Η δραµατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονοµία και συνακόλουθα τα ταµεία του κράτους, εν µέσω των πρωτοφανούς σκληρό τητας µέτρων λιτότητας που θα µας ακολουθήσουν και το 2012, αποκαλύπτεται στους διαλόγους κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι παραµονές των γιορτών σε µια απολογιστική της περασµένης χρονιάς σύσκεψη είπαν µεταξύ τους τα πράγµατα µε το όνοµά τους.

Το έλλειµµα του 2011 λόγω της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, της κατάρρευσης των εσόδων των Ταµείων και της αγοράς κινείται µεταξύ 10% και 11% του ΑΕΠ. Και αν αυτή η πραγµατικότητα δεν ανατραπεί µέσα στον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο µε την τόνωση µε κάθε τρόπο των εσόδων, ακόµη και την «κατάργηση» δαπανών, τότε, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών κ. Φ. Σαχινίδης στους συναδέλφους του, «θα πάµε όλοι µαζί για τσίπουρα»…

Στη φιλική περισσότερο αυτή συνάντηση των υπουργών του οικονοµικού επιτελείου στο γραφείο του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου διανεµήθηκε και το έγγραφο µε τις «παραγγελίες» της τρόικας εν όψει της διαπραγµάτευσης για το νέο µνηµόνιο που ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός επί των Οικονοµικών ξεκαθάρισε ότι «δεν µπορούµε να πάρουµε νέα µέτρα. Θα οδηγηθούµε σε κυβερνητική κατάρρευση».

Οι διάλογοι πριν από τις ευχές

Ευ. Βενιζέλος: «Το µεγάλο ζήτηµα είναι οι δυσκολίες στα ασφαλιστικά ταµεία και στον κοινωνικό προϋπολογισµό».

Γ. Κουτρουµάνης: «Κάτι πρέπει να κάνουµε, έχουµε απώλειες και στα έσοδα, πέφτουν έξω και οι δαπάνες. Το πιο µεγάλο πρόβληµα είναι οι απώλειες εσόδων στο ΙΚΑ».

Φ. Σαχινίδης: «Ετσι όπως πάµε το έλλειµµα του 2011 θα κλείσει µεταξύ 10% και 11%. Αν πέσουµε τόσο έξω, µιάµιση µονάδα από τον στόχο, θα έχουµε πρόβληµα».

Ευ. Βενιζέλος: «Με έλλειµµα 11% θα φθάσουµε σε αδιέξοδο γιατί θα ζητήσουν πρόσθετα µέτρα. Είναι SOS να κλείσει το έλλειµµα κάτω από 10%».

Φ. Σαχινίδης: «Αν κλείσει η χρονιά µε έλλειµµα 9,5%, θα είµαι θεός! Αν είναι 9,7%-9,8%, θα το καλιµπράρουµε…» .

Ευ. Βενιζέλος: «Ολα έγκεινται στις δαπάνες διότι τα έσοδα ούτε διατάσσονται ούτε επιτάσσονται».

Φ. Σαχινίδης: «Πρέπει να προχωρήσουµε σε ακύρωση δαπανών του 2011 ή να κάνουµε µπαϊπάς όπου µπορούµε για να κλείσει ο προϋπολογισµός» .

Ευ. Βενιζέλος: «Αν το έλλειµµα υπερβεί το 10%, δεν µπορούµε να πάρουµε µέτρα. Οδηγούµαστε σε κυβερνητική κατάρρευση διότι θα διακοπεί η διαπραγµάτευση µε την τρόικα, η οποία δεν θα έρθει εφόσον δεν ληφθούν τα µέτρα για το υπερβάλλον έλλειµµα».

Γ. Κουτρουµάνης: «Εµείς υπολογίζαµε πλεόνασµα 678 εκατ. ευρώ από τα Ταµεία αλλά τώρα είµαστε στο µηδέν».

Στη συνάντηση παρίστατο και ο γενικός γραµµατέας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής κ. Ηλίας Πεντάζος, από τον οποίο – αν και είχε υποβάλει την παραίτησή του – ζητήθηκε να παραµείνει και σε αυτόν τον νέο γύρο των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα και ο οποίος µάλιστα είχε εικόνα από πρώτο χέρι στις συναντήσεις που είχε µε τους εκπροσώπους των ΕΕ, ΕΚΤ και ∆ΝΤ πριν από τα Χριστούγεννα.

Η. Πεντάζος: «Θα έχουµε σκληρή διαπραγµάτευση τον Ιανουάριο. Τώρα οι τροϊκανοί έδειχναν χαλαροί, συναισθηµατικοί, ακόµη και φιλικοί µπορούµε να πούµε µαζί µας» .

Στο σηµείο αυτό επισηµάνθηκε ότι πρέπει να προσέξουν όλοι γιατί πολλά σηµάδια δείχνουν πως «το ∆ΝΤ είναι έτοιµο να µας πει «αντίο». Υπάρχουν κι άλλα προβλήµατα. Η Βραζιλία θέτει θέµα προνοµιακής µεταχείρισης προς την Ελλάδα, αλλά έθεσαν το ίδιο θέµα – δεν γνωρίζω για ποιους λόγους – και οι Ρώσοι» Φ. Σαχινίδης: «∆ηλαδή, όλες οι ελπίδες είναι στον Παντελή Οικονόµου για να εισπράξει τα έσοδα. Αν δεν πετύχουµε, τότε πάµε όλοι µαζί για τσίπουρα στη Θεσσαλία».

Η ομολογία στη Βουλή

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε µε την οµολογία του κ. Σαχινίδη στη Βουλή, όπου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. ∆ηµήτρη Παπαδηµού λη είπε: «Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγµή να σας απαντήσω µε ακρίβεια για το πού θα διαµορφωθεί τελικά το έλλειµµα της γενικής κυβέρνησης το 2011». Οπως εξήγησε: «Η αλήθεια είναι ότι, ναι, αυτή τη στιγµή υπάρχει ύφεση, η οποία έχει επηρεάσει τόσο τα ασφαλιστικά όσο και τα φορολογικά έσοδα.

Είναι γεγονός επίσης ότι έχουµε αύξηση της ανεργίας, πέρα από αυτή που είχε αρχικά εκτιµηθεί».

∆ιαφορετική άποψη φαίνεται να έχει η τρόικα, η οποία – παρά τις δικές της ευθύνες στις µακροοικονοµικές προβλέψεις και τις προγνώσεις για την αποτελεσµατικότητα των µέτρων – τώρα πλέον στρέφει την προσοχή της στις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, δηλαδή, πέρα από τις συντάξεις, στα επιδόµατα ανεργίας, στις ενισχύσεις για τα παιδιά και στις οικογενειακές παροχές και γενικότερα στις δαπάνες του ΟΑΕ∆, των Οργανισµών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Λιτότητα στις κοινωνικές δαπάνες

Αν και στο έγγραφο µε τα στοιχεία που ζήτησε να ετοιµαστούν εν όψει του νέου ελέγχου δεν αναφέρεται σε µέτρα, θεωρείται βέβαιον ότι τα νέα µέτρα λιτότητας που θα απαιτηθούν για την προσαρµογή ως το 2015 – προαπαιτούµενο της υπογραφής της νέας σύµβασης – θα στραφούν στο πεδίο των κοινωνικών δαπανών, δεδοµένου ότι και τα έσοδα των Ταµείων µειώνονται λόγω της ύφεσης και της ανεργίας.

Επίσης για πρώτη φορά η τρόικα ζητεί εξονυχιστικό έλεγχο στις δαπάνες των υπουργείων Αµυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ασκώντας µάλιστα κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν τοποθέτησε ελεγκτές των οικονοµικών, όπως έκανε στα άλλα υπουργεία.

ΤΟΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Η λίστα µε τις απαιτήσεις της τρόικας

Το έγγραφο της τρόικας που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι αποκαλυπτικό για τη στόχευση του ελέγχου του Ιανουαρίου, τα πεδία όπου μπορούν να εφαρμοστούν νέα μέτρα, αλλά κυρίως για το ύφος των ερωτημάτων που δείχνει και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των δανειστών και των κυβερνητικών στελεχών.

1. ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ 2011-2015

*Λεπτομερή στοιχεία σε ταμειακή βάση για τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

*Λεπτομερή στοιχεία για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

*Προβλέψεις για τις εισροές κοινοτικών πόρων μετά την αναθεώρηση των κανόνων χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.

*Λεπτομερή στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων) σε μηνιαία βάση για το 2011 και ετήσια βάση ως το 2015.

*Για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ ανάλυση των στοιχείων δαπανών στα διάφορα κοινωνικά προγράμματα, κατηγορίες δαπανών και παροχές ασθενείας (επιδόματα και παιδιά).

*Για τον ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ ανάλυση των δαπανών για όλα τα προγράμματα ενίσχυσης (επιδόματα ανεργίας, προνόμια στρατιωτικών, οικογενειακές ενισχύσεις, προγράμματα εκπαίδευσης).

*Για τα νοσοκομεία ανάλυση των δαπανών ανά κατηγορία (φάρμακα, νοσήλια, χειρουργικές επεμβάσεις).

*Εσοδα στο «Πράσινο Ταμείο».

* Λογαριασμοί και περιοχές πληρωμών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων, νοσοκομείων και δήμων 2012-2015.

2. ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΡΑ

*Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και προβλέψεις για απόδοση των μέτρων 2011-2015.

*Απόδοση της αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ και των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημόσιων οργανισμών.

*Προβλέψεις για τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο ως το 2015.

*Επικαιροποίηση της προετοιμασίας και της εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού συστήματος φορολογίας.

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ

*Ποιο είναι το καθεστώς ως προς την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ελεγκτών; Ποιοι φορείς δεν διαθέτουν ακόμη επικεφαλής ελεγκτικού τμήματος και πότε θα ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους; Πού διαφέρει η διαδικασία πρόσληψης στα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη με την αντίστοιχη διαδικασία που υιοθετήθηκε σε άλλα υπουργεία και οικονομικούς φορείς; Για ποιον λόγο επελέγη διαφορετική διαδικασία;

Υπουργείο Οικονομικών: «Δεν καλιμπράρουμε το έλλειμμα»

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα του Βήματος:

«Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνεται το εξής:

Οι «διάλογοι» που δημοσιεύονται στο σημερινό Πρωτοχρονιάτικο Βήμα για τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι απολύτως ανακριβείς και ανήκουν στη σφαίρα μιας φαντασίας που τροφοδοτείται από προσλαμβάνουσες παραστάσεις παλαιότερων εποχών.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε «παράγει», ούτε «καλιμπράρει» τα τελικά στοιχεία του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Τα στοιχεία αυτά παράγονται από την ΕΛΣΤΑΤ, επικυρώνονται από τη EUROSTAT και εξετάζονται διαρκώς και με ιδιαίτερη αυστηρότητα από την τρόικα. Τον εξωραϊσμό των δημοσιονομικών στοιχείων μέχρι το 2009 τον πληρώνει πανάκριβα με σκληρές θυσίες ο ελληνικός λαός, με τον πόνο του οποίου δεν μπορεί να παίζει κανείς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ