Με επανειλημμένες, αυστηρές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, κ. Λ. Παπαδήμου αποτράπηκαν κάθε είδους παρεκτροπές από τα θέμα της ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο εν τέλει ενέκρινε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ όλων των άλλων περιλαμβάνει την νέα εκδοχή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαντική ήταν η διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος των χερσαίων μεταφορών το οποίο στα κεντρικά του σημεία εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ υπάρχει συμφωνία των κομμάτων ώστε να διευθετηθούν άμεσα και οι εναπομείνασες λεπτομέρειες.

Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

Η εισηγητική έκθεση

Όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει πλέον μεταβατική περίοδος «ανοίγματος» του επαγγέλματος, η διάταξη θα κατατεθεί την Τρίτη στην Βουλή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του «επείγοντος» ή του «κατεπείγοντος».

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο τρόπος έγκρισης της διάταξης αυτής ήταν παραδειγματική για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι ο «πυρήνας της διάταξης» για τις χερσαίες μεταφορές στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η σύντμηση του μεταβατικού χρόνου ανοίγματος του επαγγέλματος.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά για το χρονοδιάγραμμα του PSI, ενώ επισημάνθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί την βάση για τον καθορισμό του χρόνου των εκλογών.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η όλη διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την δημιουργία μνημονίου για το PSI όπου θα αναφέρονται ποιοι όροι πρέπει να εκπληρωθούν. Στη συνέχεια θα δοθούν μια σειρά από ποσά για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τους παλαιούς ομολογιούχους.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της νέας δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη προσφορά των νέων ομολόγων. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την σύνταξη δύο κειμένων του Μνημονίου εκ των οποίων το ένα θα είναι για την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το άλλο για το ΔΝΤ.

Το έτερο σκέλος αυτής της φάσης θα είναι η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης η οποία θα κυρωθεί από την Βουλή και στη συνέχεια θα εκταμιευθεί η δόση που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν.

Η όλη διαδικασία του PSI ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου.

Παρεμβάσεις υπουργών

Μία εμπλοκή εμφανίστηκε όταν ο κ. Στ. Δήμας παρατήρησε έπειτα από την παρουσίαση του νόμου για την αδειοδότηση των φορτηγών από τον κ. Μ. Βορίδη, ότι «δεν είναι ακριβώς αυτό που είχαμε συζητήσει, πρέπει να το ξαναδούμε». Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος, ο οποίος τόνισε: «δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς αυτή η δουλειά, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Στα μεγάλα νομοσχέδια ασφαλώς θα υπάρχει διαβούλευση, όχι όμως και να κολλάμε σε επί μέρους άρθρα ενός νομοσχεδίου».

Η δεύτερη παρέμβαση του Πρωθυπουργού ακολούθησε μία αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος αφενός τόνισε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι θέλουν να υπάρχει σαφής προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών και αφετέρου ότι είναι υποχρέωση όλων να απουσιάζει κάθε διαδικασία που υπονομεύει το κύρος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Οι αναφορές ερμηνεύτηκαν ως υπαινιγμοί για τα εσωκομματικά ζητήματα του ΠαΣοΚ και ο κ. Παπαδήμος παρενέβη εκ νέου, λέγοντας: «θα παρακαλούσα τους υπουργούς να περιορίζονται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης».
Αίσθηση προξένησε, λόγω της αναλυτικής παρουσίασης και της περιγραφής των χρονοδιαγραμμάτων, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μίλησε για μία διαδικασία δίμηνης διάρκειας, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Μαρτίου.

Σε διαφορετικό επίπεδο, δεν έλειψαν οι μικρότερης κλίμακας αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όπως αυτή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σωκ. Ξυνίδη και του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου για το θέμα των εξαιρέσεων που αφορούν την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών.

«Πράσινο φως» στις διατάξεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών, και ως εκ τούτου περιελήφθησαν στο κατεπείγον οριζόντιο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης «η εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ουσιαστική εκπλήρωση της αποστολής της σύγχρονης και ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστώντας την παράγοντα δυναμικής υπέρβασης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης».

Επισημαίνει δε ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της εξυγίανσης των ΟΤΑ έχει ως στόχο την ουσιαστική και ευέλικτη στήριξή τους με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αξιόπιστα το χρέος τους, χωρίς να αναστέλλουν κρίσιμες προς τους πολίτες λειτουργίες τους, ενώ ταυτόχρονα το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων και των περιφερειών «να είναι συμμορφούμενο σε δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:

-Δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δήμων και περιφερειών.

-Αποσύνδεση του επιτοκίου των δανείων από αυτό των κρατικών ομολόγων και αντικατάστασή του με το ισχύον επιτόκιο δανεισμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

-Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2012 για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

-Η δυνατότητα πληρωμής για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχρεωτικών δαπανών, δαπανών για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, για την προμήθεια υλικών και τροφίμων για δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, δαπανών που προκύπτουν από την εκτέλεση των διετών προγραμμάτων δράσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δαπανών που απορρέουν από συμβάσεις ανάθεσης εκτέλεσης έργων κ.ά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος κατά την εισαγωγή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης τοποθετήθηκε στην ανάγκη της λήψης των έκτακτων μέτρων, επανέλαβε την προσδοκία του να εξέλθει η χώρα από την κρίση κατά το τρέχον έτος και τόνισε την ανάγκη να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Είναι το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2012 και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, και κυρίως να ευχηθώ καλή χρονιά για την πατρίδα μας, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να εργαστούμε πολύ σκληρά και αποτελεσματικά ώστε να καταστήσουμε το 2012 έτος εξόδου της χώρας μας από αυτήν τη δεινή οικονομική κρίση, τη χειρότερη ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.

»Το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Με την αρχή του 2012 μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

»Όπως ξέρετε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Εάν οι διαβουλεύσεις αυτές ολοκληρωθούν επιτυχώς, ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας. Από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

»Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν. Όπως ξέρετε, στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Επομένως από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μια είναι προϋπόθεση της άλλης.

»Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν.

»Θέλω να υπογραμμίσω ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας, δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού. Αφορούν επίσης και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

»Είχα την ευκαιρία χθες να τονίσω στους κοινωνικούς εταίρους ότι εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θα μπορέσουμε, επίσης να συνυπάρξουμε με τους εταίρους μας κατά τρόπο αποτελεσματικό, βιώσιμο και επωφελή. Και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές.

»Πρέπει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει.

»Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος.

»Ακούω από διάφορες πλευρές για «κόκκινες γραμμές». Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».