Τη δέσμευση του κόμματος του για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας και των συμφωνιών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, επανέλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου με επιστολή που έστειλε στην τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, απέστειλε και δεύτερη επιστολή προς τους 26 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Πρόκειται για μια πολιτική πλατφόρμα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπεραμύνεται των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης του, μιλώντας για προσπάθεια «ιστορικών διαστάσεων», επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους, που πως λέει, θα αποτελούσαν εμπόδιο στην επιτυχία σωτηρίας της ευρωζώνης αλλά και της Ελλάδας και παραθέτει τις προτάσεις του για το μέλλον της ΕΕ.

Αυτές περιλαμβάνουν:

-Μια συστηματική στρατηγική ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

-Εκδοση ομολόγων σταθερότητας

-Να εξεταστεί τάχιστα η ανάγκη ενός δανειοδότη έσχατης ανάγκης

-Ισχυρότερη Ενωσιακή και οικονομική διακυβέρνηση

Ο κ. Παπανδρέου ασκεί κριτική στην ΕΕ για την βραδύτητα στην προσπάθεια εποπτείας και αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γεγονός που επηρέασε όπως σημειώνει την επιτυχία των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων.

Επίσης, επισημαίνει ότι ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων η ΕΕ απομακρύνθηκε από τη διακυβερνητική μέθοδο και κινήθηκε προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων από μια ομάδα κάποιων οργάνων και θεσμών της ΕΕ και ολίγων κρατών μελών, γεγονός που αύξησε τη σύγχυση και οδήγησε σε αποφάσεις με ελλιπή προετοιμασία.

Αιτιολογεί την απόφαση του για το δημοψήφισμα και την κυβέρνηση συνεργασίας, με το επιχείρημα ότι με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εντός και εκτός Ελλάδας μόνο αυτές οι δύο λύσεις θα διατηρούσαν την προσπάθεια στον σωστό δρόμο.

«Η επένδυση της Ευρώπης δεν είναι στην Ελλάδα του παρελθόντος αλλά του μέλλοντος και αξίζει την εμπιστοσύνη σας», καταλήγει η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού.

Οι επιστολές Παπανδρέου