Στον αέρα βρίσκεται και πάλι η εκταμίευση της έκτης δόσης καθώς οι ευρωπαίοι δεν πείθονται και δεν αρκούνται από την επιστολή Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιστεύοντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιφατικός στην συμπεριφορά του. Οι Βρυξέλλες έχουν αρχειοθετήσει όλες τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ ως προς τη συμφωνία του Οκτωβρίου, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την κυβέρνηση συνεργασίας, τις οποίες χαρακτηρίζουν αντιφατικές και δίγλωσσες.

Μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία κράτησε μία ώρα, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup στάλθηκε ουσιαστικά τελεσίγραφο στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει οι υπογραφές να έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τρίτη 29 Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος εξέφρασε στις δηλώσεις του την πεποίθησή του ότι οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση «θα κάνουν το καθήκον τους» σημειώνοντας εκ νέου ότι οι γραπτές δεσμεύσεις, οι οποίες ζητούνται, αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Δήλωσε, επίσης, ότι το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων πρέπει να επιλυθεί οπωσδήποτε έως το τέλος του μήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι η έκδοση ευρωομολόγων ή αντίστοιχων εργαλείων μπορεί να δώσει λύση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη.

Αυτό που ζητείται πλέον από τους Ευρωπαίους από τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως», είναι να καταστήσει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αφορούν και την μετά Παπαδήμου εποχή, δηλαδή και μετά τις εκλογές.

Κι αυτό διότι στην επιστολή προς το ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2015.

Μάλιστα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι όταν η «μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου» ολοκληρώσει την αποστολή της, θα πρέπει να «τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές», προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.

Επιπλέον τονίζεται από τις Βρυξέλλες, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να απευθύνει την επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι ήταν καλό αλλά οι κοινοτικοί ανώτατοι παράγοντες ήταν ανένδοτοι ως προς το επίμαχο θέμα της επιστολής Σαμαρά.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, η συνάντηση «είχε ως επίκεντρο τις πρόσφατες εξελίξεις και την τρέχουσα οικονομική πολιτική στην Ελλάδα».

Ο κ. Παπαδήμος συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου, κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αν ο κ. Σαμαράς δεν υπογράψει τις επόμενες ημέρες όλη η υπόθεση της έκτης δόσης και της βοήθειας προς την Ελλάδα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 26-27ης Οκτωβρίου καθώς και η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο τινάζονται στον αέρα με δραματικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τηλεφώνημα Ομπάμα σε Παπαδήμο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος. Σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του στην υπηρεσία δικτύωσης Twitter ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Πιέσεις από το εξωτερικό

Οι πιέσεις που ασκούνται στον πρόεδρο της ΝΔ είναι ασφυκτικές. Σύμφωνα με το Reuters, την Τρίτη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ φέρεται να δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

»Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί… έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση».

Απαραίτητη θεωρεί την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ και το Βερολίνο, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος μίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

Αλλά και στο Παρίσι ο Τύπος φωτογραφίζει τον πρόεδρο της ΝΔ στο ζήτημα που έχει προκύψει με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Σε κίνδυνο και πάλι η 6η δόση» γράφει η εφημερίδα Les Echos, μιλώντας για την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει εγγύηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Αφού κατάφερε να απομακρύνει από την εξουσία τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Γ.Παπανδρέου, τώρα επιχειρεί να περάσει τις θέσεις του στον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο επισήμως στηρίζει» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατά την εφημερίδα, η Κομισιόν εκφράζει φόβους ότι μετά τις πρόωρες εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, η ΝΔ θα επανέλθει στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.