Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, ο φόβος αλλά και η οργή που έφεραν η οικονοµική κρίση και οι χειρισµοί για την αντιµετώπισή της επιδρούν καθοριστικά στην ελληνική κοινωνία, µεταβάλλουν ιδέες και συµπεριφορές και κυρίως προκαλούν αποστροφή των πολιτών προς το υπάρχον πολιτικό σύστηµα και τα πολιτικά κόµµατα. Οπως προκύπτει από τη µεγάλη πρωτοχρονιάτικη έρευνα της Kάπα Research για «Το Βήµα της Κυριακής», στο κλείσιµο του 2011 και στην αυγή του 2012 αυτό που κυρίως επιζητούν οι έλληνες πολίτες είναι η πολιτική ηγεσία να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παραµονή της χώρας στο ευρώ αδιαφορώντας για τις εσωκοµµατικές εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήµος συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώµες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας η πλειοψηφία των πολιτών θα ήθελε αυτόν ως πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό της αποστροφής των πολιτών προς τα πολιτικά κόµµατα και της κόπωσης που υπάρχει από την ως τώρα λειτουργία τους είναι και το γεγονός ότι, ενώ βρισκόµαστε λίγους µόνο µήνες πριν από τις εκλογές, σχεδόν ένας στους δύο δεν έχει αποφασίσει ακόµη ποιο κόµµα θα ψηφίσει. Το 50,1% δηλώνει ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και το 47,9% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει.

Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο ακόµη και από τις εκλογές τους πολίτες, σε ποσοστό 77,2%, είναι να σωθεί η χώρα και να ολοκληρωθούν οι διαπραγµατεύσεις για τη νέα δανειακή σύµβαση, να κάνει δηλαδή η κυβέρνηση ό,τι είναι απαραίτητο για την παραµονή της χώρας µας στο ευρώ. Μόλις ένα ποσοστό 16% επιθυµεί την επιστροφή στη δραχµή.

Στην ερώτηση αν πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές τον Απρίλιο, οπότε εκτιµάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγµατεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), το 56% των πολιτών απαντά «ναι», ενώ µόλις το 37,7% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας αλλά τα κόµµατα να στηρίξουν την κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήµου. Οχι µόνο να τη στηρίξουν αλλά και να συντονιστούν και να γίνει η πιο σκληρή διαπραγµάτευση µε την τρόικα, όπως επιθυµεί η πλειοψηφία των πολιτών (56,9%). Αντιθέτως, το 34,4% επιθυµεί η διαπραγµάτευση µε την τρόικα να γίνει από την επόµενη κυβέρνηση που θα έχει και νωπή εντολή.

Σε περίπτωση όµως που από το αποτέλεσµα των εκλογών δεν προκύψει αυτοδύναµη κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση συνεργασίας, η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 40,1% επιθυµεί για πρωθυπουργό τον κ. Λουκά Παπαδήµο, το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόµµατος και το 24,5% δεν απάντησε ή δεν γνωρίζει ακόµη. Στην πρόθεση ψήφου η Ν∆ αυξάνει τη διαφορά της έναντι του ΠΑΣΟΚ και προηγείται µε 10,8%, χωρίς όµως να εξασφαλίζει την αυτοδυναµία. Συγκεκριµένα από όσους έχουν αποφασίσει ότι θα ψηφίσουν στις επερχόµενες εκλογές (δηλαδή, το 50,1% του δείγµατος) το 25,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ν∆, το 14,9% ΠΑΣΟΚ, το 10,5% ΚΚΕ, το 6,7% ΣΥΡΙΖΑ, το 5,6% ΛΑΟΣ, το 5,2% Δηµοκρατική Αριστερά, το 3,1% Οικολόγους Πράσινους, το 2,8% Δηµοκρατική Συµµαχία, το 1,3% Αρµα Πολιτών, το 5,5% άλλο κόµµα, το λευκό και το άκυρο κυµαίνεται στο 8,3%, ενώ το 10,4% δεν απάντησε. Από την πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι τα κόµµατα της Αριστεράς (περιλαµβανοµένων και των Οικολόγων Πρασίνων) συγκεντρώνουν όλα µαζί ποσοστό 25,5%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων είχε ψηφίσει ΠαΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Συγκεκριµένα το 51,8% ψήφισε ΠΑΣΟΚ, το 30,3% ψήφισε ΝΔ, το 5,7% ΚΚΕ, το 6,1% ΛΑΟΣ, το 4,2% ΣΥΡΙΖΑ και το 1,9% άλλο κόµµα. Στην παράσταση νίκης προηγείται συντριπτικά η ΝΔ µε 66,7% έναντι 9,6% του ΠΑΣΟΚ και 23,7% που δεν απάντησε.

Μέσα σε αυτό το κλίµα της πολιτικής αβεβαιότητας, µε τα χαµηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα πολιτικά κόµµατα, µε τις ιδέες και τις συµπεριφορές να µεταβάλλονται, µε τη νέα δανειακή σύµβαση να βρίσκεται υπό διαπραγµάτευση από όλα τα πρόσωπα της δηµόσιας και πολιτικής ζωής της χώρας, ένας µη πολιτικός, ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήµος, συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές ψήφους και ακολουθούν οι κκ. Φ. Κουβέλης, Αντ. Σαµαράς, Αλ. Τσίπρας, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και, τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συγκεντρώνει µόλις το 18,8% των θετικών ή µάλλον θετικών ψήφων και το 80,9% των αρνητικών ή µάλλον αρνητικών.

Στο θέµα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ από τη βάση η πλειοψηφία των πολιτών παραµένει αδιάφορη, αφού ένα µεγάλο ποσοστό 77,1% δηλώνει ότι µάλλον και σίγουρα δεν θα πάει να ψηφίσει και µόλις το 20% θα ψηφίσει. Στην πρόθεση ψήφου για όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκοµµατικές εκλογές προηγείται ο κ. Ευ. Βενιζέλος µε 29,8% έναντι του κ. Α. Λοβέρδου µε 27,4% και ακολουθεί ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης µε 9,5%. Στους ψηφοφόρους του ΠαΣΟΚ η εικόνα αντιστρέφεται, µε τον κ. Λοβέρδο να προηγείται µε 21,3% έναντι του κ. Βενιζέλου µε 20,6% και ακολουθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης µε 10,3%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΤΗΣΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία εταιρείας: ΚΑΠΑ RESEARCH ΑΕ
Επωνυμία / Ονομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής»
Σκοπός δημοσκόπησης:
Ερευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ
Μέγεθος δείγματος / Γεωγραφική κάλυψη: 1.004 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας
Χρονικό διάστημα συλλογής
στοιχείων: 28 και 29 Δεκεμβρίου 2011
Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009
Μέθοδος συλλογής στοιχείων:
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συ νεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου
Τυπικό στατιστικό σφάλμα:
Μέγιστο σφάλμα 3,09% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%
Η Κάπα Research:
Είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης