Την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου ζητούν κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ, έπειτα από την παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, με άρθρο που ανήρτησε στην προσωπική ιστοσελίδα της και ο κ. Π. Ευθυμίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ζήτησαν να δοθούν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, ξεκινά νέο κύκλο επαφών με τους υπουργούς προκειμένου να προωθηθεί ταχύτερα το κυβερνητικό έργο. Στην Αθήνα βρίσκεται και η τρόικα, η οποία πραγματοποιεί τον τακτικό έλεγχο στα υπουργεία. Αυτή τη φορά, από την αξιολόγησή της δεν θα κριθεί η απόδοση των υπουργείων αλλά και η συνοχή της κυβέρνησης, καθώς στην περίπτωση που ζητηθούν νέα μέτρα δεν είναι βέβαιο ότι η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ θα συναινέσουν και το ΠαΣοΚ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Το ΠαΣοΚ, πάντως, βυθίζεται μέρα με τη μέρα στο τέλμα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επέτρεψε από τη Ν. Αφρική όπου παρευρέθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές και πήγε από νωρίς το πρωί στο γραφείο του στην Ιπποκράτους.

Τα στελέχη του κόμματος αναμένουν τον κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, και λέγεται ότι εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως έχουν ζητήσει οι κ.κ. Π. Κουκουλόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, Ν. Ανδρουλάκης και η κυρία Συλβάνα Ράπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τα όργανα και τη λειτουργία του κόμματος εκ βάθρων σε μια προσπάθεια ανανέωσης η οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα βρει στήριξη από τα κορυφαία στελέχη.

Πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει βιασύνη για τις εκλογές καθώς τα διαλυτικά φαινόμενα εξαπλώνονται και στην κυβέρνηση και το ευρωπαικό τοπίο δεν είναι σταθερό. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου μιλώντας στον Real FM, επισήμανε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει ατέλειες, όμως θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να τελειώσει η κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί οικονομικά και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.

«Να μην βάλουμε μπροστά τη λογική των κομμάτων μας αλλά της πατρίδας» παρατήρησε. Επίσης, χαρακτήρισε «ελαστική» τη συμφωνία που έκανε το ΠαΣοΚ με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η παρέμβαση της υπουργού Παιδείας. Η κυρία Διαμαντοπούλου προτείνει να αποκτήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου διαφορετικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ώστε να υλοποιήσει ένα σύνολο εξαιρετικά δύσκολων και άμεσων στόχων.

Δεύτερον να μπορεί ο Πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό και να επιλέξει τα πρόσωπα που πραγματικά χρειάζεται, χωρίς αποτύπωση κομματικών σχεδιασμών.

Τρίτον, τα κόμματα να στηρίξουν με ειλικρίνεια την κυβέρνηση και αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις γαι την έξοδο από την κρίση να τις καταθέσουν τώρα, όχι μετά από τις εκλογές. «Ο κρίσιμος χρόνος είναι τώρα και όλοι θα κριθούμε», τονίζει η κυρία Διαμαντοπούλου.

Για μια νέα εκκίνηση μιλά στο άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας. «Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή, η αίσθηση μιας νέας εκκίνησης. Που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και θα προσφέρει πραγματικές διεξόδους, και όχι επίπλαστες ρητορικού τύπου αναφορές, ενόψει των ερχόμενων εκλογών. Γιατί τότε το πρόβλημα και η απειλή θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές.
Και αυτή προϋποθέτει τρία πράγματα. Τον απολογισμό της πορείας της διετίας. Τη νέα αφήγηση για το τι εκφράζουμε και επαγγελλόμαστε. Την ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, με γέφυρες σε άλλους προοδευτικούς χώρους», επισημαίνει.

Ομως οι φυγόκεντρες τάσεις δεν συγκρατούνται εύκολα. Η βάση του ΠαΣοΚ δυσανασχετεί με τα οικονομικά μέτρα και με την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος και διαρκώς υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους μέλη του Εθνικού Συμβουλίο. Η πιο πρόσφατη και ηχηρή αποχώρηση ήταν αυτή του κ. Ν. Μπίστη, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη ασκώντας κριτική στον κ. Παπανδρέου αλλά και στα κορυφαία στελέχη.

«Οι λόγοι της συμπόρευσής μου με το ΠαΣοΚ, από το 2000, έχουν προ πολλού εκλείψει», αναφέρει ο κ. Μπίστης. Εγκαλεί τον πρώην πρωθυπουργό επειδή υπό την ηγεσία του, το Κίνημα «δειλά στην αρχή αλλά με επιταχυνόμενους ρυθμούς στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τις αρχές και τις θέσεις του». Προσθέτει, επίσης, ότι ένας ακόμα λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν ότι δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στις ψυχοφθόρες και με έντονο προσωπικό στοιχείο διαδικασίες για την επόμενη μέρα στο ΠαΣοΚ.