Τα σαφή μηνύματα προς υπουργούς και δελφίνους του ΠαΣοΚ, όπως διατυπώθηκαν τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Π. Καψή, διαμορφώνουν κάποια πρώτα δεδομένα για τη ροή των εξελίξεων στο εσωκομματικό παιχνίδι περί την Ιπποκράτους.

Οι επισημάνσεις του Μεγάρου Μαξίμου, κινήθηκαν σε τρεις άξονες, οι οποίοι σύμφωνα με την κυρίαρχη εντύπωση που διαμορφώνεται πλέον, προσδιορίζουν κατ’ αρχάς τους χρόνους των εξελίξεων. Ετσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

– Το διάστημα μετά τις γιορτές θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στα μέτωπα του PSI και της δανειακής σύμβασης
– Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται μια υψίστης κρισιμότητας σύνοδος κορυφής της ΕΕ και
– «Δεν υπάρχουν περιθώρια για υπουργούς μερικής απασχόλησης»

Τα τρία αυτά στοιχεία ανεξαρτήτως του πώς ερμηνεύονται, δημιουργούν ένα σαφές χρονικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο κ. Λ. Παπαδήμος ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει όχι απλώς απερίσπαστη για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αλλά και χωρίς περιφερειακές αναταράξεις.
Αναβολή του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ
Καθώς για την Τετάρτη και Πέμπτη είναι προγραμματισμένες δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Ιπποκράτους αποφάσισαν να αναβάλουν τη διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, παρουσία και των υπουργών του ΠαΣοΚ. Έτσι, η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή και των υπουργών, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, στις 3.00 μμ.
Προς Φεβρουάριο οι εξελίξεις;
Σε αυτές τις συνθήκες, η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να πετύχει. Και ασφαλώς, αν χρειαστεί ο Πρωθυπουργός να παρέμβει, θα παρέμβει», εκλήφθηκε κατ’ αρχάς ως προειδοποίηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού για την κρισιμότητα της κατάστασης.
Αυτό, σε συνδυασμό με τα κρίσιμα «ραντεβού» με την τρόικα τον Ιανουάριο, τους εκπροσώπους των δανειστών για το κούρεμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη δανειακή σύμβαση το ίδιο περίπου διάστημα, διαμορφώνουν την κυρίαρχη αντίληψη ότι τα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ δύσκολα θα ανακινηθούν νωρίτερα από αυτό το διάστημα.

Οπως άλλωστε τόνισε ο κ. Καψής: «Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες στο ΠαΣοΚ. Να περιμένουμε και να δούμε τότε».

Η αναφορά αυτή, σε συνδυασμό με το ότι «δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού» και ότι «το μόνο που είναι σαφές είναι ότι όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι 100% αφιερωμένοι στο έργο τους. Δεν υπάρχει περιθώριο υπουργών μερικής απασχόλησης», οδήγησε πολλούς σε ένα συμπέρασμα, το οποίο πιθανώς θα είναι η καθοριστική παράμετρος για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος: χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή ασφαλής ένδειξη στην κατεύθυνση επίτευξης των κυβερνητικών στόχων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει το παιχνίδι της εσωκομματικής αντιπαραθέσης και της ιδεολογικής αναζήτησης στο ΠαΣοΚ.