Κρίσιμο χαρακτήρα είχε η προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ζήτησε «να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα», ακόμη και σήμερα, αφού συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων, όπως επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Μάλιστα ο κ. Λ. Παπαδήμος έθεσε, και με αυτή την αφορμή, στην ηγεσία της Δικαιοσύνης το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας με συνέπεια την εμφάνιση ακόμη και κρουσμάτων αρνησιδικίας

Το μεσημέρι της Πέμππτης και μετά τη σύσκεψη οι παραιτηθέντες οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, μετέβησαν στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, ενώ ο αντεισαγγελέας ΑΠ κ. Φ. Μακρής, που ανέλαβε να ερευνήσει τις καταγγελίες των δύο εισαγγελέων τους έχει ήδη αποστείλει έγγραφο με το οποίο τους καλεί να αναλύσουν τους λόγους της παραίτησής τους, παρέχοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις καταγγελίες τους.

Ατζέντα συνάντησης – τι έχει προηγηθεί

Η ατζέντα της συνάντησης αν δεν ανατρέπεται σίγουρα εμπλουτίζεται καθώς κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και των Ανώτατων Δικαστικών θα αποτελέσει η χθεσινή, αιφνιδιαστική παραίτηση των δύο οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη οι οποίοι αποχώρησαν καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους αλλά και παρεμβάσεις εκφραστών οργανωμένων συμφερόντων του οικονομικού εγκλήματος.

Αφορμή για την παραίτησή τους ήταν σχέδιο νόμου που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Εισαγγελία με το οποίο καταργείται ουσιαστικά το σημερινό Τμήμα και η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος ανατίθεται σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η επιστολή προωθήθηκε μέσου του προϊσταμένους τους αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε.

Η σημερινή ατζέντα της συνάντησης αν δεν είχε υπάρξει η ανατροπή από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων θα αφορούσε στην ταχύτερη και αποδοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί λίγες ημέρες λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νέου πολυνομοσχεδίου, με το οποίο λαμβάνονται δεκάδες μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό μετέχουν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου , οι κκ. Π. Πικραμμένος του Συμβουλίου Επικρατείας, Ι. Καραβοκύρης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο εισαγγελέας του Α.Π. κ. Ιωάννης Τέντες.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο υπουργός Επικρατείας και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος, η κυρία Ελένη Διακομανώλη – Ανδρειωτέλλη (Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων) και ο κ. Διονύσης Λασκαράτος (Γενικός Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Οι υποθέσεις που χειρίζονταν οι παραιτηθέντες εισαγγελείς

Στα χέρια των δύο εισαγγελέων βρίσκονταν δεκάδες σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων:

– των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

– των ύποπτων δανειοδοτήσεων από τράπεζες των δύο κομμάτων εξουσίας, ΝΔ και ΠαΣοΚ

– του σκανδάλου των υποβρυχίων

– τις καταγγελίες για καθυστερήσεις στην επιβολή προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων

– τις καταγγελίες για λάδωμα εφοριακών

– του φακέλου των CDS και των υπεράκτιων εταιρειών που κρύβονταν πίσω από αυτά

– τις καταγγελίες για μαγείρεμα του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα την επιβολή μέτρων λιτότητας μέσω του μνημονίου.

– η υπόθεση Λαυρεντιάδη