια και προϋποθέσεις, χωρίς καµία πολιτική υπόδειξη ή παρέµβαση του πρωθυπουργού ή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονοµικών». Συνέχισε ωστόσο να υποστηρίζει ότι υπήρχε αρνητική στάση από τις εφηµερίδες του ∆ΟΛ στις διαπραγµατεύσεις της Εθνικής µε την Alpha Bank και ότι ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε από το υπουργείο Οικονοµικών και την Εθνική Τράπεζα µια εξήγηση «γιατί µια τόσο θετική πρωτοβουλία αντιµετωπίζεται αρνητικά». Και έµαθε ότι «υπήρξε αίτηση για δανεισµό που απορρίφθηκε για καθαρά τραπεζικούς λόγους». Συνέχισε δηλαδή να συνδέει το ναυάγιο του deal µε το δάνειο του ∆ΟΛ, παρ’ ότι γνώριζε πως το deal είχε ναυαγήσει πολύ πριν από την αίτηση του ∆ΟΛ για το δάνειο.

Βεβαίως ο κ. Μπεγλίτης δεν µπόρεσε να δικαιολογήσει τη χρονική ανακολουθία ακόµη και των διασκευασµένων δηλώσεων του κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για τις αντιφάσεις που υπήρξαν στις δύο τοποθετήσεις του, καθώς και για το χρονικό χάσµα ανάµεσα στο αίτηµα δανεισµού του ∆ΟΛ και στην ανακοίνωση της αποτυχίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, απάντησε και τις δύο φορές ότι «η χρονική αλληλουχία των γεγονότων δεν έχει σηµασία, σηµασία έχει η ουσία»!

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου εκθέτει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Αν και επίσηµη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχθηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάµειξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή, γενικώς, στη λειτουργία της, η αρχική διατύπωση του εν λόγω σεναρίου στις 27 ∆εκεµβρίου δεν αφήνει περιθώρια αµφισβήτησης. Στην ίδια ανακοίνωση η Τράπεζα σηµειώνει ότι «οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις λαµβάνονται από τα αρµόδια όργανα της Τράπεζας, µε συγκεκριµένες και απολύτως διαφανείς εγκριτικές διαδικασίες και µε κριτήρια αυστηρά τραπεζικά, ασφαλώς ούτε πολιτικά ούτε “πελατειακά”».

Η δήλωση του προέδρου του ∆ΟΛ

Η δήλωση του προέδρου του ∆ηµοσιογραφικού Οργανισµού Λαµπράκη κ. Σταύρου Π. Ψυχάρη «Είναι αληθές ότι ο ∆ΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε “όχι” επισήµως. Ανεπισήµως µας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίµου.

Είναι προφανές ότι παρεµβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφηµερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυµίες των κυβερνώντων µαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι µαζί µε την εξουσία χάνεται και η µνήµη, ακόµη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαµε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίµου και γιατί ζητήθηκε να πάµε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ