Οι πολιτικές ακαδημίες των γερμανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων επανεγκαθίστανται ύστερα από πενταετή απουσία στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή στο Βερολίνο ο υφυπουργός εργασίας και εντεταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ.
Πρόκειται για τα εξής έξι ιδρύματα: Κόνρατ Αντενάουερ (Χριστιανοδημοκράτες), Φρίντριχ Έμπερτ (Σοσιαλδημοκράτες), Φρίντριχ Νάουμαν (Ελεύθεροι Δημοκράτες), Χάινριχ Μπελ (Πράσινοι), Ρόζα Λούξεμπουργκ (Αριστερά) και Χανς Σάιντελ (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας). Τα δυο πρώτα σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν σύντομα δικά τους γραφεία στην Αθήνα, δεν αποκλείεται όμως να ακολουθήσουν και άλλα.
Ηδη στις αρχές Ιανουαρίου, τα ιδρύματα θα παρουσιάσουν σε σύσκεψη του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών τα προγράμματα για τις προσεχείς δραστηριότητες τους στην Ελλάδα. Η εκκίνησή τους αναμένεται για τις αρχές της άνοιξης. «Θα έχουν πλούσιο περιεχόμενο, που θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της ελληνικής επικαιρότητας» έλεγε διπλωμάτης στο Βερολίνο.
Τα ιδρύματα είναι ανεξάρτητοι από το κράτος οργανισμοί και κινούνται με πυξίδα την κομματική τους ιδεολογία. Το χριστιανοδημοκρατικό Κόνρατ Αντενάουερ, για παράδειγμα, έχει ως «μπούσουλα» την κοινωνική οικονομία της αγοράς, το σοσιαλδημοκρατικό Φρίντριχ Εμπερτ την κοινωνική δικαιοσύνη, το αριστερό Ρόζα Λούξεμπουργκ τη σοσιαλιστική αναδόμηση της κοινωνίας και πάει λέγοντας.

Η επανεγκατάσταση κρίθηκε προφανώς σκόπιμη λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, που σύμφωνα με το Βερολίνο, θα κρατήσει τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμη και θα συνοδεύεται από κοινωνικές εκρήξεις και πολιτικές ανατροπές. Για τους γερμανούς διπλωμάτες, η χώρα διέρχεται ήδη μια μεταβατική φάση με απρόβλεπτη κατάληξη. Και αυτό επιβάλλει την ενεργότερη, αλλά και κατά το δυνατόν διακριτική επιρροή των εξελίξεων – κάτι που δεν μπορούν να επιτελέσουν τα κόμματα, αλλά μόνο τα ιδεολογικά τους πρακτορεία.

Η χρηματοδότησή των ιδρυμάτων γίνεται από το κράτος ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Το 2012 θα πάρουν κονδύλια συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος θα πάει φυσικά στα δυο μεγάλα ιδρύματα: Το Κόνρατ Αντενάουερ και το Φρίντριχ Εμπερτ.

Η θητεία τους κατά το παρελθόν κρίνεται θετική. Οι εκδηλώσεις τους, ζωντανές και ενδιαφέρουσες, έδωσαν μεγάλη ώθηση στον ελληνογερμανικό διάλογο. Την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών μάλιστα, τα ιδρύματα Φρίντριχ Εμπερτ και Φρίντριχ Νάουμαν ήταν από τα σημαντικότερα κέντρα των διανοουμένων της αντίστασης.

Κάτι ανάλογα θετικό αναμένεται και για το μέλλον. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από το ελληνικό κοινό, μεγάλο μέρος του οποίου βλέπει τελευταία με κακό μάτι κάθε τι που έρχεται από τη Γερμανία.

Ο κ.Φούχτελ προτρέπει πάντως σε αποδοχή της γερμανικής προσφοράς: «Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί οπωσδήποτε στη σημερινή κατάσταση» λέει. Φράση που φωτίζει σαν προβολέας το σκοτάδι της στιγμής που ζούμε και ανοίγει την όρεξη και για άλλες απαράλλακτες ρήσεις του γερμανού υφυπουργού.