Τα επόμενα βήματα προς ένα επιτελικό κράτος, που θα μεταφέρει πόρους και αρμοδιότητες προς την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κυρία Φώφη Γεννηματά, μιλώντας επί της έκθεσης της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι «η επόμενη φάση για τον Καλλικράτη είναι πως θα προχωρήσουμε στο επιτελικό κράτος, η συγκρότηση του οποίου προϋποθέτει ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις με την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του συντάγματος, την οποία οφείλουμε τουλάχιστον να δρομολογήσουμε»

Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η χώρα μας παραμένει ένα «από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης και αυτό πρέπει να αλλάξει», μέσα από την μείωση του αριθμού των υπουργείων, τα οποία θα πρέπει να περιοριστούν στην «εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, στα δημόσια οικονομικά, στη δικαιοσύνη και στον εθνικό σχεδιασμό στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

«Ακόμη και τώρα και παρά τον Καλλικράτη» είπε η κυρία Γεννηματά, «υπάρχει πολυδιάσπαση ανάμεσα στις αρμοδιότητες των Υπουργείων, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των αιρετών περιφερειών και των δήμων».

«Τίποτα ουσιαστικό δεν θα μπορέσει να γίνει, αν δεν λυθεί το βασικό πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, που σχετίζεται με την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων και την έλλειψη πόρων. Ένας συνδυασμός που μας έχει οδηγήσει στην έλλειψη παραγωγικότητας»
τόνισε και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται και ένας δεύτερος Καλλικράτης που θα δώσει ένα τέλος στις παράλληλες δομές και θα βάλει τέλος στη καφκική γραφειοκρατία της ελληνικής διοίκησης».

Τέτοια παραδείγματα είναι η αποκέντρωση των υγειονομικών περιφερειών, των προνοιακών δομών, των διευθύνσεων εκπαίδευσης κτλ.

Η κυρία Γεννηματά μίλησε «για αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στο πρώτο αυτό στάδιο εφαρμογής του Καλλικράτη», με βασικότερη «ότι η μεταρρύθμιση αυτή λογω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων δεν συνοδεύτηκε από τους απαραίτητους πόρους»

Έτσι, το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα:

– Στην επίλυση θεσμικών προβλημάτων λειτουργίας των ΟΤΑ με επείγουσες τροπολογίες ή με πολυνομοσχέδιο

– Στην απλοποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ υπέρ του εξορθολογισμού της χρήσης των πόρων

– Στην αναδιοργάνωση υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη

– Στην υλοποίηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής
Επίσης, μέσα από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ έως το 2015 για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ, ενώ παράλληλα, θα προχωρήσουν και τα προγράμματα αυτεπιστασίας για την τόνωση της απασχόλησης.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η κυρία Γεννηματά έχει ζητήσει από τους δημάρχους να στείλουν τις παρατηρήσεις τους για τις δυσλειτουργίες του Καλλικράτη, ενώ έχει καλέσει τους περιφερειάρχες να συγκροτήσουν επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκ
αλεί η καταγραφόμενη επιστροφή χιλιάδων πολιτών μας στην ύπαιθρο, λόγω της οικονομικής κρίσης.