Την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό µέτωπο για να αντιµετωπιστεί η κρίση προτάσσει ο τοµεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης. Ο βουλευτής Β’ Αθηνών τονίζει ότι ο εµφύλιος πετροπόλεµος δεν είναι νοµοτέλεια και θεωρεί ότι αυτή την ώρα προέχον είναι να βγει η Ελλάδα από τη δίνη του κυκλώνα, ενώ χαρακτηρίζει βαλβίδα εκτόνωσης τις εκλογές. Ουσιαστικά υποστηρίζει ότι υπάρχει εσωτερικός εχθρός και λέει ότι η Αριστερά ζητεί να γίνουν περισσότερα λάθη. Θεωρεί τον λαϊκισµό τον µεγαλύτερο εχθρό της Ελλάδας και λέει ότι οι µαγικές λύσεις και τα µεγάλα λόγια δεν ωφελούν. Επίσης υπογραµµίζει ότι η ΝΔ οφείλει να προχωρήσει µε γνώµονα την αλήθεια και µε καθαρούς λογαριασµούς.

Με τις σημερινές ηγεσίες στο τιμόνι της ΕΕ είστε αισιόδοξος; Δεν υπάρχει κρίση ηγεσίας σε μια ΕΕ που κυριαρχείται από την Κεντροδεξιά;

«Δεν είναι τόσο ιδεολογικής φύσεως το ευρωπαϊκό πρόβληµα όσο ζήτηµα διχασµού µεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών. Η Αυστρία, π.χ., που έχει σοσιαλδηµοκράτη καγκελάριο, έχει παραπλήσιες θέσεις µε τη Γερµανία ή µε τη Φινλανδία. Πάνω απ’ όλα όµως υπάρχει πράγµατι πρόβληµα ηγεσίας καθώς η Ευρώπη εδώ και τρία χρόνια κινείται αµήχανα και δεν κατορθώνει να τιθασεύσει την κρίση χρέους. Εχει πάρει πρωτοβουλίες αλλά αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Αυτό το έλλειµµα πρωτοβουλιών της ΕΕ το πληρώνουµε και εµείς».

Εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες, δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός; Γιατί από τη μια υπήρχε το «λεφτά υπάρχουν» και από την άλλη η ατολμία της ΝΔ.

«Συµφωνώ. Η Ελλάδα βρέθηκε µεταξύ δύο πυρών: από τη µία οι Βρυξέλλες και από την άλλη το εσωτερικό. Εκτός από τα λάθη µάλιστα των δύο κοµµάτων εξουσίας, η Αριστερά από δίπλα ζητούσε και ζητεί να γίνουν περισσότερα λάθη. Η χώρα έχει επιχειρήσει να αντιµετωπίσει τα προβλήµατά της µε συνταγές που προξενούν λιγότερο πόνο σήµερα και πολύ περισσότερο πόνο αργότερα. Ο λαϊκισµός είναι ο µεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας. Αν δεν ξεριζωθεί ο λαϊκισµός, θα το πληρώσει πανάκριβα η χώρα».

Στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα υπάρχει σωτηρία; Από τι κινδυνεύουμε;

«Το φαινόµενο της χιονοστιβάδας είναι αυτό που δυνητικά θα επηρέαζε αρνητικά τις προοπτικές µας. Με την εξής σειρά: χρέος, αυστηρή λιτότητα, υπερφορολόγηση, καθυστέρηση στις διαρθρωτικές αλλαγές, ύφεση και ανεργία. Και µετά νέος φαύλος κύκλος έντονων πιέσεων στην πολιτική, στην αγορά και στην κοινωνία µε άδηλη κατάληξη. Γι’ αυτό είναι εθνική ανάγκη η πολιτική να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Φοβάστε επιστροφή στη δραχμή και σε ποια περίπτωση;

«Καµία µάχη δεν είναι χαµένη προτού δοθεί. Αλίµονο αν δεχθούµε πως η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Είµαστε σε οικονοµικό πόλεµο και δεν πρέπει να ξεχνάµε πως “εις οιωνός άριστος, αµύνεσθαι περί πάτρης”. Οι µαγικές συνταγές και τα µεγάλα λόγια δεν ωφελούν. Χρειάζεται να εκπλήξουµε θετικά µε σύστηµα, ταχύτητα και αποτελεσµατικότητα. Να κάνουµε το 2012 περισσότερα, σε διαρθρωτικές αλλαγές και µεταρρυθµίσεις, απ’ όσα φαντάζονται οι άλλοι ότι µπορούµε να κάνουµε. Οι αγορές είναι κλίµα και πρέπει πρωτίστως να κερδίσουµε τη µάχη του ψυχολογικού κλίµατος. Μπορούµε ασφαλώς να τα καταφέρουµε».

Είστε υπέρμαχος της δημιουργίας ενός αστικού μετώπου έναντι της Αριστεράς που προβάλλει ως εναλλακτική λύση;

«Υποστηρίζω ένα εθνικό µέτωπο όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών και κοινωνικών δυνάµεων για να ανταποκριθούµε θετικά στη µεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας µας. Η διαφωνία είναι συνυφασµένη µε τη δηµοκρατία, αλλά και ο εµφύλιος πετροπόλεµος δεν είναι νοµοτέλεια. Η δηµοκρατία έχει βαλβίδες εκτόνωσης που είναι οι εκλογές. Τότε ο λαός αποδίδει τις ευθύνες και θα τις αποδώσει σύντοµα. Ωστόσο, όταν διαφωνούµε και οργιζόµαστε, µην ξεχνάµε πως το προέχον αυτή την ώρα είναι να βγει η Ελλάδα από τη δίνη του κυκλώνα».

Μιλάτε συνέχεια για εθνική πανστρατιά. Η κρίση δεν υπερβαίνει τα κόμματα; Γιατί να μην υπάρξει μια πιο ενεργή και ουσιαστική κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώσπου να βγούμε από την κρίση;

«Ηδη γίνεται µια προσπάθεια από την κυβέρνηση Παπαδήµου, µε τη στήριξη φυσικά της ΝΔ, για να ξεφύγουµε από τους κινδύνους που πήγαν να δηµιουργηθούν µετά την ιδέα για δηµοψήφισµα, να ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI, να υπογραφεί νέα δανειακή σύµβαση και στη συνέχεια να οδηγηθούµε µε ασφάλεια στις εκλογές. Αυτό είναι εθνικά χρήσιµο. Ακόµη πιο χρήσιµο εθνικά είναι, µετά την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων, να µιλήσει ο λαός. Γιατί τα πολιτικά, οικονοµικά και κοινωνικά δεδοµένα του 2009 ήταν τελείως διαφορετικά από τα σηµερινά».

Η ΝΔ με τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου έκανε την υπέρβασή της. Αρκεί αυτό για να κερδίσει το αστικό τμήμα της κοινωνίας που δυσπιστεί;

«Η Νέα Δηµοκρατία αναδεικνύεται από τις δηµοσκοπήσεις η βασική πολιτική δύναµη. Αυτό είναι ένας ακόµη λόγος να προχωρήσουµε µε γνώµονα την αλήθεια. Με καθαρούς λογαριασµούς. Το εθνικό και το κοµµατικό όφελος ταυτίζονται στη συγκεκριµένη περίπτωση. Γι’ αυτό και θεωρώ εξαιρετικά σηµαντική τη δήλωση Σαµαρά πως “λεφτά δεν υπάρχουν, όπως δεν υπήρχαν και το 2009”».

Εχουμε μπροστά μας μια νέα δανειακή σύμβαση. Θα ψηφίσει τα νέα μέτρα η ΝΔ ή φοβάστε το πολιτικό κόστος; Δέχεστε μόνο τους στόχους;

«Οι συζητήσεις µε την τρόικα γίνονται µε την παραδοχή πως ήδη ισχύει το Μεσοπρόθεσµο και πως οι παρεµβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2014 θα εξειδικευθούν ως τα µέσα του 2012. Η Νέα Δηµοκρατία θα προβάλει την άποψη πως η προσπάθεια θα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες: πάταξη της φοροδιαφυγής µε παράλληλη επιδίωξη για µείωση των φορολογικών συντελεστών, περιορισµός των δαπανών χωρίς περαιτέρω οριζόντιες περικοπές µισθών και συντάξεων και έµφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και µεταρρυθµίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας κτλ.). Ο κ. Σαµαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δέχεται τους στόχους της δηµοσιονοµικής προσαρµογής, υπογραµµίζει όµως τη βούληση για τροποποιήσεις από την επόµενη κυβέρνηση µέσα στα πλαίσια του προγράµµατος. Ζητούµενο είναι ένα λειτουργικό πρόγραµµα, όχι θυσίες χωρίς ελπίδα, όπως µέχρι σήµερα».

Αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές ή να υπάρξουν συνεργασίες;

«Μην το βλέπετε στατικά. Η εκτίµησή µου είναι ότι, όπως διαµορφώνεται η δυναµική των πραγµάτων, µε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και µε την ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος, δηµιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η Νέα Δηµοκρατία να φτάσει στην αυτοδυναµία. Και µετά την κατάκτηση αυτού του στόχου, πρέπει όλοι οι Ελληνες µαζί, η νέα κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και η κοινωνία, να γιατρέψουµε τις πληγές και να δουλέψουµε για την εθνική επανεκκίνηση. Γιατί η ανηφόρα θα είναι µεγάλη».

Σε περίπτωση καθυστέρησης του PSI πρέπει να παραταθεί και πόσο ο κυβερνητικός βίος; Αλλιώς θα άρετε την υποστήριξή σας και θα αποχωρήσετε;

«Στις 20 Μαρτίου λήγουν οµόλογα της τάξεως των 14 δισ. ευρώ. Καθώς χρήµατα δεν υπάρχουν, πρέπει προηγουµένως να έχει υπογραφεί η νέα δανειακή σύµβαση και πριν απ’ αυτό να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγµατεύσεις για το PSI. Εκ των πραγµάτων, λοιπόν, δεν υπάρχει τρόπος καθυστέρησης του PSI, που είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης Παπαδήµου, και εποµένως καθυστέρησης των εκλογών. Το πιο σηµαντικό είναι η επιτυχής έκβαση των διαπραγµατεύσεων για τα οµόλογα. Γιατί αλλιώς θα υπάρχουν σοβαρές οικονοµικές περιπλοκές».

Η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Είναι κακό να υπάρχουν τάσεις; Τι κόμμα είστε; Εχετε κρίση ιδεολογικής ταυτότητας;

«Η ΝΔ είναι το µεγάλο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόµµα της Ελλάδας. Στελεχώνεται από διαφορετικές προσωπικότητες που είναι λογικό να έχουν σε ορισµένα θέµατα διαφορετικές απόψεις, πάντα όµως στο ιδεολογικό πλαίσιο της ευρύτερης παράταξης. Το τελικό στίγµα δίνεται, όπως είναι φυσικό, από την ηγεσία του κόµµατος και η ενότητα της ΝΔ είναι δεδοµένη. Προχωρούµε συντεταγµένα και ξέρουµε πως τα ακόµη πιο δύσκολα για µας ξεκινούν την εποµένη των εκλογών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ