Επισημοποιείται η πολιτική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και της ανεξάρτητης βουλευτού κυρίας Σοφίας Σακοράφα, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός μετώπου δυνάμεων κατά του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας. Τα κόμματα και τα πολιτικά σχήματα που μετέχουν στην συμμαχία συμφώνησαν να υπάρξει δημοσιοποίηση της συνεργασίας με κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και της κυρίας Σακοράφα.

Όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχονται θετικά την «συγκατοίκηση» και την δράση, σε πολιτικό αλλά και σε εκλογικό επίπεδο, με τη βουλευτή, που όπως λένε, έδειξε από νωρίς, και με την επιλογή της να απομακρυνθεί από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και με τις θέσεις της ότι μπορούν να έχουν κοινή πορεία. Επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου συζητήσεων, συνεύρεσης σε πολιτικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κοινής δράσης με την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Σακοράφα, την Πέμπτη το πρωί, με θέμα «την ανάληψη πρωτοβουλιών και την κοινή δράση για την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου».
Είναι ενδεικτικό ότι, στο πλαίσιο των συζητήσεων που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες για τη συγκρότηση αντινεοφιλελεύθερου αμντιμνηνιακού μετώπου, το πρώτο «»ναι», προχωράμε στη δημοσιοποίηση συνεργασίας», που προέκυψε την Τρίτη (13.12.2011), κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις συμμαχίες, ήταν για την κυρία Σακοράφα. Μετείχαν ο κ. Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας, ο κ. Αλ. Καλύβης (Αριστερό Ρεύμα ΣΥΝ), όπως και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως ο κ. Χρ. Λάσκος εκ παραλλήλου με κορυφαία στελέχη των υπολοίπων συνιστωσών.
Ωστόσο, οι ενστάσεις που είχαν εγερθεί τόσο από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ και τον κ. Π. Λαφαζάνη, όσο και από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για άλλους Πασοκογενείς, όπως για στελέχη που μετέχουν στην Κοινωνική Αριστερά, δημιουργούν ένα πιο προσεκτικό πλαίσιο κινήσεων για την κοινοποίηση συμφωνιών και σύμπραξης με άλλες προσωπικότητες και δυνάμεις προερχόμενες από το ΠαΣοΚ. Συνεχίζονται πάντως οι επαφές και οι διεργασίες για να επιτευχθεί συνεργασία με πασοκογενείς, που με τη δράση και τις θέσεις τους συντάσσονται στη συγκρότηση ενός αντινεοφιλελεύθερου και αντιμνημονιακού μετώπου με την προοπτική ενός συνασπισμού εξουσίας.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά να απευθύνει την πρότασή του για ενότητα της Αριστεράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη (14.12.2011) ο κ. Τσίπρας, «ξέρουμε ότι άλλες ηγεσίες της Αριστεράς αντιδρούν. Η Αλέκα Παπαρήγα μας κατηγορεί ότι είμαστε δέσμιοι του ευρωπαϊσμού μας και ο Φώτης Κουβέλης ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Και οι δύο τοποθετήσεις είναι προσχηματικές. Εμείς, όμως, επιμένουμε».