Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου και τις προβλέψεις του «νεοφιλελεύθερου προϋπολογισμού άρνησης της πραγματικότητας», όπως τον χαρακτήρισε, επιτέθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.. Αλ. Τσίπρας.

Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επιχειρείται με προβλψεις που «δεν υιοθετούνται στην Ευρώπη, αλλά σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αναρωτιέται «μήπως αυτός είναι και ο στόχος».

Ζήτησε επιπλέον η χώρα να προχωρήσει σε μορατόριουμ, όπως είχε, πληρωμής τόκων και χρεολυσίων μέχρι η οικονομία να ανάκαμψει και άμεση προσφυγή στις κάλπες «πριν ξεκινήσουν οι εκβιασμοί για την έβδομη δόση», υποστηρίζοντας πως οι εκλογές θα δώσουν διαπραγματευτική στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως επιμένει «στις συνταγές της καταστροφής», και αντιπρότεινε φορολόγηση των «εχόντων και κατεχόντων». «Καταργείστε τα χαράτσια και φορολογείστε τους εφοπλιστές, για τους οποίους υπάρχουν 57 φοροαπαλλαγές» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα του προϋπολογισμού, συνέχισε ο κ .Τσίπρας, είναι «άλλη μία εφαρμογή της συνταγής που μας οδηγεί στην κοινωνική διάλυση, την εκτόξευση της ανεργίας και το κοινωνικό κραχ». Επαναλαμβάνοντας πως ο προϋπολογισμός βρίσκεται «στον αέρα», επέκρινε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ως αναξιόπιστες.

Στρεφόμενος στα τεκταινόμενα στην καθαρά πολιτική σκηνή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τα λόγια του Μ. Χρυσοχοΐδη για την καταδίκη του μνημονίου: «Δεν υπάρχει πιο εύστοχη περιγραφή του μνημονίου από αυτά που άκουσα από τα χείλη του κ. Χρυσοχοΐδη πως οδήγησε σε αδιέξοδα και εθνική αποδιοργάνωση» είπε, σημειώνοντας πως «αναρωτιέται βέβαια κάποιος πού ήταν (ο κ. Χρυσοχοΐδης) όλον αυτό τον καιρό».

Επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο Αλ.Τσίπρας στρεφόμενος στα κυβερνητικά έδρανα έκανε λόγο για μία «πολύμορφη κυβέρνηση, με την ακροδεξιά για πρώτη φορά από το 1974 και την αντιπολίτευση, και πρέπει να υφιστάμεθα τα αλληλομαχαιρώματα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής».

«Δεν θα μας τρελάνετε σε αυτήν την αίθουσα» είπε χαρακτηριστικά, κάτι που επανέλαβε και για την στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο θεσμικό ρόλο της, λέγοντας πως «όλα αυτά θα ήταν όμορφα και γραφικά, εάν δεν συνέβαιναν όσο ο λαός μας υποφέρει».

Και απευθυνόμενος στον Λ.Παπαδήμο, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα κληθεί να διαπραγματευτεί καθώς ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί υπό το δεύτερο πακέτο: «Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή το μόνο που υπάρχει είναι το μνημόνιο» ρώτησε ο πρόεδρος του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ελληνικός λαός, τόνισε, χρειάζεται και δικαιούται «έναν πρωθυπουργό που θα τον υπερασπιστεί». «Θα ακούσουμε από αυτό το βήμα έναν πρωθυπουργό που θα μας λέει τι ζητά εκ μέρους του λαού από τους δανειστές, ή έναν που, όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου, μας λέει τι ζητούν οι δανειστές από τον ελληνικό λαό;» είπε χαρακτηριστικά.