Σε συνέντευξη το πρωί της Κυριακής, στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να εκπροσωπεί το ΠαΣοΚ ενώ τίθεται υπέρ της εκλογής νέου προέδρου στο ΠαΣοΚ.

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη, παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική σελίδα του κ. Χρυσοχοΐδη (www.chrisochoidis.gr)

– Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης του χρέους και να φτάσουμε σε μια συμφωνία με μια έγγραφη συμφωνία επίσημη όπου να ορίζεται ότι θα κοπεί το χρέος 50% και να προχωρήσουμε.

– Υπάρχει μία δυσπιστία των αγορών, ότι δεν πρόκειται στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.

– Η ύφεση που προκαλεί κοινωνικά προβλήματα και ανεργία θα συνεχίζεται με αποτέλεσμα η Ευρώπη κάποια στιγμή να εκραγεί σαν ηφαίστειο.

– Θεωρώ ότι στο ΠαΣοΚ, δεν έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε την αλήθεια και σφυρίζουμε κατά κάποιο τρόπο αδιάφορα. Η χώρα θα έχει σε 3 μήνες εκλογές. Χρειάζεται ηγεσίες που να εμπνέουν προσδοκίες για το μέλλον και συζητάμε ποιος θα ανοίξει τις διαδικασίες και πότε θα τις ανοίξει. Αυτή δεν είναι μια σοβαρή αντιμετώπιση από ένα κόμμα που κυβερνά τα τελευταία δύο χρόνια.

– Δεν είναι ζήτημα πολυτελείας το άνοιγμα διαδικασιών σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ιστορία. Ο κόσμος περιμένει να διατυπώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του.

– Πρέπει να δώσουμε ένα δείγμα ότι πήραμε ένα μάθημα. Αντ’ αυτού φαίνεται ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα.

– Ουδέποτε υπονόμευσα, ουδέποτε δημιούργησα ομάδες, ουδέποτε έκανα συνωμοτικές ενέργειες εναντίον του κόμματος και πιστεύω ότι είχα μια θετική παρουσία στην πολιτική. Αυτό σημαίνει ευθύνη για όλα τα στελέχη. Ευθύνη απέναντι στους πολίτες που υποφέρουν, απέναντι σ’ αυτούς που όσο σφίγγει το κρύο μπορεί και να πεθάνουν, απέναντι στους νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν 50% ανεργία.

– Σήμερα έχουμε μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να πάμε στο καινούργιο.

– Αναφέρομαι στις διαδικασίες που προηγήθηκαν της κυβέρνησης Παπαδήμου που προήλθαν από λάθη του κ. Παπανδρέου, από λάθη δικά μας και από πιέσεις που ασκήθηκαν από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για να οδηγηθούμε στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

– Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση.

– Αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ και του λαού.

– Οι αποφάσεις αυτές και η πραγματικότητα αυτή που διαμορφώθηκε είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Εγώ έφτασα στα όρια του πολιτικού λάθους.

– Έρχονται οι Ευρωπαίοι και υπογράφουμε συμβάσεις και μνημόνια που λένε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα πάμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Πρέπει μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να πάμε σε δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας.

– Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι ο ηγέτης της παράταξης και εμείς όλοι. Δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτή τη διαδικασία.

– Έχουμε προτεραιότητα να αφοσιωθούμε με στόχο την επιτυχία του ρόλου και του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

– Οι δικαιολογίες και τα επικοινωνιακά τρικ δεν ταιριάζουν αυτή την εποχή. Όταν υπάρχει μια αποτυχία, αυτή χρεώνεται σε όλους εμάς.

– Υπάρχει έλλειμα εμπιστοσύνης. Όταν υπάρχει έλλειμμα μεταξύ ηγεσιών και λαού και δεν μπορεί να ανταπροκριθεί ο ηγέτης, πρέπει τότε να αποχωρεί.

– Ήμασταν ιδεολογικά γυμνοί και πολιτικά απροετοίμαστοι. Δημιουργήσαμε ένα χάσμα μεταξύ της αρχικής προσδοκίας που είχε ο κόσμος και του τελικού αποτελέσματος.

– Δεν υπάρχει ούτε μια οργάνωση ΠαΣοΚ ανοιχτή σε όλη την Ελλάδα. Είναι όλες αραχνιασμένες.

– Έχει διαρρηχθεί το νήμα της σχέσης μας με τον κόσμο.

– Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη γιατί έχει διαρρήξει τις σχέσεις μας με το λαό και έχει διαρρήξει και τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους.

– Χασαπόπουλος: Υπάρχει περίπτωση δυαρχίας; Άλλος πρόεδρος στο κόμμα και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός; Χρυσοχοΐδης: Είναι κι αυτά μία από τις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται χωρίς νόημα και χωρίς περιεχόμενο.

– Υπηρετώ τη μεγάλη προτεραιότητα που είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο.

– Πρέπει να γίνει σε ένα χρόνο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας για την εκλογική διαδικασία. Πρέπει να γίνουν στην ώρα τους ώστε στην ώρα τους να γίνουν και οι εκλογές.

– Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΠαΣοΚ θα πάει με νέα ηγεσία στις επόμενες εκλογές. Σέβομαι τον κ. Παπανδρέου, είναι ευγενής άνθρωπος,

– Ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος, μόνο σε αποικία μπορεί να είναι υποψήφιος με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

– Δεν είναι θέμα ούτε φιλοδοξίας ούτε τίποτα και ο πολιτικός έχει ευθύνη. Είμαστε σε ηλικία που πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες. Όποιος δεν το κάνει θα πάει στα σκουπίδια της ιστορίας. Μαζί κι εγώ αν δεν το κάνω.

– Σε διάσπαση οδεύουμε με βεβαιότητα τώρα που γίνονται διάφορες μεθοδεύσεις και σκόπιμες καθυστερήσεις. Όποιος δεν καταλαβαίνει, τότε ή δεν καταλαβαίνει πράγματα ή έχει κρυφή ατζέντα. Όποιος δεν νοιάζεται να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα, προφανώς ή δεν κατανοεί ή έχει κρυφή ατζέντα. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ σήμερα.

– Προσπαθώ να διαμορφώσω στη σκέψη μου όλες τις αναγκαίες πολιτικές που θα οδηγήσουν στο να μη χαθεί μια γενιά σε συνθήκες οπισθοδρόμησης. Μπορώ να το υλοποιήσω μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.