Εξουσιοδότηση προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, κατέθεσε η βουλευτής Αχαίας του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Κυριακοπούλου ώστε «να απευθυνθεί (η Επιτροπή) προς τις αρμόδιες ελβετικές αρχές και τράπεζες, και να λάβει κάθε σχετικό στοιχείο, προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν τηρώ σε ελβετικές τράπεζες λογαριασμό».

Η πρόσφατη δήλωση του ομογενούς βουλευτή της Ελβετίας κ. Ι. Ζησιάδη περί ύπαρξης μεγάλων καταθέσεων ελλήνων βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ σε ελβετικές τράπεζες, αν και δεν στοιχειοθετήθηκε από τον ίδιο στην σχετική επιστολή που απηύθυνε προ ημερών προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο (σε απάντηση της κλήτευσής του από την Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών για να δώσει εξηγήσεις), έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Πολλοί βουλευτές έχουν αντιδράσει έντονα ζητώντας άμεσα διευκρινίσεις, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Αργύρης ζήτησε σχετικές εξουσιοδοτήσεις από τους βουλευτές, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει και την συνδρομή ανωτάτων νομικών όσον αφορά το υφιστάμενο διεθνές θεσμικό πλαίσιο για την δυνατότητα του ανοίγματος λογαριασμών βουλευτών στην Ελβετία, εφ’ όσον αυτοί υφίστανται και εφ’ όσον το έχουν ζητήσει οι ίδιοι προηγουμένως, όπως εν προκειμένω η βουλευτής κυρία Κυριακοπούλου, αλλά και άλλοι συνάδελφοί της που έχουν υποβάλλει ήδη εξουσιοδοτήσεις.

Όπως επισημαίνει η ίδια στην εξουσιοδότηση που στέλνει στον κ. Αργύρη, «μια τέτοια απόφαση αποτελεί καθήκον όλων των βουλευτών και μελών της κυβέρνησης, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε υπόνοια φοροδιαφυγής, διαφθοράς και αδιαφάνειας». Αναφέρει, εξάλλου, ότι «η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τους αντιπροσώπους τους έχει κλονιστεί σοβαρά και δεν μπορούμε ν’ αφήνουμε περιθώρια για περαιτέρω αμφισβήτηση και διασυρμό του πολιτικού κόσμου», προσθέτοντας ότι «πρέπει πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα».