Απολογισμό της θητείας του και του έργου του σε έντονο ύφος με σφοδρές επιθέσεις στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και στην «συντηρητική Ευρώπη» έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες που έχει δεχθεί κατά καιρούς για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, αλλά και για έλλειψη διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά «δεν άργησα να πάρω μέτρα, απλώς δεν ήθελα να πάρω τα μέτρα που πρότειναν», και αρχικά τους είχα πείσει για αυτό.

Σκληρή επίθεση στην ΕΕ, και στη Γερμανία ειδικά, εξαπέλυσε λέγοντας σήμερα αποδεικνύεται ότι «η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε».

Δεν παραιτήθηκα γιατί απέτυχα, αλλά για να εξασφαλίσω τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζαμε με συναίνεση και συνεργασία, είπε μεταξύ άλλων ο Γ.Παπανδρέου, επανέλαβε -κοιτώντας στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ- ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχής αναφορά σε εκλογές βλάπτει τη χώρα.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να υπερασπιστεί την πρότασή του για διαξαγωγή δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεδομένης της στάσης κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν η μόνη επιλογή που είχε εκείνη τη στιγμή.

Μετά την πρόταση αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας «άλλαξε άρδην» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και οι μέχρι χθες εχθροί των αποφάσεων της Συνόδου της 26ης-27ης Οκτωβρίου έγιναν οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές τους.

Επί ημερών ΝΔ έχασε η Ελλάδα την αυτονομία της

Με σκληρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου την ομιλία του, περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε και τις συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκε να λειτουργήσει η κυβέρνησή του.

Αναφερθείς στις «αποτυχίες που κληρονόμησε» μετά την την αποχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου μίλησε για απόλυτη αποτυχία στη διαχείριση της οικονομίας και μοντέλο που έπασχε βαριά. Κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση οτι εν γνώσει της και συνειδητά δεν «χτύπησε» το πελατειακό κράτος και ότι οδήγησε την οικονομία σε ύφεση.

«Νοιάστηκαν μόνο για το πώς θα μοιράσουν χρήμα. Η ΝΔ τάιζε το έλλειμα αντί να το μειώσει» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αυτή ακριβώς η πλήρης εξάρτηση από τα δανεικά στην οποία οδήγησε τη χώρα η ΝΔ, έγινε η αιτία για να χάσει η χώρα την αυτονομία της, πρόσθεσε.

Η χώρα μπήκε σε κοινοτική επιτήρηση επί κυβερνήσεως Καραμανλή υπενθύμισε ο Γ. Παπανδρέου, έλεγχος που -όπως είπε- χαλάρωσε όταν η κρίση ξέσπασε στην Ευρώπη το 2008.

Μάλιστα, τόνισε, ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την Κομισιόν ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα εκτροχιαστεί και -όπως τόνισε- όχι γιατί είχε μυστικές πληροφορίες, αλλά γιατί έβλεπε τον σπάταλο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν αργήσαμε εμείς να πάρουμε μέτρα όπως μας κατηγορεί σήμερα η ΝΔ. Αυτοί που άργησαν να δράσουν ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που κρατούσε την τύχη της χώρας επί 5,5 χρόνια, είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Αυτοί απέκρυψαν την αλήθεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα εκτός από την αυτονομία της να χάσει και την αξιοπιστία της». Για αυτό, πρόσθεσε, σήμερα η χώρα βρίσκεται κάτω από εξονυχιστικούς ελέγχους.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, για εμάς κάθε έλεγχος των οικονομικών στοιχείων είναι ευπρόσδεκτος γιατί πρέπει κάποια στιγμή να πειστούν όλοι για τη διαφάνεια των ελληνικών στοιχείων.