Το Βερολίνο αναδιπλώνεται στο θέμα της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά προς τους δανειστές της Ελλάδας. «Δεν είμαστε οι ίδιοι δέκτες της επιστολής αυτής» επεξήγησε πριν από λίγο πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Γι’ αυτό και η δήλωσή μας το απόγευμα στηριζόταν στην προϋπόθεση, ότι η ίδια επιστολή φέρει και τις υπογραφές των αρχηγών των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα».

«Επανεξέταση» δεν σημαίνει αυτόματα απόρριψη. «Εκείνο που προέχει για μας είναι γραπτές διαβεβαιώσεις, που θα πείθουν για την ενιαία στάση των τριών κομμάτων έναντι της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου» είπε.

Στην πρώτη – ανεπίσημη πάντα – δήλωση που έκανε ανώτατος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονταν τα εξής: «Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrupp να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης».

Πάντως, το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δήλωνε «ευχαριστημένη» με την επιστολή Σαμαρά είχε προκαλέσει εξαρχής σύγχυση στη γερμανική πρωτεύουσα. Κι αυτό επειδή λίγες ώρες νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Βουλή για το νέο γερμανικό προϋπολογισμό, είχε δηλώσει ευθέως ότι απαιτεί μια κοινή επιστολή από την Αθήνα.

Το έγγραφο για την αποδοχή της συμφωνίας της 27ης Νοεμβρίου, είπε, «είναι απαραίτητο να φέρει την υπογραφή όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και τις υπογραφές των τριών ελληνικών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση». Διαφορετικά, πρόσθεσε υπό τις επευφημίες των βουλευτών δυο κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της έκτης δόσης.

Στον ίδιο λόγο, η γερμανίδα καγκελάριος – αντιδρώντας σε ειρωνικά σχόλια των Χριστιανοδημοκρατών – εξέφρασε την «πικρία» της για τη μέχρι τότε στάση της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Ακόμα πιο πικρό για μένα είναι το γεγονός, ότι ο εκπρόσωπός της δεν υπογράφει» πρόσθεσε εννοώντας τον κ.Σαμαρά. Πάντως, πρόσθεσε, «δεν θα ήθελα να βρεθείτε και σεις σε παρόμοια θέση με εμένα».

«Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά». Αυτό δήλωσε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον επικεφαλής της ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρεκίλντε περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έλαβε την επιστολή του κ. Σαμαρά, χωρίς όμως να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

«Η επιστολή Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δέσμευση» δήλωσε αξιωματούχος στο Παρίσι, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι πρόωρο για την κυβέρνηση Σαρκοζί να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι η επιστολή δεν έχει παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε δικαιωμένος για την μέχρι τώρα στάση του σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής του, «με την σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα».

«Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω σε σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Εκεί πρέπει να μείνεις σταθερός και εγώ έμεινα σταθερός», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Και διερωτήθηκε: «Τι θα έλεγαν; Σε αυτά που είπα εγώ συμφωνεί και ο Παπαδήμος. Τι θα μου πουν, ότι δεν σας δίνουμε την έκτη δόση γιατί δεν υπογράφω;»

Ερωτηθείς εάν έχει θετικές αντιδράσεις από την Ευρώπη σχετικά με την επιστολή του, είπε ότι προς το παρόν δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αντίδραση αλλά «ακούει αυτά που λέγονται».