Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας (αλλά και υπουργού Εξωτερικών) Μεσούτ Γιλμάζ ότι μέρος από τα μυστικά κονδύλια της γειτονικής χώρας είχαν διατεθεί, μεταξύ άλλων, και για πυρκαϊές στα ελληνικά δάση. Οι δηλώσεις Γιλμάζ έγιναν στην (αριστερών τάσεων) εφημερίδα «Birgun» με τον άλλοτε ισχυρό πολιτικό άνδρα της τουρκικής πολιτικής σκηνής να λέει ότι τα μυστικά κονδύλια την περίοδο της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ προορίζονταν για δολοφονίες Κούρδων και για εμπρησμούς σε ελληνικά δάση.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας» ήταν το πρώτο σχόλιο από ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρα.

Κατά τον κ. Γιλμάζ, «όλοι οι πρωθυπουργοί, στο τέλος της θητείας τους, ενημερώνουν τον νέο πρωθυπουργό σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά, και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Έτσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κυρία Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την περίοδό της. Μάλιστα είχε πει πως “Αν το συνεχίσετε θα διαλύσω τον συνασπισμό”. Και εγώ είπα “ας τελειώσει”. Αυτό ήταν το τέλος».

Σύμφωνα επίσης με το επίμαχο δημοσίευμα, χρήματα από τα μυστικά κονδύλια είχαν διατεθεί μεταξύ άλλων για την απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και για φωτιές σε ελληνικά δάση. Η φημολογία πάντως για δολιοφθορές από τούρκους πράκτορες στην Ελλάδα, με χρήση μεθόδων όπως οι εμπρησμοί ελληνικών δασών, δεν είναι καινούρια.

Ο τούρκος δημοσιογράφος Εμίλ Τσολασάν είχε γράψει άλλωστε σε βιβλίο του ότι ένας πράκτορας της ΜΙΤ του είχε αποκαλύψει ότι είχε μεταβεί σε «γειτονική χώρα» και είχε τοποθετήσει βόμβες σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Την ίδια εποχή, όπως λέει, ξέσπασαν μεγάλες πυρκαϊές στην Ελλάδα. Κατά τον τούρκο πράκτορα, επρόκειτο για αντίποινα εναντίον της Ελλάδος. Λίγο αργότερα, με άρθρο του στη «Χουριέτ», ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει και την ταυτότητα του πράκτορα.

Για «βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» μετά τις αποκαλύψεις Γιλμάζ έκανε λόγο η ΝΔ διά του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής κ. Π. Παναγιωτόπουλου. «Η κυβέρνηση Ερντογάν οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα» τονίζει και ζητεί «κατηγορηματική δημόσια δέσμευση» ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν σταματήσει. Το θέμα θα πρέπει επίσης «να απασχολήσει και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία».

«Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων – εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών» σημειώνει σε επιθετική ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στις αρχές ασφαλείας ως ισχυρές ενδείξεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι ως αποδείξεις. Οι πηγές σε αρκετές περιπτώσεις ήσαν σοβαρές, αλλά δεν ήσαν αρκετά τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν μια απόδειξη» δήλωσε στον «Βήμα 99,5» ο Γιάννης Κοραντής, βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ.

«Έχω την αίσθηση, τουλάχιστον απ’ όσα έχω πληροφορηθεί, ότι οι τότε κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά έναντι της Τουρκίας αυτές τις πληροφορίες» πρόσθεσε.

«Η ΕΥΠ είχε μαζέψει όσα στοιχεία της είχαν περιέλθει. Είχε επιχειρήσει να τα διασταυρώσει, δεν μπορούσε να φτάσει σε σημείο να έχει απόδειξη τέτοια τρανταχτή, αλλά – επαναλαμβάνω – ισχυρές ενδείξεις» συνέχισε ο κ. Κοραντής, εκφράζοντας και την έκπληξη που του προκάλεσε ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Γιλμάζ για να προχωρήσει στις αποκαλύψεις αυτές. Ο κ. Κοραντής απέδωσε τις δηλώσεις Γιλμάζ σε «μία προσπάθεια επανόδου του στην ενεργό πολιτική δράση».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση τις «δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου». Και ζητεί από την κυβέρνηση να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα, καθώς και να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.


Αλλαγή στάσης του Γιλμάζ, την Τρίτη

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Γιλμάζ κάνει λόγο για παρερμηνεία όσων είπε, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν στις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη δεκαετία του ’90 στα παράλια του Αιγαίου στην Τουρκία και τις πληροφορίες περί ελληνικής ανάμειξης σε αυτές.

«Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϊσεβέρ (ο δημοσιογράφος της Birgun που δημοσίευσε τις επίμαχες δηλώσεις) απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετία του ’90 στα παράλια μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης».

Ο Μεσούτ Γιλμάζ επανήλθε στο ίδιο θέμα και κατά την αναχώρησή του μαζί με τη σύζυγό του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για το Λος Αντζελες.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για παρεξήγηση, τονίζοντας ότι έκανε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στο πρακτορείο Anadolu.

«Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία» είπε.

«Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90 σχετίζονται με την ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές εάν δεν επιβεβαιωθούν και αποδειχτούν» ανέφερε, καταλήγοντας ότι «η υπόθεση διαστρεβλώθηκε πλήρως για να προκαλέσει αίσθηση».